Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Lieve Spaanse woorden - Ben je zo lekker in een romantische bui? En anders gewoon leuk, zomaar,  om een paar mooie woordjes te kennen. Hier een paar lieve woordjes die je vaak in Spanje hoort –te pas en te onpas!

Hier een aantal leuke, lieve Spaanse woordjes zoals: Mi amor, mi cielo, cariño etc. Verras eens je media naranja of te wel je Nederlandse of Spaanse wederhelft, dit doe je natuurlijk minstens met een Spaans accent om dit keer in het Spaans je liefde te tonen voor je vriend of vriendin, man of vrouw etc.

LIEVE SPAANSE WOORDEN

Cariño

Cariño (uitgesproken als carinjo) wordt in de volksmond ook wel eens afgekort naar Cari, dat vindt ik niet zo mooi klinken maar cariño, lieverd, vind ik wel erg lief. Beiden betekenen niets minder dan “lieverd” of “schat”. Dit kun je dus elke dag gebruiken, het hele jaar door. Niet vergeten!

Booking.com

Mi vida

Mi vida (uitgesproken als mi bida) betekent letterlijk “mijn leven” maar kan ook gebruikt worden om aan te geven dat je ontzettend veel van iemand houdt en dat die persoon je leven is, wel erg slijmerig of niet?.

 

Te quiero / te amo

Te quiero (~mucho, in ‘sms-taal: TQM) betekent letterlijk: ik wil je, maar niemand gebruikt dat met deze betekenis. Het betekend: ik hou van je. In de eerste fase van een relatie kun je dit tegen je partner zeggen, maar je gebruikt het ook voor bijvoorbeeld je vrienden of familie. Te amo -ik hou van je- gaat dieper, en is intenser.

 

Media naranja

Media naranja (uitgesproken media naranga) betekent letterlijk halve sinaasappel maar wordt in Spanje veel gebruikt om aan te geven dat iemand je wederhelft is of in het populaire Engels “soul mate”. Je ziet deze term veel in contact advertenties staan waarbij iemand op zoek is naar zijn/haar media naranja.

Amor, mi amor, amorcito

Amor. Liefde, mijn liefde, mijn liefste. Is toch erg passievol, maar ja, de caissière noemt mij ook zo. Leuk toch?

 

Cielo of mi cielo

Cielo (uitgesproken als sjielo) is een erg zoetsappig woord en betekent letterlijk “hemel” en waarmee je eigenlijk wilt aangeven dat iemand hemels is … een engeltje of Ángel in het Spaans.

 

Mi vida

Mi vida (uitgesproken als mi bida) betekent letterlijk “mijn leven” ik hou ontzettend veel je en dat die persoon je leven is, erg slijmerig ?

 

Gordi

Gordi (uitgesproken als gordi) betekent eigenlijk iets niet zo leuks. Gordi is afgeleid van gordo of gorda wat vet of dik betekent. Het is dus oppassen geblazen als je dit woord voor je geliefde gebruikt want het kan ook verkeerd uitpakken.

 

Chochito

Chochito (uitgesproken als tsjotjito) is ook een van die woorden waarmee je moet oppassen als je deze gebruikt en al helemaal in het openbaar of in het bijzijn van familie. Chochito is afgeleid van chocho wat veel gebruikt wordt voor het vrouwelijke geslachtsdeel.

Bonita/bonito

Bonitaa/bonito. Mooierd, knapperd. Dit wordt voor mensen als voor objecten gebruikt. Kijk eens, bonita, que casa más bonita -wat een mooi huis!

 

Pichoncito/a

Pichoncito (mannelijke) pichoncita (vrouwelijke) (uitgesproken als pitsjonzito) betekent zoiets als klein vogeltje en kan gebruikt worden in een romantische vorm. Denk maar aan tortelduiven. Het woord pichoncito/a is afgeleid van pichon wat letterlijk kuiken betekent.

 

Bichito

Bichito (uitgesproken als bitsjito) betekent letterlijk klein insect en is afgeleid van het woord bicho. Het woord veel gebruikt met het woord “mi” ervoor als in “mi bichito” waarbij je moet denken aan leuke insecten zoals een lieveheersbeestje.

 

Corazón

Corazón. Letterlijk: hart. Te vergelijken met het smeuïge cielo.

 

Guapa en Guapo

Guapo (mannelijk) en Guapa (vrouwelijk) (uitgesproken als gwapo en gwapa) betekent letterlijk “knap” maar kan ook gebruikt worden als “knapperd” of “lekker ding”. Dit woord kun je elke dag gebruiken tegen wildvreemden of bij bekenden, wat jij wilt.

 

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :