Nísperos - Nísperero del Japón

Nísperos - Dit geel tot oranje gekleurde fruit,  in het Spaans beter bekend als nísperero del Japón en de vrucht heet níspero japonés. In de Axarquia-regio rond het typische Andalusische witte dorpje Sayalonga kleurt de vallei rond april, mei en juni oranje door de nisperos fruitbomen, die vol hangen met de sappige en smaakvolle nísperos.

NÍSPEROS - NÍSPERERO DEL JAPÓN

Ondanks dat Sayalonga dicht bij de kust ligt, heeft de stad Sayalonga een abrupte en ruige orografie zonder grote hoogten. Het is het hoogste punt van de gemeente La Rábita, gevolgd door de heuvel Cerro del Mercado, grenzend aan Corumbela. Sayalonga en Corumbela liggen op de uitlopers van het Penibetic System, halverwege tussen de zee en de Sierra de Tejeda, Almijara en het Alhama Natural Park.

De typische witte huizen en rode daken die opdoemen tussen de groene olijfgaarden, amandelbomen en wijngaarden eromheen.

Deze gemeente in Axarquía is een van de toonaangevende mispel producenten in Andalusië. Dit vlezige, licht zure oranje fruit wordt gekweekt op de steile hellingen rond het dorpje.

Booking.com

Deze exotische fruitboom komt van origine uit China en Japan. Aan het einde van de achtinde eeuw vond het z’n weg naar Europa en nog eens honderd jaar later deed in Spanje de Tanaka-soort uit Japan zijn intrede.

 

Sinds de jaren tachtig wordt Sayalonga in de Axarquia ook wel ‘Paraíso del Níspero’ genoemd. De Nísperos voelt zich hier in het microklimaat van het  gebied rond Sayalonga prima thuis, gelegen tussen de Middellandse Zee en de Sierra de Almijara. Tegenwoordig is dit Andalusische dorpje Sayalonga met afstand de grootste teler in de gehele provincie Málaga.

Día del Níspero

De Día del Níspero vindt elk jaar plaats op de eerste zondag in mei, waarbij het ieder jaar weer op vele bezoekers kan rekenen. Wil je fruit proeven in alle  variaties, dan is een bezoek aan dit traditionale oogstfeest in mei zeker een bezoek waard.

 

Waar bij je kunt genieten van de Níspero in diversen variaties zoals lekkere marmelade, likeuren en diversen andere streekgerechten en vergeet vooral niet de vino del terreno te proeven en dat geheel is omgeven door de traditionele flamenco muziek en dans

 

Dit traditionele festival in de provincie Málaga biedt een uitstekende gelegenheid om Sayalonga beter te leren kennen, een mooi dorpje in het binnenland van La Axarquía met een fijn mediterraan gevoel.

De Níspero vrucht

De sappige Níspero vrucht, die ook loquat en Japanse mispel genoemd wordt, onder de oranje, gele dunne schil zit het zeer sappige, aromatische, zoetzure vruchtvlees, wat enigszins doet denken aan een abrikoos. De vrucht bevat één tot tien (meestal twee tot vijf) tot 2 cm grote, ovale bruine pitten.

 

Gezonde vrucht

Zoek je een gezonde snack? De níspero ook wel loquat genoemd is prima tussendoortje voor als je op dieet bent. De níspero vrucht heeft weinig calorieën en veel vezels, die dit is ook nog eens goed voor je darmflora. Dit lekker stukje fruit bevat vitamine A, B en C en ook nog eens calcium, kalium en magnesium, en het is ook nog eens goed voor je cholesterol.

De níspero wordt geoogst in de maanden april, mei en juni, een rijpe níspero varieerd in de kleur van geel tot oranje.

Bron: Libelle

Wat gaan we ondernemen in Andalusiën?

Dit is misschien ook interessant: