Hoe ga je eigenlijk een biertje bestellen in Spanje


Hoe bestel ik in het Spaans een biertje?

Hoe bestel ik in het Spaans een biertje? - Je hebt verschillende mogelijkheden om een biertje c.q. pilsje te bestellen in Spanje. Maar wij Nederlanders en Belgen maken vaak de fout om eenvoudig “een of una cerveza” te bestellen. Prima, maar je vergeet wel te zeggen wat voor biertje je wilt hebben groot, klein, fles of toch een glas. Het is in Spanje soms best een kleine kunst om een biertje of pils te bestellen. Jammer genoeg is het toch niet zo makkelijk als de meeste denken.

Hoe bestel ik in het Spaans een biertje in vakantieland Spanje?

Daarbij komt dat elke regio weer een ander gewoonte heeft. Dan een koel biertje bestellen in het Spaans aan de costa Brava is toch weer een beetje anders dan in Baskenland of aan de zuidkust.

Een van de eerste Spaanse zinnen die veel buitenlanders leren is “una cerveza por favor” wat dus letterlijk inhoudt een biertje alstublieft. Het probleem is echter dat men dat in Spanje niet zegt en niet gebruikt waarbij degene achter de bar of op het terras waarschijnlijk meer zal vragen waarna de vertwijfeling toeneemt.

Booking.com

Daarom even een korte “Spanish beer lesson” zodat je de volgende keer niet met je mond vol tanden staat. Een biertje kan in verschillende formaten komen en dus houden we dat even aan.

 

100-140 ml

Dit is het kleinste biertje (een laag glas waar ook soms wijn in geserveerd wordt). Dit biertje heeft in Galicië, het noorden van Castilla y León en La Rioja de naam “corto” terwijl dit biertje in Baskenland “zurito” heet. In de deelstaat Aragón heet dit korte biertje een “penalti”. Dit zijn vaak tussendoor biertjes waarbij men het gevoel heeft niet zoveel te drinken … tenzij men er drie of vier drinkt natuurlijk .

200 ml

In deze categorie komt het meest gevraagde biertje voor, de “caña” (uitgesproken als canja). In bijna heel Spanje kan dit gebruikt worden voor een biertje van de tap wat geschonken wordt in een glas van 200 ml, vaak met een (of twee) vingers dik schuim maar ook heel vaak niet. Bij de “caña” is echter ook verschil want wat in Barcelona een “caña” als naam heeft heet in Madrid een “doble”. In Spanje zegt men dus niet “una cerveza por favor” maar meer “una caña por favor” of “ponme una caña por favor” en in Catalonië “si us plau, una caña ”.

In de 200 ml categorie zijn ook de kleinste soort van bierflesjes te vinden die verschillende namen hebben. Van “quinto” naar “botellin” en “botijo” afhankelijk van de regio waar je dit flesje besteld. Dan is er ook nog een flesje van 250 ml (welke niet veel voorkomt in een bar maar wel in de supermarkt) met de naam “cuarto”.

 

333 ml

We zijn aangekomen bij de wat grotere glazen bier die de namen “tubo” (vergelijkbaar met een pijpje) en “doble” hebben gekregen. Deze laatste geldt meer voor de Comunidad de Madrid en is niet te vergelijken met de “doble” die ook bekend staat als “caña” in de rest van Spanje.

Bij de flesjes wordt gesproken van “tercio” in bijna heel Spanje maar in Catalonië over “mediana” en in Asturië “media”.

 

500 ml

De halve liters, graag gezien bij de Britten en Duitsers op vakantie in Spanje, worden ook door de Spanjaarden gedronken en heten “jarra” of in Andalusië “maceta”. Andere worden zijn ook soms “tanque” en “pinta”, het ligt er maar net aan wat je onthoudt.

 

1.000 ml

Voor diegene die niet genoeg heeft aan een halve liter of graag bier in groepsverband drinkt zijn er nog de liter glazen die verschillende benamingen hebben (en populair zijn bij jongeren). In Baskenland heet deze “katxi”, in Castilla y León en Asturië heet deze “cachi”, in Madrid “mini” (vreemd genoeg) en in Cantabrië “tanque”. Over het algemeen echter zijn de plastic glazen niet altijd gevuld met 1 liter bier maar meer met 750 ml bier en drie tot vier vingers schuim, daarom zegt men in Asturië “cachi un litro” ofwel “casi un litro” ofwel “bijna een liter”.

Er zijn ook grote liter flessen bier te koop in Spanje met de namen “litro” (duh), “Xibeca” in Catalonië of “litrona” in bijna heel Spanje.

Claras

Bier gemengd met limonade of “gaseosa” (een soort spuitwater) heet in bijna heel Spanje een “clara” maar uiteraard zijn er verschillen. In praktisch heel Spanje maakt men een “clara” door eerst limonade (vooral in Catalonië) of gaseosa in een glas te doen en daarna het glas verder te vullen met bier uit de fles of van de tap. Normale verhouding is 4 delen limonade/gaseosa en 6 delen bier.

De “clara” heeft ook de namen “shandy”, “panaché” en “mixta” maar over het algemeen komen ze op hetzelfde neer. “shandy” wordt veel gebruikt op Mallorca als afleiding van het Engels maar daarvoor heette de “clara” op Mallorca “barretjat”. In de provincies Tarragona (Catalonië) en Castellón (Comunidad Valenciana) heeft de “clara” de naam “champu” terwijl deze de namen “lejia” en “pika” heeft in Navarra, Baskenland en Cantabrië.

Hopelijk hebben we het een beetje correct uitgelegd en zo niet, laat het ons weten. Nogmaals, de schrijver van dit artikel drinkt geen bier dus … hulp is altijd welkom.

Een ding is echter wel duidelijk, zomaar een “cerveza” bestellen kan na het lezen van dit artikel toch echt niet meer.

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit is misschien ook interessant: