Klooster van Montserrat - Monastir de Montserrat


Klooster van Montserrat in het Catalaans:Monastir de Montserrat

Het Klooster van Montserrat ligt in een unieke bergachtige formatie midden in een vlakte, vlakbij Barcelona. Halverwege, tussen de rotsachtige naalden en immense zuilen van steen, ligt het klooster van de Zwarte Maagd van Montserrat en het Museum voor Archeologie van de Oude Wereld. 

JÁVEA DE SCHOONHEIDSKONINGIN AAN DE COSTA BLANCA

Beeld: Bocachete via Wikimedia Commons 

Het klooster van Montserrat in het Catalaansmonastir de Montserrat is een benedictijnenabdij  in Catalonië. Het bevindt zich op een hoogte van 720 meter aan de oostzijde van de berg Montserrat in de gemeente Monistrol de Montserrat. Het staat bekend als bedevaarts-  en  toeristenoord. De bibliotheek is bekend vanwege de aanwezigheid van het beroemde Llibre Vermell, een manuscripten verzameling uit het einde van de 14e eeuw. Ook is er een hotel gevestigd.

Booking.com

Geschiedenis

De oorsprong van het klooster is niet goed bekend. Volgens een legende zagen enkele pastoors op een zaterdagmiddag in het jaar 880 een sterk licht neerdalen uit de hemel, vergezeld door een mooi lied. De zaterdag erop herhaalde dit visioen zich. De vier volgende zaterdagen vergezelde de burgemeester van Olesa de pastoors en hij nam hetzelfde waar. Oorspronkelijk was het een priorij afhankelijk van de Abdijvan Ripoll, die dankzij het diplomatische talent van Marc van Vilalba omstreeks 1410 door paus Benedictus XIII tot een volwaardige abdij, onafhankelijk van het moederklooster werd verheven.

Toen de bisschop hier notie van kreeg, organiseerde hij een bezoek aan de berg waarbij een grot gevonden werd, waarin een schilderij van de heilige Maagd verscheen. Toen men dit schilderij wilde transporteren naar Manresa, bleek het te zwaar en konden ze het niet bewegen. De bisschop veronderstelde dat het de wens van de Maagd was op de berg te blijven en hij liet een kapel bouwen.

In 1011 beklom een monnik van het klooster in Ripoll de berg, om er een heilige plaats te stichten. Hij stuitte hierbij op de kapel uit 880 ter ere van de Maagd Maria. Dat vormde het begin van een touwtrekken van de verschillende heersers van Catalonië. Omdat geen van de omliggende heersers de berg en het heiligdom wilde opgeven, werd er hevig strijd gevoerd om de berg en zijn heilige status.

Toen in 1493 het beheer over Montserrat door Ferdinand II in Castiliaanse handen viel, besloot een lid van het klooster Christoffel Columbus te vergezellen op zijn tochten naar de West om de heilige status van de Montserrat te verspreiden. Toen Columbus dat jaar het Caribische eiland Montserrat ontdekte, noemde hij het naar de bijzondere berg uit zijn thuisland.

In 1925 werd het klooster geheel gerenoveerd door Josep Puig i Cadafalch. Het klooster heeft een belangrijke rol gespeeld in de Catalaanse beweging, vooral in de periode van de franquistische dictatuur (1939-1975). Ofschoon het klooster het Catalaans ondanks het verbod bleef gebruiken in de eredienst en in wetenschappelijke publicaties bleef publiceren in het verboden Catalaans, durfde de bijgelovige Franco niet optreden tegen deze burcht van verzet.

Toegang

Het klooster kan met de auto bereikt worden over de Carretera de Montserrat.

Een kabelspoorweg , altijd een grote hit bij kinderen, brengt bezoekers naar de top van de berg met zijn rotsachtige torenspitsen. Op een heldere dag kun je vanaf hier tot aan de zee kijken. Sommigen hebben zelfs beweerd de bergtoppen van het eiland Mallorca te zien.

Een exprespakket brengt je in anderhalf uur met de trein van Barcelona naar Montserrat . Een deel van de reis is op de tandradbaan van Montserrat , door een prachtig berglandschap, waardoor de reis voorbij vliegt.

U kunt er in ongeveer dezelfde tijd ook met de auto of bus komen.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Wikipedia

Wat gaan we ondernemen in Catalonië?

Dit is misschien ook interessant: