Fiesta de la Luz - Vuit de la Seu - Lichtshow


Fiesta de la Luz - Vuit de la Seu - Lichtshow

De la Seu’ ofwel ‘Fiesta de la Luz’ wat een lichtshow is die door de zon gepresenteerd

De kathedraal op het eiland Mallorca, de Santa María van Palma, in de volksmond ook wel La Seu genoemd, is een rooms-katholieke kathedraal in gotische stijl in de de Spaanse stad Palma.Deze kathedraal staat in het historische deel van de stad van Palma op de oude citadel van de Romeinse stad, tussen het koninklijk paleis La Almudaina en het bisschoppelijk paleis. De plaats geeft uitzicht op het Parc de la Mar en de Middellandse Zee.

Es Moixot Negre

Fiesta de San Martín, ‘Vuit de la Seu’ ofwel ‘Fiesta de la Luz’ 

Het was weer een enorme drukte in de Kathedraal van Palma de Mallorca. Niet dat iedereen voor een kerkmis naar het gebedshuis was gekomen maar wel voor het ‘Vuit de la Seu’ ofwel ‘Fiesta de la Luz’ wat een lichtshow is die op natuurlijke wijze door de zon gepresenteerd wordt als deze op een bepaalde manier in een van de rozetten schijnt.

Booking.com

Elk jaar op 11 november  is het dan zover, de lichtinval is dan dusdanig dat de reflectie van een van de rozetten onder de andere door de zon geprojecteerd werd. Dit gebeurd slechts twee keer per jaar, op 11 november (fiesta de San Martín) en op 2 februari (fiesta de La Candelaria).

 

Het licht van de rijzende zon doorloopt de grootste rozet en wordt daardoor geprojecteerd op de tegenoverliggende muur, net onder de rozet van de voorgevel, waardoor er een acht gevormd door twee rozetten, een van glas en een ander van licht.

Dit fenomeen is mogelijk omdat de oriëntatie van de kathedraal, ongeveer 120 graden ten zuidoosten, samenvalt met de zonsopgang tijdens de winterzonnewende.

 

De constructie van de hoofdgevel van de Seu de Mallorca werd uitgevoerd in drie chronologische fasen (XVI-XVII en XIX eeuw) en heeft twee verschillende façades, zowel binnen als buiten. Dit is een doorslaggevende factor in de huidige locatie van de rozet gezien vanaf de binnenmuur.

 

De volgende keer dat er weer een “Vuit de la Seu” te zien zal zijn is op 2 februari 2023 en daarna weer op 11 november 2023.

Het is mogelijk om ter plaatse het spektakel bij te wonen, maar net zoals de afgelopen twee jaar wordt het jaarlijkse evenement ook live uitgezonden op de website van de La Seu kathedraal van Palma (de Mallorca) die HIER te bezoeken is.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR DE BALEAREN NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :