Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

La Hora del Vermut is een specifieke tijd om vermout te drinken, maar het is ook een manier van leven hier in Spanje. 


Maar wat betekent of wat is de 'la hora del vermut' in Spanje? La hora del vermut betekent het drinken van de vermout, het is lekker voor de lunch, het is ook gewoon lekker na de maaltijd of eigenlijk is het altijd lekker. De vermut (in het Nederlands vermout) is een versterkte wijn die op smaak wordt gemaakt met aromatische planten en kruiden. Vermut wordt als een aperitief voor de lunch of als digestief na het eten genuttigd. Het alcoholpercentage ligt doorgaans rond de 15% maar bij de goedkopere varianten is dat lager.


DE SPAANSE 'LA HORA DEL VERMUT'

Het drinken van vermout is een traditie in de autonome regio’s Catalonië en Madrid waarbij de ‘la hora del vermut’ zeer populair is bij de inwoners. Genieten van de ietwat bittere wijn verrijkt met kruiden is iets wat zowel toeristen als de lokale bevolking in bijna elke bar of restaurant in deze regio’s kunnen proberen. 


Booking.com

Oorsprong van vermout

Er zijn vele verhalen over de oorsprong van vermout. De naam komt van het Duitse Wermut, wat ‘alsem’ betekent – dit zijn toegevoegde ingrediënten om de maagcondities te verhelpen. In 1600 kwam dit drankje in Engeland terecht, waar hij de naam ‘vermout’ kreeg, vandaar vervolgde het drankje zijn weg  naar Italië waar een handelaar in 1700 de eerste zoete vermout introduceerde.

Witte vermout zijn droog en rode vermout zijn zoeter, maar er zijn verschillende gradaties daartussen die geschikt zijn voor alle smaken!

Het is een traktatie voor de lunch.

Traditioneel was la hora de vermut net voor de lunch. Het idee was om voor het eten een vermout te drinken om je eetlust op te wekken. De vermout, gecombineerd met een goede tapa , bereidt je maag voor op de lunch. Hoewel velen nu voor de lunch bier drinken, staat vermout bekend als een elegantere en meer verfijnde aperitivo . Tegenwoordig kun je vermout drinken wanneer je maar wilt - niet alleen voor de lunch.

Na de jaren zeventig nam het af.

Na de dood van Franco en de politieke overgang naar democratie, wees Madridleños een tijdje vermout af tijdens de beroemde Movida Madrileña . De vermouttraditie werd afgedaan als passé , iets wat alleen oudere mensen deden. Jongeren gaven de voorkeur aan wijn of bier boven de sterkere versterkte wijn.

Maar nu is het terug.

Vermout is opnieuw trending in Madrid. Vaak de nieuwe gin-tonic genoemd , is het drinken van vermout de afgelopen jaren weer hip geworden. De Spaanse pers blijft er maar over schrijven en er zijn de afgelopen jaren in Spanje verschillende boeken over vermout geschreven. Een deel hiervan kan worden toegeschreven aan het feit dat Madrid een beetje een revolutie doormaakt op het gebied van eten en drinken , waarbij nieuwe concepten (en oude, zoals vermout) steeds populairder worden.


DE SPAANSE 'LA HORA DEL VERMUT'

Het is van de tap.

Veel bars in Madrid hebben vermout van de tap. Deze bevindt zich meestal naast de biertap punten, waardoor het gemakkelijk en snel is om op elk uur van de dag een vermout drankje te serveren.

Het past goed bij tapas.

Vermout past perfect bij tapas. Enkele van de meest populaire zijn olijven, mosselen, ansjovis of sardines, maar het past echt goed bij bijna elk hartig voedsel.

Meer dan 20 wijnmakerijen in Spanje maken vermout.

Op dit moment zijn er veel wijnmakerijen in Spanje die vermout maken. Een van de bekendste is Yzaguirre, die dateert uit 1884 en gelegen is in de regio Tarragona .

 

Er zijn een paar aanvullingen.

De meeste mensen drinken hun vermout met een paar extraatjes. Deze extra's kunnen ijs, een olijf, een sinaasappelschijf of, afhankelijk van de bar waar je bent, een scheutje bruisend water .

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :