Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Het castillo de colomares

kasteel van Columbus

Het sprookjeskasteel "Castillo de Colomares" in Benalmádena aan de Costa del Sol

Het sprookjeskasteel "Castillo de Colomares" in Benalmádena staat aan de Costa del Sol. Het Castillo de Colomares is een kasteel ter ere aan het leven van de grote ontdekkingsreiziger en  avonturier Christopher Columbus.

Het Castillo de Colomares is een kasteel ter ere aan het leven van de grote ontdekkingsreiziger en  avonturier Christopher Columbus. Dit mooie en grote monument ter ere van Columbus staat in Benalmádena aan de zonnekust, Costa del Sol. dit sprookjeskasteel is een unieke hommage aan de grote ontdekkingsreiziger Columbus.

Het castillo de colomares - Het kasteel van Columbus

Het ontstaan van Castillo de Colomares

Als je van een heerlijke strandvakantie gaat genieten aan de Costa del Sol, en je wilt ook nog wat cultuur snuiven.  Dan moet je eens het sprookjeskasteel 'Castillo de Colomares' gaan bezoeken. Castillo de Colomares stamt uit de  20e eeuw en is eigenlijk een ode aan de bekende ontdekkingsreiziger Columbus.

Het Castillo de Colomares is pas gebouwd tussen1987 en 1994, het was een initiatief van Dr. Esteban Martín Martín. Deze Catalaanse gynaecoloog Dr. Esteban Martín Martín is een groot fan van Christopher Columbus en vond dat er maar weinig erkenning was voor de wereldberoemde ontdekkingsreiziger. Hij liet Castillo de Colomares dan ook bouwen als hommage. Én om alle bezoekers nog meer te leren over de bijzondere ontdekking van Amerika door Columbus.

De eigenaar maakte gebruik van het feit dat in 1992 de 500-jarige herdenking van de ontdekking van Amerika plaatsvond om zijn monument te bouwen. Ere wie ere toekomt; dikke complimenten voor Dr. Esteban Martín Martín. Hij besteedde zeven jaar lang al zijn vrije tijd aan het ontwerpen van de constructie en het bouwen van het kasteel onder leiding van twee lokale ondernemers. Castillo de Colomares is een pareltje!

Booking.com

Wat kun je verwachten van Castillo de Colomares?

Castillo de Colomares: sprookjeskasteel aan de Costa del Sol. Menig bezoeker denkt bij de eerste aanblik van Castillo de Colomares in de Efteling of Disneyland te zijn beland. Eerlijk is eerlijk; het unieke bouwwerk had door haar bonte mix van Byzantijnse, Romaanse, Gothische en Mudejar elementen prima in de pretparken gepast.

Onderschat daarmee Castillo de Colomares zeker niet; wie verder kijkt, zal ontdekken dat Dr. Esteban Martín Martín goed heeft nagedacht over deze details. Ze verwijzen veelal naar de historische reizen die Columbus maakte.

Zo kun je er een uitgesneden afbeelding ontdekken van de drie schepen waarmee Columbus naar Amerika reisde (Niña, Pinta en Santa María) en vind je er emblemen van de katholieke koningen die zijn reis financierden. In het kasteel zelf kun je trouwens boeken bewonderen waarin uitgebreid verslag wordt gedaan van zijn reizen.

Wachten op Columbus

Dr. Esteban Martín Martín liet ook een leeg mausoleum plaatsen in Castillo de Colomares, in de hoop dat dit ooit de laatste rustplaats wordt van Columbus. Wij betwijfelen dat nog…

Na Columbus’ dood in 1506 werd hij een aantal keer herbegraven. Aanvankelijk lag zijn lichaam in een klooster in Noord-Spanje, om na een aantal jaar door zijn zoon te worden overgebracht naar een familiemausoleum in Sevilla. Toen de betreffende zoon overleed, werd Columbus bijgezet in een kathedraal in Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek.

Hier zou hij zijn gebleven tot de bezetting van de Fransen in 1795. De Spanjaarden verplaatsten hem toen naar Spanje om hem eind 19e eeuw over te brengen naar de kathedraal in Sevilla. Volgens de Dominicanen is dit niet correct; zij zeggen dat de resten van zoon Diego in de Spaanse stad liggen en dat het echte graf zich nog wel degelijk in Santo Domingo bevindt. DNA-onderzoek kon hier geen uitsluitsel over geven.

En dus zal het altijd een raadsel zijn waar Columbus zich nu bevindt. Hoe Dr. Esteban Martín Martín hem dan naar Castillo de Colomares wil brengen, is voor ons nog even een raadsel. Maar een gastvrij gebaar blijft het wel, zullen we maar denken.

Nog wat indrukwekkende cijfers

  • Het hele perceel beslaat een oppervlakte van ca. 1.500 m². Hiermee is Castillo de Colomares het grootste monument ter wereld ter nagedachtenis van Columbus.
  • Het sprookjeskasteel heeft nog een uniek record op haar naam; in het kasteel vind je de kleinste kerk ter wereld. Deze heeft een oppervlakte van slechts 1,96 m². Dit kerkje staat in The Guiness Book of Records.
  • De aanleiding van de bouw van Castillo de Colomares was de 500-jarige herdenking van de ontdekking van Amerika die in 1992 plaatsvond.

Praktisch!

Je vindt Castillo de Colomares landinwaarts op ca. 10 minuten rijden van de badplaats Benalmádena en op ongeveer eenzelfde afstand van Fuengirola. Veel vakantiegangers combineren hun dagjes strand dan ook graag met een bezoekje aan het kasteel.

Rijk hoeft Dr. Esteban Martín Martín er niet van te worden; je betaalt voor een toegangskaartje ca. € 2,-. Er wordt daarnaast gewerkt met een 65+ en kinderkorting.

Houd er rekening mee dat de openingstijden op zijn Spaans zijn; er is een lange siësta tussendoor. Omdat de tijden per seizoen verschillen en nog wel eens wijzigen, raden we je aan om vooraf even te kijken op de officiële website van Castillo de Colomares.

 

Waar je ook vakantie viert aan de Costa del Sol, ga zeker even langs Castillo de Colomares.

Op de video hieronder vertelt de zoon van de bouwer in het Spaans, de story van het grootste Columbus monument ter wereld.

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :