Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

El Gordo, kersttrekking van een grote kerstloterij die plaats vindt op 22 december in Spanje. De Spaanse El Gordo is een speciale, jaarlijks terugkerende kersttrekking van een grote  kerstloterij die plaats vindt op 22 december van de Lotería Nacional, de Nationale Loterij van Spanje. Deze kerstloterij in Spanje wordt ook wel de El Gordo genoemd omdat er meer als 2 miljard euro wordt uitgekeerd. Deze kerstloterij, El Gordo genoemd, betekent ook zoiets als de Dikke, Vette. De Lotería Nacional organiseert elke week loterijen in Spanje, maar de kerstloterij El Gordo is een bijzondere loterij. Deze kerstloterij 'El Gordo' wordt ook wel Sorteo Extraordinario de Navidad of in het Nederlands 'Bijzondere Kersttrekking',  of Lotería de Navidad (Kerstloterij) genoemd.

Het meest opvallende is dat de weeskinderen van het Colegio de San Ildefonso uit Madrid, deze trekking  wordt  live uitgezonden op de TV,  de winnende getallen en prijzen trekken, en de winnende nummers zingend voorlezen.

 

Geschiedenis

El Gordo wordt sinds 1812 door de Spaanse overheid georganiseerd. Algemeen wordt aangenomen dat de eerste trekking plaatsvond op 18 december 1812. Het duurde tot de trekking van 23 december 1892 voordat men de naam Sorteo de Navidad (Kersttrekking) ging gebruiken en vijf jaar later, in 1897, werd dit ook expliciet op de loten gedrukt.

Al bij de eerste trekking liet men de Niños de San Ildefonso (de weeskinderen van Colegio de San Ildefonso, de oudste school van Madrid) de nummers zingen die in die tijd op papier gedrukt waren. In 1913 ging men over op het huidige systeem, waarbij uit een grote trommel houten balletjes rollen met de nummers die in de trekking zitten.

Booking.com

Loterijtrekking

De trekking begint op 22 december om 08.00 uur, wanneer het publiek de zaal mag binnenkomen, om 08.30 uur gevolgd door de installatie van de president en notaris. Onder het toeziend oog van alle aanwezigen worden de ballen, via een geautomatiseerd systeem, naar de tombola geleid, die op zijn beurt weer door de president verzegeld wordt. De eigenlijke trekking wordt gedaan door kinderen van het Colegio de San Ildefonso. Twee kinderen halen twee ballen uit twee buizen, die uit twee aparte tombola's komen, waarbij één kind uiteindelijk al zingend het nummer bekendmaakt en de ander het bedrag. De bedragen zijn in principe altijd 1.000 euro en af en toe komt er een balletje uit rollen met een hoofdbedrag, dat dan naar de tafel van de president en zijn team gebracht wordt en aan het publiek wordt getoond. De ballen worden daarna door de twee kinderen op twee paaltjes geplaatst en als deze vol zijn op de tafel van de notaris in een kistje gedaan. Wanneer dat kistje vol is, zijn er 200 ballen van een serie verzegeld en worden de twee kinderen vervangen door andere leerlingen van de school. De uiteindelijke lijsten met winnaars worden samengesteld door een veertigtal anonieme personen, die via een geautomatiseerd systeem de winnaars en bijbehorende dorpen en steden op lijsten vermelden. Dit gebeurt 45 minuten nadat de laatste ballen zijn getrokken. Deze lijsten worden naar de Fábrica Nacional de Moneda y Timbre gebracht, de enige instantie die de lijsten mag afdrukken. Deze verspreidt de lijsten door Spanje en 's middags zijn de winnaars bekend.

De hele dag op 22 december zendt de Spaanse nationale tv-zender TVE de trekkingen uit en worden winnaars opgezocht en geïnterviewd. Het is een waar spektakel in Spanje. De rechtstreekse uitzending is ook te volgen via de nationale radio RNE en te bekijken via de website van TVE.

 

Populariteit

El Gordo is bijzonder populair onder de Spanjaarden; ieder jaar doen dan ook veel Spanjaarden mee aan deze Spaanse kerstloterij. Sommige inwoners van kleine dorpen of straten in Spanje kopen vaak gezamenlijk een lot. De kerstloterij is net zo populair bij de Spanjaarden als Kerstmis zelf. Elk jaar tegen Kerstmis, in de aanloop naar deze jaarlijkse kerstloterij, neemt de spanning toe.

Organisatie

De loten zijn verdeeld in series. Een lotnummer komt terug in elke serie. Loten kunnen weer zijn onderverdeeld in tienden, een tiende deel oftewel een décimo in het Spaans. El Gordo is een van de oudste loterijen ter wereld en heeft ook een van de grootste bedragen aan prijzengeld. De trekking gebeurt jaarlijks op 22 december en bij deze kerstloterij worden de meeste prijzen verdeeld in de Nationale Loterij van Spanje. Het beheer van de kerstloterij is in handen van S.L. Loterías Y Apuestas Del Estado.

 

De kerstloterij wordt net als alle andere loterijen van de Lotería Nacional georganiseerd door de Spaanse overheid. Prijzen worden belastingvrij uitgekeerd. Daarnaast wordt 70% van het prijzengeld uitgekeerd. De Spaanse overheid houdt jaarlijks zo'n 1 miljard euro aan de kerstloterij over. Deze opbrengst wordt besteed aan sociale, goede doelen.

 

De prijs van een heel lot in 2011 was 200 euro, de meesten kopen echter een décimo, een tiende lot voor 20 euro. Loten zijn al te koop vanaf eind juli bij verkooppunten en sinds 1996 ook op de website van de Nationale Loterij. Een voordeel van het bestellen van een lot op internet is, dat men zelf het lotnummer of eindcijfer kan bepalen. Deze website is gesteld in de Spaanse en Engelse taal en ook steeds meer buitenlanders doen mee.

Prijzengeld

In 2018 werd voor ruim 2,4 miljard euro aan prijzengeld in El Gordo uitgekeerd. Het winnende lot viel in de gemeente Vilalbla. 

Er waren behoorlijk wat geluksvogels woonachtig in de Spaanse gemeente Vilalbla. Vilalbla ligt in het Noordwesten van Spanje en heeft ongeveer 15.000 inwoners. In deze door een wonder getroffen gemeente, werden maar liefst 130 tickets verkocht van alle loten die het meest waard waren (met geluksnummer 71198). Ook waren er een aantal gasten van Bar Cascudo die zich zeer gelukkig mochten prijzen, gezamenlijk hebben zij een cheque van zo’n 220 miljoen euro.

 

Trivia

 • De Lotería Nacional organiseert diverse loterijen en trekkingen in Spanje.
 • De Lotería Nacional organisteert naast de kerstloterij ieder jaar op 6 januari, met Driekoningen, een andere speciale loterijtrekking, namelijk El Niño (Het Kindje of Het Kleintje). Deze trekking wordt zo genoemd, omdat het prijzengeld vergeleken met El Gordo veel kleiner is.
 • Ook organiseert de Lotería Nacional ieder jaar El Gordo De Verano (De Vette Van De Zomer), waarvan de loterijtrekking in de eerste week van juli plaatsvindt.

 

Woordenlijst

 • Sorteo Extraordinario de Navidad – Speciale Kerstloterij
 • El Gordo – De vette of dikke (vanwege de grote jackpot)
 • Colegio de San Ildefonso – De school waarvan de weeskinderen de nummers zingen
 • Bombos – De grote en de kleine tombola’s 
 • Bolas – De houten balletjes met de nummers. Er zijn 2 soorten, die met 100.000 nummers en die met 1.807 prijzen.
 • Primer premio (El Gordo) – De hoofdprijs ( 1x 4.000.000 euro)
 • Segundo premio – Tweede prijs (1x 1.250.000 euro)
 • Tercer premio – Derde prijs (1x 500.000 euro)
 • Cuarto premio – Vierde prijs (2x 200.000 euro)
 • Quinto premio – Vijfde prijs (8x 60.000 euro)
 • La pedrea – Dit zijn de gezongen ‘1.000 euros’ prijzen (1.794x 1.000 euro) waarvan het lot bestaat uit 5 nummers.
 • Reintegro – Dit is een extra prijzenpot voor alle loten (decimos) waarvan de eindnummers overeenkomen met het eindnummer van de hoofdprijs (El Gordo). Als dat het geval is krijg je de inleg terug wat in het geval van een tiende (decimo) 20 euro is. Er zijn 9.999 Reintegros.
 • Decimo – Een tiende deel van een lot wordt het meeste gekocht in Spanje. Een lot kost 200 euro en een tiende is dus 20 euro per lot. Dit houdt echter ook in dat als jouw lotnummer het winnende nummer is je ook een tiende van de prijs krijgt. IN het geval van de hoofdprijs (El Gordo) is dat 400.000 euro, tweede prijs is dat 125.000 euro en de derde prijs is dat 50.000 euro.
 • Billete – Bestaat uit tien decimos die hetzelfde nummer hebben en die tot dezelfde serie behoren. Er zijn 170 series en van elk nummer zijn er 170 billeten.
 • Series – Er zijn 100.000 nummers (van 000000 tot 999999) die meedoen in 170 verschillende series.
 • Agraciado con el Gordo – Dit zijn de eigenaren van de winnende loten van de hoofdprijs. Een lot of een tiende deel daarvan staat niet op naam en dus is de drager ervan de eigenaar. Houdt je eigen lot dus goed in de gaten.
 • Aproximación al … – Er zijn ook speciale prijzen voor de loten die dichtbij een winnend lot liggen zoals bij de primer premio (2x) 20.000 euro, segundo premio (2x) 12.500 euro, tercer premio (2x) 9.600 euro.

ALLES IS KLAAR VOOR DE GROTE KERSTLOTERIJ 2019

VANAF 08:00 UUR VOLG LIVE DE 'EL GORDO' LOTERIJ HIER

Speel jij ook mee en wil je weten of je wat je hebt gewonnen, vul dan jouw kerstlot nummer hier in (bij Busque su número).

MAAR WEET JE OOK HOE DEZE IS LOTERIJ IS ONTSTAAN LEES HIER

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Wikipedia

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :