Op dit spaanse stadje Pobla de Lillet werd Gaudí verliefd

Op dit pittoreske stadje Pobla de Lillet werd één van de grootste kunstenaars van Spanje, Gaudí verliefd

Dit pittoreske stadje Pobla de Lillet ligt Verborgen in de Catalaanse Pyreneeën, gelegen in de subregio Alto Bergadá, in de vallei Vall de Lillet, provincie Barcelona. Één van de grootste kunstenaars van Spanje in de 20e eeuw genaamd Antonio Gaudi was hiervan zo charmeert dat hij diversen sporen in dit stadje achterliet. Dit middeleeuws stadje Pobla de Lillet en was belangrijk door zijn landbouw- en veeteelt. De stad was na het industrialisatieproces door zijn wolindustrie was een het van de belangrijkste centrums van de textielsector in Catalonië .

 Spaanse stadje Pobla de Lillet

Chalet del Catllaràs – Foto: ll.lloren

Gaudi’s nalatenschap

Om de komst van Gaudí te begrijpen, moet men het belang begrijpen van een persoon die van groot belang is voor de stad. Dit is Eusebio Güell, de oprichter van de Asland cementfabriek, die de economische motor van de stad werd. In feite heeft het een monument ter ere van hem.

Booking.com

Je associeert de achternaam Güell toch met een van Gaudí’s belangrijkste werken, Park Güell, omdat de twee figuren goede vrienden waren, en daarom dragen sommige van hun werken zijn naam. Zo ging de kunstenaar naar de stad om een ​​toevluchtsoord in de bergen te bouwen voor de technici en ingenieurs van de kolenmijnen van Catllaràs, beheerd door het bedrijf Güell.

 

Zo ontwierp Gaudí in 1902 een villa met een ietwat eigenaardige architectuur, aangezien het een spitsboog is die verdeeld is in verschillende verdiepingen. Dit technische werk werd echter verlaten en wordt momenteel gerestaureerd.

Artigas-tuinen

Het ontwerpen was, logeerde Gaudí in het huis van de familie Artigas en als blijk van dankbaarheid ontwierp hij een indrukwekkende tuin voor hen. Met tinten die erg lijken op Park Güell, is het de enige vochtige tuin die hij heeft ontworpen. Het prachtige ontwerp wordt gekenmerkt door op meesterlijke wijze gebruik te maken van de natuur, door de natuurlijke bronnen van de rivier de Llobregat te gebruiken om fonteinen te vormen en een bijna oerwoudlandschap te transformeren in een ware oase.

 

Een van de meest opvallende onderdelen van het hele werk is de indrukwekkende brug met zijn karakteristieke gebogen bogen, waarvoor hij inheems gesteente uit de omgeving gebruikte. Hieraan wordt toegevoegd wat bekend staat als ‘La Glorieta’, een uitzichtpunt van waaruit je de prachtige natuur van het gebied kunt observeren. Daarnaast vind je in de hele tuin veel elementen die niet ontbreken in zijn werk, zoals de vier evangelisten, in elk van hun fonteinen vertegenwoordigd door een dier.

 

Drie rivieren en vier buurten

Pobla de Lillet wordt doorkruist door de rivieren Llobregat, Arija en Regatell en is verdeeld in vier historische buurten met geplaveide straatjes en kronkelende straatjes. Die van La Villa en La Plana zijn de oudste en hier bevinden zich de overblijfselen van het oude kasteel, waarvan alleen een façade overblijft. Van daaruit kun je een wandeling beginnen om plaatsen te ontdekken zoals de 18e-eeuwse barokke kerk. Wat de andere wijken betreft, herbergt Les Coromines een volledig rasterachtige urbanisatie uit de 18e eeuw, en wordt Firal gekenmerkt door typisch Franco-stedenbouw uit de tweede helft van de 20e eeuw.

 

De middeleeuwse geest is zelfs voelbaar in de omgeving van de stad, aangezien het klooster van Santa María de Lillet daar is gevestigd. Het is een constructie uit de 12e eeuw, van romaanse oorsprong, die talrijke restauraties heeft ondergaan en tegenwoordig verschillende stijlen combineert die tot de barok leiden. Daarvoor staat de kapel van San Miguel, een van de weinige bestaande voorbeelden uit de 11e eeuw die rond is en geen ramen heeft.

Aan de andere kant biedt de spectaculaire natuurlijke omgeving met in de hoofdrol het Catllaràs-gebergte verschillende wandelpaden. Deze bieden indrukwekkende plekken beschut door dennen- en beukenbossen, en waar je een belangrijke fauna kunt zien, zoals herten of auerhoen.

 

Hoe kom je er?

Vanuit Girona duurt de reis naar Pobla de Lillet ongeveer 1 uur en 55 minuten via de C-25. Van zijn kant heeft de reis vanuit Barcelona een geschatte duur van 1 uur en 30 minuten op de weg C-16.

   

  ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

  SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

  Bron: 20minutos.es
  WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

  MISSCHIEN OOK INTERESSANT :