De Spaanse muurhagedis  muurgekko hagedis

De muurgekko een hagedis soort in Spanje, de soortaanduiding wordt ook als hispanica omschreven. De oude naam is Lacerta hispanica. Deze aanduiding hispanicus betekent zo iets als 'afkomstig uit Spanje'. De muurgekko hagedis klimt graag en zit vaak hoog om daar lekker in het  zonnetje de omgeving in de gaten te kunnen houden. Als je op vakantie bent geweest in Spanje dan heb je hem zeker wel eens gezien, de muurgekko, ook wel Moorse gekko of tjitjak genoemd. Zelfs de Guardia Civil politie schrijft erover op Twitter en omschrijft deze beesten als de ideale ecologische insecticiden.

De Spaanse muurhagedis

Het gaat om een hagedis die behoort tot de gekko’s en veel gezien wordt in Spanje en de rest van het Middellandse Zeegebied. Gelukkig hoef je niet bang te zijn voor deze hagedis want ze zijn voor de mens ongevaarlijk.

Booking.com

De Gekko is een tropische nachthagedis en is de enige hagedisachtige die klikgeluiden maakt. Wat deze beestjes vooral uniek maakt is de manier waarop ze moeiteloos tegen muren oplopen en op zijn kop over het plafond lopen. Het lijkt erop dat ze met met de zwaartekracht spotten.

Aangezien deze hagedissen van warmte houden zul je ze niet snel tegenkomen in Noord Europa maar in Spanje is dat een ander verhaal. Schrik niet als je op een terras zit te genieten van de zwoele avond als er ineens een gekko voor je neus staat. Wellicht is dat ook nog eens een goed teken want men zegt dat de gekko geluk brengt.

 

De muurgekko moet je ook als vriend zien want deze grappige muurklimmers lusten insecten rauw en jagen ‘s nachts rondom je huis, tent, caravan of camper en houden de buurt insecten vrij.

 

Deze muurgekko’s zijn tussen de 10 en 14 cm lang, zijn grijsbruin van kleur en hebben een platte kop met grote ogen zonder ooglid. De gekko’s zijn nachtdieren en de enige hagedisachtigen die klikgeluiden maken. Dit doen ze om hun territorium te beschermen of om hun vrouwtjes te lokken.

 

Een andere eigenschap van de gekko is dat ze hun staart kunnen afwerpen als ze hieraan worden vastgegrepen. De staart breekt af bij een speciaal breukvlak in de staartwervels. Hij groeit daarna weer aan en zal bij alle latere keren weer op hetzelfde punt afbreken.

Ken jij de muurgekko  Beleef Spanje

Namen

In het Nederlands heeft deze hagedis de naam muurgekko of Moorse gekko gekregen maar in Spanje zijn verschillende benamingen, afhankelijk van de regio.

Over het algemeen wordt dit diertje ‘salamanquesa común’ of ‘tarentola mauritanica’ genoemd maar op de Canarische Eilanden heeft deze hagedis de namen ‘pracan’, ‘perenquén’ en ‘perinquén’.

 

In het Catalaans, Valenciaans en Baleaars heeft de hagedis de namen ‘dragó’, ‘dragonet’, ‘talla-robes’ en ‘dragolí’ gekregen.

 

In het zuiden van de regio Castilla y León heeft het de naam ‘aldabón’, in Aragón ‘esgarrarropas’ en in Extremadura heet de hagedis ‘santorrostro’ en ‘saltarrostro’.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :