Ga je de stad Valencia bezoeken? Dan zou ik zeker een Agua de Valencia gaan proberen in een van de vele bars.  Je zult misschien afvragen Agua wat?


De Valenciaanse cocktail Agua de Valencia of op zijn Valenciaans aigua de València betekent eigenlijk niks meer en niks minder ‘Valenciaans water’ maar laat dat er nu juist helemaal niet inzitten in dit cocktailtje. Dit ‘ watertje’ wordt gemaakt van cava, sinaasappelsap, wodka,  gin en suiker.


AGUA DE VALENCIA

Agua de Valencia is minder populair dan de wereldberoemde Sangria. Agua de Valencia is echter een klassieke Spaanse cocktail die je echt moet proberen als je op vakantie bent in Spanje. De naam van deze extreem verse cocktail betekent 'het water van Valencia', wat grappig is omdat het een vrij sterk alcoholische drankje is. 


Booking.com

WEETJES OVER AGUA DE VALENCIA

De ECHTE Agua de Valencia of Aigua de València in het Valenciaans drink je alleen in de stad Valencia . De echte Agua de Valencia kun je op twee manieren bestellen en  dat is een ‘copa’ (een glas) of een ‘jarra’ (karaf) . Een  ‘jarra is ideaal als je met een paar man bent. O, ja drink dit watertje langzaam of je zult Spaanse sterren zien!

 

De cocktail werd voor het eerst gemaakt in 1959 door Constante Gil in de bar Café Madrid de Valencia in Valencia, Spanje.

Volgens het boek van María Ángeles Arazo "Valencia Noche" werd de bar in die tijd vaak bezocht door een groepje Baskische reizigers die "Agua de Bilbao" dronken wat betekende dat ze beste cava van de bar te dronken. Aangezien ze het beu waren om altijd hetzelfde te drinken, daagden ze de eigenaar van de bar uit om hen iets nieuws aan te bieden, wat zij "Agua de Valencia" dan zouden noemen. 

Ze gingen akkoord wat Gil ook zou maken , ze het zouden drinken, en … het was nog lekker ook, waardoor ze het bij hun volgende bezoek weer bestelden. Pas in de jaren 1970 werd de drank bekend bij het grote publiek.

 

HOE MAAK JE EEN AGUA DE VALENCIA!

Ingrediënten om Agua de Valencia te bereiden, een zeer populaire cocktail (1,5 liter plus ijs):

  • 500 ml sinaasappelsap. Idealiter wordt het vers geperst.
  • 500 ml cava of champagne.
  • 250 ml gin.
  • 250 ml wodka.
  • 1 limoen of sinaasappel als garnering
  • Ijsblokjes.

Giet alle vloeibare ingrediënten in je kan. Meng door elkaar en proef. Als je een bittere cava of soort champagne hebt gebruikt, heeft dit ook invloed op de hoeveelheid suiker die moet worden toegevoegd. Agua de Valencia is niet bedoeld als een super zoete drank, maar ook niet als bitter!Begin met het maken van vers geperst sinaasappelsap (als je Valencia-sinaasappels kunt vinden, des te beter). Het is misschien een beetje arbeidsintensief, maar geloof me, je proeft het verschil! Vers geperst sinaasappelsap heeft een veel lichtere, frissere smaak waardoor je Agua de Valencia  super verfrissend wordt. In Spanje hebben veel supermarkten sinaasappelsap machines waar je eenvoudig op een knop kunt drukken om een liter Valencia's beroemde sinaasappelsap te krijgen. Proef je sinaasappelsap en let op de zoetheid. Als het bitter is, moet je misschien wat suiker toevoegen.

 

Tip! 

Wil je, je Agua de Valencia een beetje speciaal maken? Maak een leuk suikerrandje om het glas. Neem een bord strooi er wat suiker in smeer de rand van het glas in met siroop of honing druk het glas in de suiker op het bordje . klaar is kees! 

 

Maak je Agua de Valencia klaar en zet hem daarna een tijdje in de koelkast. Heerlijk!

 

¡ Salud !" en geniet!

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR VALENCIA NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER


WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE


MISSCHIEN OOK INTERESSANT :