WEET JIJ WAAROM DE SPANJAARDEN GEEN HAHAHA MAAR JAJAJA GEBRUIKEN


Waarom schrijven Spanjaarden jajaja in plaats van hahaha zoals de Nederlanders en Belgen

Misschien is het je ook al eens opgevallen dat ze in Spanje geen hahaha maar jajaja schrijven? Als je in Spanje woont en/of contact hebt met je buren zal het je zeker wel eens opgevallen zijn. 

Als wij “hahaha” schrijven om het lachen te omschrijven, schrijven Spanjaarden “jajaja” waarbij ook nog eens de “j” anders uitspreekt.

WEET JIJ  WAAROM DE SPANJAARDEN GEEN HAHAHA MAAR JAJAJA GEBRUIKEN

Nou ja als je vaak in Spanje komt of er zelfs woont, dan weetje dat verschillende dingen nu eenmaal anders zijn. Daar de Spanjaarden ook graag en veel lachen willen ze het natuurlijk ook opschrijven. En dat ze geen hahaha zoals in Nederland en België wordt geschreven maar inplaats daarvan jajaja. Maar beiden betekent precies hetzelfde alleen is de “h” een zogenaamde stomme “h” die niet uitgesproken wordt als (h)ola en h)olanda.

Daarom kun je dat ook niet opschrijven en dus heeft men de “h” veranderd in “j” die daarna niet uitgesproken wordt als een “j” maar als een zachte “g” of “ch” waardoor je dus zegt “chachacha”.

De lengte van het “jajaja” is ook belangrijk, zeker in de tijd van WhatsApp en Messenger en Facebook waarbij je alleen met de lengte van het woord kunt aangeven hoe leuk je iets vindt.

 

Een korte “ja” (1x) kan gezien worden als iets wat niet grappig is, een “jaja” (2x) als iets wat een beetje grappig is, “jajaja” (3x) als iets wat grappig is, “jajajaja” (4x) als iets wat zeer grappig is en het “jajajajajaj” (5×1/2) dat het zo grappig is dat je op de grond valt.

Muxia - Beleef Spanje

Naast het “jajaja” bestaat er ook nog het “jejeje” wat ook staat voor het lachen maar dan meer omdat je iets lachwekkends vindt, met andere woorden je geeft een sarcasme of ironie aan met “jejeje” waarbij de “j” ook weer als harde zachte “g” of “ch” wordt uitgesproken dus waardoor je zegt “gegege”.

 

Om het nog onduidelijker te maken (jajaja) bestaat er ook nog een “jijiji” wat te vergelijken is met het “hihihi” wat meer giechelen is dan lachen. Dan bestaat er ook nog een “jojojo” wat gebruikt kan worden als men om iets grofs lacht en het “jujuju” wat weliswaar gebruikt wordt maar niet zoveel te zien is.

 

hahaha over de hele wereld

In Nederland, België en op veel andere plaatsen zegt men “hahaha” terwijl dat dus in Spanje en Spaanssprekende landen “jajaja” is. Er zijn echter nog veel meer variaties op deze wereldbol te vinden zoals het in Italië en Portugal gebruikte “ahahah”, op de Filipijnen “jejeje”, in het Arabisch (vertaald) “hhhhh” en in het Iranees (vertaald) “khkhkhkh”. In Rusland zegt men of “xaxaxa” of “bgggg” of “gggg” of “olololo”. In Thailand is dat (vertaald) “55555” want het nummer 5 is “ha” terwijl in Japan “huhuhu” geschreven wordt.

Muxia - Belee Spanje

Overnachten

Booking.com

Vakantiehuizen


Campings in Spanje


Ontdek Spanje op z'n Hollands!


Op vakantie  naar Spanje

Dit is misschien ook interessant:

Wat gaan we ondernemen in Spanje?