Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Stranden van Roses en Cap de Creus


De prachtigste stranden van de badplaats Roses en Cap de Creus

De stranden in Roses en Cap de Creus betekend zon, zee en strand aan de Costa Brava

Cap de Creus is een kaap in de regio Catalonië die vooral bekend geworden door de schilder Salvador Dalí. Cap de Creus is het meest oostelijke deel van Spanje. Hier vind je de bekende de stad Roses en het dorp Cadaqués. Cap de Creus bezit een mooi natuurpark, een top vakantiepark Club Med en prachtige duiklocaties. De stad Roses ligt in de provincie Girona, aan de Costa Brava. Wat de stranden betreft, is er voor een ieder wel wat om van te genieten. Wil je graag grote stranden met alle faciliteiten of toch liever de wat kleine, verborgen baaitjes, je vindt het in allemaal in Roses en de omgeving. Het maakt ook niet zoveel uit waar je heen gaat: je kunt overal heerlijk genieten van een kalme zee en natuurlijk de mediterraanse zon.

Stranden van Roses en Cap de Creus. - Beleef Spanje

Laten we beginnen met de beste en leukste stedelijke stranden van Roses, die ideaal zijn om dicht bij het centrum van de stad van het strand te kunnen genieten.

Daarna gaan we  over naar de prachtigste stranden van Cap de Creus.

 

De stedelijke stranden van Roses:

Playa de Roses, La Punta, Santa Margarita en Palangres

Roses heeft dé perfecte locatie om te genieten van het strand, de zee en het toerisme aan de Costa Brava. In het centrum van dit stadje kun je meerdere stranden vinden, met fijn zand en ondiep water. Bovendien zijn er veel faciliteiten aanwezig, zoals restaurants. Dit maakt het de ideale locatie voor een vakantie met de hele familie. 

Booking.com

Playa de Roses

Playa de Roses is pak ´m beet twee kilometer lang en wordt verdeeld in drie gedeeltes: la Playa Nova, la Playa Rastrell en la Laya Salatar. Het is een van de meestbezochte stranden van Roses, mede dankzij de centrale locatie.

Als we dichterbij de vissershaven komen, vinden we la Playa La Punta. Dit strand is ongeveer 550 meter lang. Het ligt heerlijk dichtbij het centrum, heeft fijn zand en rustig water. Het is dan ook geen verrassing dat dit een drukbezocht strand is in het hoogseizoen. 

Playa de Santa Margarida 

Playa de Santa Margarida is een van de meest bekende stranden. Dit is niet zo gek, aangezien het met zijn fijne zand en heldere water recht uit een reclame voor een tropische bestemming lijkt te komen.

Een stukje verder, op een kilometer afstand van het centrum van Roses, ligt Playa de Palangres. Dit strand is een heel stuk kleiner dan de hiervoor genoemde stranden; het is niet langer dan 150 meter. Dat betekent echter niet dat het niet geschikt is om de dag door te brengen; het is zelfs een van de populairste stranden in de omgeving. Er zijn picknickzones op slechts een steenworp afstand van het water.

Canyelles Petites en Canyelles Grosses

Op 4 kilometer afstand van Roses, nog voor het Parque Natural van Cap de Creus, vinden we twee semi-stedelijke stranden.

Ze hebben helder water en goudbruin zand, de perfecte omstandigheden om heerlijk van de pure natuur te kunnen genieten. Beide stranden zijn makkelijk te bereiken vanaf Roses, zowel met de auto als met het openbaar vervoer.

Het dichtstbijzijnde strand ten opzichte van Roses, is het strand van Canyelles Petites. Dit strand ligt wat hoger gelegen, wat voor een spectaculair uitzicht zorgt. Er zijn veel faciliteiten op het strand aanwezig, zoals douches, restaurants en een EHBO-service. 

Naast het strand van Canyelles Petites vinden we de Almadrava baai, of het strand van Canyelles Grosses. Dit zijn de laatste meters voordat je bij Cap de Creus aankomt. De zee is hier erg ondiep, wat het ideaal maakt voor kleine kinderen. Beach volleybal is hier ook een optie en je kunt er zelfs kayaks huren. Met name het laatste is een aanrader; de paradijselijke baaien van Cap de Creus mag je absoluut niet missen. 

Cala Montjoi

Op zeven kilometer afstand van Roses, aan de rand van het Parque Natural van de Cap de Creus, vinden we Cala Montjoi. Het strand is 310 meter lang en de perfecte locatie voor een stranddag met de hele familie. In het verleden, was Cala Montjoi een populaire plek onder culinaire liefhebbers.

Reden hiervoor is restaurant El Bulli, bekend om gerenomeerde chef Ferrán Adrià. Het restaurant bestaat inmiddels niet meer, maar de Costa Brava is en blijft een paradijs wat culinaire hoogstandjes betreft.

Zo zijn er verscheidene restaurants met een Michelín ster te vinden aan deze kust.

Het strand is makkelijk per auto te bereiken en het strand is vaak niet te druk. Het donkere zand mengt zich met platte, kleine stenen.  

De goede bereikbaarheid, de prachtige afgezonderde omgeving en de rustige wateren maken Cala Montjoi de perfecte bestemming voor een dag met de familie. Bovendien biedt dit strand ook nog toegang tot de beter verborgen en afgelegen baaitjes van Cap de Creus

 

Cala Jóncols

Cap de Creus verwelkomt ons met een kleine, maar prachtige baai, genaamd Cala Jóncols. Het is een ware oase van helder water en een rotsachtige bodem. We kunnen dit verder ontdekken door materiaal te huren voor bijvoorbeeld snorkelen of duiken, bij het op het strand gelegen duikcentrum. 

Het strand is relatief moeilijk te bereiken, wat ervoor zorgt dat het vaak minder druk is dan op andere stranden in de omgeving. Een filmset is er niks bij, zo mooi is deze baai. Het fijne aan dit strand, is dat we ondanks de afgelegenheid niet hoeven in te leveren op faciliteiten. Zo kun je er toiletten, douches en verhuur van bijvoorbeeld strandbedjes vinden. Je waant je in het paradijs, zonder compleet weg te zijn van de bewoonde wereld. 

Cala Jóncols is te bereiken via kayak, boot of via een niet-geasfalteerd pad vanaf Cala Montjoi.

 

Cala del Canadell

In het hart van het Parque Natural van Cap de Creus, vinden we een kleine baai, ongerept en afgelegen. Het is een paradijselijke plek voor liefhebbers van het naturisme.  

De baai is lastig te bereiken (er is geen directe toegang per auto) en het feit dat er geen faciliteiten te vinden zijn, maakt dit een rustige plek.

Mocht je toch iets missen, dan kun je altijd nog even langs bij Cala Jóncols, aangezien dit op minder dan een kilometer afstand ligt. 

Cala del Canadell is een goede uitvalsbasis voor een excursie door de grotten, die verscholen liggen in de kliffen van Cap de Norfeu.  

 

Cala Càlitjas

Vanaf Cala Montjoi kunnen we ook Cala Calitjàs bereiken. Dit is een beeldschone, afgelegen baai gelegen in Cap de Creus. Het strand is zo´n 130 meter lang en we kunnen genieten van een beeldschoon uitzicht over Cap de Norfeu en de bijbehorende stranden.

Vanwege de lage opkomst, is deze baai bekend onder nudisten. Ook liefhebbers van duiken en snorkelen kunnen hier hun hart ophalen. Het in 1934 door een explosie gezonken schip ´Phedon´ kan hier gevonden worden. 

Net als de rest van de baaien aan de Cap de Creus, heeft ook Cala Càlitjas platte stenen en helder water. Niet ver van de kust loopt het water vlot af. 

 

Cala Rostella

Cala Rostella verwelkomt ons in een waar Mediterraans paradijs. Dit is het typische plaatje van een droomstrand: afgelegen en omgeven door een prachtig groene omgeving, met rustig en helderblauw water. Het enige nadeel is de bereikbaarheid; het is slechts per auto te bereiken en vanaf de parkeerplaats moet er ook nog een kwartier gelopen worden. 

 

Het strand is 110 meter lang en het zand bestaat uit kleine steentjes. Dankzij de dennenbomen die de baai omgeven, is er geen overlast door wind. Ook dit strand is weer erg geschikt voor duikers; het heldere water en de mooie bodem trekken veel liefhebbers aan. Cala Rostella is een waar paradijs op aarde. 

WAT GAAN WE ONDERNEMEN AAN DE COSTA BRAVA

Dit is misschien ook interessant: