Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Geliefde oud en nieuwjaar traditie in Spanje

Oud en nieuwjaar traditie in Spanje - "Las doce uvas de suerte!" Spaanse traditie tijdens de ´Nochevieja´  Als de klok op de Puerto del Sol in Madrid om 12 uur begint met zijn 12 klokslagen moet je bij elke klokslag een druif eten druiven tenminste als je gelukkig en voorspoedig jaar wilt hebben.

Las doce uvas de suerte! - Beleef-Spanje.nl

De 12 druiven eten met Oud & Nieuwjaar

Iedereen heeft er tegenwoordig wel van gehoord, de twaalf druiven die worden gegeten met de klokslagen op Oudjaar avond. Door het eten van deze geluksdruiven begint men het nieuwe jaar goed, althans dat zegt de traditie.

Booking.com

Het is nog een hele bedoening om de druiven op elke klokslag naar binnen te werken maar gelukkig is er nog altijd de heerlijke Cava (Spaanse Champagne) om de druiven weg te drinken.

 

Net zoals in vele andere landen wordt Oud & Nieuw op de televisie uitgezonden waarbij een van de meest bekeken feesten die van de TVE is welke op de Puerta del Sol in hartje Madrid wordt gevierd met de bol die naar beneden komt boven het gemeentehuis. Het is een hele happening met als voordeel dat dit twee keer gevierd kan worden, een keer op het Spaanse vasteland en een keer op de Canarische Eilanden.

113e verjaardag.

De Spaanse gewoonte om op oudejaarsavond om 12 uur op elke klokslag een druif te eten om zo een gelukkig en voorspoedig Nieuwjaar te hebben, viert dit jaar zijn 114de verjaardag. Het eten van Las doce uvas de suerte, een voor elke maand van het jaar, is volgens populair geloof terug te voeren tot de jaarwisseling van 1909-1910.

 

Tijdens die jaarwisseling had het dorp Viñalopó in de provincie Alicante een buitengewoon goede druivenoogst en besloot men met oud op nieuw druiven uit te delen voor goed geluk in het volgende jaar. In dit dorp worden druiven geteeld die om te eten zijn en niet zoals in veel andere Spaanse gebieden, voor de wijn. Dankzij het verpakken van de druiven als ze nog aan de struik zitten, wordt de oogst een maand uitgesteld en in plaats van september/oktober pas in november/december uitgevoerd.

 

Naast het “populaire” verhaal van te veel druivenoogst is er nog een andere mogelijke oorsprong van de twaalf duiven. In dit verhaal wat al in 2016 werd geplaatst was de traditie al in het jaar 1893 aanwezig in de stad Madrid. Uit documenten blijkt dat er in die tijd al druiven werden gegeten met oud & nieuw maar er is nergens te lezen waarom men dat deed. Men gaat ervan uit dat dit was voor het geluk, geld en gezondheid. Anderen menen weer dat het eigenlijk een Franse gewoonte was om druiven te eten met de jaarwisseling. Vele jaren later wordt er weer gesproken in 1903 over een feest met druiven op het Puerta del Sol plein in Madrid.

De traditie van Las doce uvas de suerte werd al gauw overgenomen door Spaanse migranten in andere landen en vele inwoners van Spaanstalige landen in Latijns Amerika.

Campanadas

In 1962 begon de Spaanse tv-zender TVE met het uitzenden van “Las 12 campanadas” vanaf de Puerta del Sol in Madrid en werd het eten van de druiven op televisie vertoond. Sindsdien worden er tijdens de 12 klokslagen in 60 seconden tijd 12 druiven op elke klokslag gegeten. Soms met succes maar vaak echter zonder succes want gemakkelijk is het niet. Gelukkig worden de druiven snel weggespoeld door Cava, de Spaanse Champagne.

 

Andere gewoontes

Men eet niet alleen druiven. Ook doet men geld in de schoenen om fortuin te hebben in het nieuwe jaar. Ook dragen de vrouwen rode lingerie in het nieuwe jaar. Het dragen van een rode BH of een rood slipje is een leuke traditie, een echt ingeburgerde gewoonte onder de Spanjaarden. 

 

Nieuwjaarsduik

Op 1 januari wordt er, net zoals in Nederland, ook op veel plaatsen een Nieuwjaarsduik georganiseerd. Hierbij is het de bedoeling dat men de zee induikt om het nieuwe jaar met geluk te beginnen. Nu kan de zee op veel plaatsen in Spanje wel wat aangenamer zijn dan in de Noordzee dus dat zit wel goed, zeker als je aan het begin van het jaar op de Canarische Eilanden bent. De Spaanse Nieuwjaarsduik wordt gehouden in veel plaatsen langs de middellandse zeekust zoals aan de Costa Brava, Barcelona, Costa Dorada, Costa Blanca en Costa del Sol maar ook aan de Atlantische Oceaan en op de Balearen eilanden.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit Is misschien ook interessant: