Regels op Spaanse stranden


WAT MAG EN WAT MAG NIET OP spaanse STRANDEN 

Wat mag wel wat mag niet op Spaanse stranden, Wist je dat er heel veel regels en gedragsregels gelden voor het verblijf op een Spaans strand? Veel van deze regels zijn niet landelijk maar regionaal of lokaal geregeld waardoor het af en toe lastig is om precies te weten wat wel en wat niet mag op jouw favoriete strand. In principe staat er altijd een groot bord met regels bij de stranden waar men zich aan dient te houden. Doet een strandganger dat niet dan kan deze boetes krijgen die kunnen oplopen tot wel 3.000 euro in sommige gemeenten. Hieronder staan enkele voorbeelden van gedragsregels die gelden op sommige stranden in Spanje.

Wat mag wel wat mag niet op Spaanse stranden, Wist je dat er heel veel regels en gedragsregels gelden voor het verblijf op een Spaans strand? Veel van deze regels zijn niet landelijk maar regionaal of lokaal geregeld waardoor het af en toe lastig is om pr

De meeste landelijke regels voor wat betreft stranden en de Spaanse kustlijn zijn terug te vinden in de Ley de Costas ofwel de kustwet die HIER  (in het Spaans) te lezen is. maar zoals we al schreven zijn de meeste strandregels lokaal, provinciaal of regionaal geregeld en zijn deze overal weer anders.

 

In principe staat er altijd een groot bord met regels bij de stranden waar men zich aan moet houden. Doet een strandganger dat niet dan kan deze boetes krijgen die kunnen oplopen tot wel 3.000 euro in sommige gemeenten. Hieronder staan 20 voorbeelden van gedragsregels  die gelden op sommige stranden in Spanje.

Booking.com

Plassen in zee

In de gemeente San Pedro del Pinatar in Murcia is het niet meer toegestaan om te plassen in zee. Dat geldt zowel voor de Middellandse Zee alsook de Mar Menor, de binnenzee die vorig jaar flink vervuild was. Uiteraard niet alleen door plassende mensen maar volgens de gemeente moet men ergens beginnen met het verbeteren van de kwaliteit van het water.

 

Shampoo en zeep

Op praktisch alle stranden in Spanje is het niet toegestaan om te douchen of de zee in te gaan en jezelf te wassen met shampoo en zeep. Dat geldt dus voor de douches, de voetenwasser en in de zee, een meer of rivier.

 

Barbecue en open vuur

Het is op de Spaanse stranden niet toegestaan om een vuurtje te stoken, te barbecueën of iets met vuur te doen. Uitzondering daarop is het San Juan feest waarbij men wel kampvuren mag aansteken op de stranden in Spanje.

Zwemmen met rode vlag

De rode vlag op het strand betekent dat er gevaar is in het water en dat houdt dus in dat het te gevaarlijk is om te zwemmen en de strandgasten op het strand moeten blijven. Dat klinkt raar want in principe zou iedereen moeten weten tot hoe ver ze kunnen gaan maar steden als Estepona, Lloret de Mar, Salou, Castelldefels en Valencia willen geen problemen en dus wordt het zwemmen met een rode vlag als een ernstig vergrijp gezien met boetes tot maar liefst 3.000 euro.

 

Stekkie reserveren

Het reserveren van een plaats aan zee op een strand is in veel gemeenten niet meer toegestaan en kan bekeurd worden. Gandía, Benidorm, San Pedro del Pinatar (die van het plassen in zee) en Torrox zijn slechts enkele gemeenten die het niet toestaan om stoelen en zonneschermen te plaatsen op het strand om een stekkie te reserveren. Er kunnen boetes gelden van 300 euro en het schoonmaakpersoneel van de stranden hebben de opdracht om alle stoelen en parasols weg te halen als er niemand bij aanwezig is.

 

Verroeste parasols

Het klinkt ongeloofwaardig maar het is echt waar. In Valencia is het niet toegestaan om met verroeste zonneschermen en parasols naar het strand te gaan, deze worden ingenomen door het schoonmaakpersoneel en/of de politie. De reden daarvoor is dat deze verroeste parasols eventueel verwondingen kunnen veroorzaken en niet goed voor het milieu zijn 😉

 

Zes meter van de kust

Op veel stranden in de Comunidad Valenciana is het niet toegestaan om binnen zes meter van het zeewater op het strand de handdoek te leggen en zonnebed of stoel neer te zetten. De reden daarvoor is dat er een bepaald deel vrij moet zijn voor de mensen die gaan zwemmen, die willen wandelen in het water en om eventuele reddingsoperaties zonder problemen te laten verlopen.

 

Roken

Er zijn steeds meer stranden in Spanje waar het niet meer is toegestaan om te roken. Ten eerste valt een roker met de rook iemand anders lastig op het strand, ten tweede worden de peuken vaak zomaar weggegooid of in het zand begraven en ten derde kunnen peuken eventueel brand veroorzaken als deze worden weggegooid. L’escala in Girona en Mogan op Gran Canaria zijn enkele van deze gemeenten waar men niet meer mag roken op het strand. Er zijn ook sigaretten vrije stranden in Spanje.

Feest en muziek

Op de meeste stranden is muziek alleen toegestaan als er een officieel feest is in de gemeente. In andere gemeenten is muziek op het strand niet toegestaan zoals in Gozón, Almuñecar, Motril, Valencia en Tossa de Mar, waar het zelfs sinds 2009 verboden is om vrijgezellenfeesten te houden. Op het strand liggen met je eigen luidspreker en je eigen muziek aanzetten mag dus niet en kan een boete opleveren.

 

Zandkastelen

Jammer voor alle kinderen maar in de gemeenten Villa de Arisco en Arona op het Canarische Eiland Tenerife is het niet toegestaan om zandkastelen te bouwen. Doet een kind (of volwassene) dat toch dan kan deze boetes krijgen tussen de 600 en 1.500 euro. De gemeente zegt dat de zandkastelen de esthetiek van het strand beïnvloed ):

 

Balspelen

In Cádiz, Benidorm, Chipiona, Málaga en San Pedro del Pinatar (Murcia) is het niet toegestaan om met de bal te spelen, hetzij voetballen hetzij met rackets. Dat mag niet op het strand en niet in de zee. Dat zou volgens deze gemeenten te gevaarlijk zijn voor andere strandgangers.

 

Seks

In Tossa de Mar is het, net zoals in de rest van de badplaats, op het strand niet toegestaan om in het openbaar seks te hebben. Wordt je betrapt dan kost je dat 1.500 euro … per stelletje (niet per persoon, dat scheelt weer). De vraag is natuurlijk … mag je op de rest van de stranden in Spanje wel in het openbaar seks hebben 🙂

 

Nudisme

Nudisme is in praktisch heel Spanje alleen toegestaan op die stranden die speciaal daarvoor bevoegd zijn. Dat wil dus zeggen dat het niet is toegestaan om naakt – dus zonder zwemkleding – op het strand te liggen, te lopen en in de zee te zwemmen. Toch zijn er ook veel stranden waar het wel is toegestaan of waar dit in ieder geval niet bekeurd wordt.

Voertuigen

Het maakt niet uit of het twee, drie of vier wielen heeft, voertuigen zijn op veel stranden verboden. Dat houdt dus in fietsen, karretjes, auto’s, scooters, jeeps, segways maar ook kinderwagens in sommige gemeenten zoals in Gozón (Asturië). Uitzondering hierop zijn rolstoelen, dat kan men uiteraard niet verbieden.

 

Honden

Op praktisch alle stranden in Spanje is het niet toegestaan om met honden te komen. Uitzondering daarop zijn uiteraard die stranden die speciaal voor de honden geschikt zijn – klik hier voor een overzicht – en vaak gedurende de wintermaanden in die gebieden waar geen toeristen komen om te zonnen en te zwemmen. Elke gemeente heeft echter eigen speciale regels omtrent het toelaten of niet toestaan van honden op stranden dus dat kan men het beste navragen bij de gemeente waar je woont of op vakantie komt.

 

Mobiele telefoon

Voor velen zou dit een mooi verbod zijn: het gebruik van de mobiele telefoon op een strand niet meer toestaan. Helaas is dat verbod er (nog) niet en de vraag is of dit er ooit zal komen. Toch kunnen mensen met een mobiele telefoon knap vervelend zijn als ze bellen (hard praten, op luidspreker zetten), muziek luisteren (speaker) en geen oog hebben voor wat er om ze heen gebeurt en alleen voor dat kleine schermpje. Ook kunnen mensen ongewilde foto’s en video’s maken van andere strandgangers, iets waar vooral vrouwen vaak niet van gediend zijn.

Er zullen ongetwijfeld nog wel meer wetten en regels zijn die gelden op stranden in Spanje. We kunnen ze hier niet allemaal opnoemen maar als jij als lezer nog enkele gedragsregels weet, laat het ons dan weten.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :