Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Flamenco evenement in Andalusië

Wat je zeker eens moet bezoeken in Andalusië

 Wat dacht je van een bezoek aan Andalusië. Nou is Andalusië natuurlijk wel erg groot, maar sommige bezoekers van Andalusië willen niets anders doen dan achterover leunen, genieten van de zon en de drukte van het dagelijkse leven vergeten. En wie kan het hen kwalijk nemen? Maar als je op zoek bent naar natuuravonturen, sportieve ervaringen met een hoog octaangehalte of een fascinerende geschiedenis en cultuur, dan ben je hier aan het juiste adres wat denk je bijvoorbeeld van:

Wat je zeker eens moet bezoeken in Andalusië    De komende tijd zitten we wel nog even thuis in onze beperkte bubbel of we maken een ommetje door de natuur in de buurt. Maar er komt een dag dat we er toch weer tussenuit mogen. Maar om het wachten wat te v

De Flamenco in Andalusië

De Flamenco in Andalusië is een onderdeel van de cultuur in Andalusië en dat is ook goed te merken. Deze regio heeft veel invloed op de ontwikkeling gehad en nog steeds. In de regio Andalusië staan feesten, evenementenen manifestaties bijna altijd in het teken van flamenco. Dan de flamenco inAndalusië  betekend; dans, muziek en veel emoties… !

 

FLAMENCO TABLAOS

Tablaos zijn te vinden langs de kustplaatsen zoals Málaga, Torremolinos en Marbella, evenals de grote steden zoals Sevilla, waar de flamenco tablaos zich bevinden in het oude deel van de stad, en in Granada, waar je wordt vermaakt in de Sacromonte grotten, de commerciële tablao-wijk van de stad.

 

Het probleem met de tablao's is dat het nogal dure plaatsen zijn en tot wel zestig euro in rekening brengen voor toegang, van een eenvoudig glas sangria tot een vast diner. Sommigen rekenen geen toegangsprijs, maar je betaalt ergens in de regio van vijftien tot twintig euro voor je eerste drankje, de prijs voor eventuele volgende drankjes wordt verlaagd, maar niet veel.

 

Als het pure flamenco in jondostijl is waarnaar je op zoek bent, dan zul je het, met een enkele uitzondering, niet vinden in de tablaos.

 

Als je een goed en gezellig avondentertainment wilt, en je vindt het niet erg om een paar euro uit te geven, dan zullen de tablao's je zeker vermaken. We raden u aan om eerst de tablao te raadplegen om de prijsopbouw te kennen, aangezien er in sommige gevallen een nogal gênante situatie kan optreden als de rekening aan het eind gepresenteerd krijgt.

Booking.com

Flamenco - Peña flamenca

De flamenco peñas geven een meer traditioneel inzicht in flamenco, en ze worden normaal gesproken gerund door liefhebbers van de kunst wiens hoofddoel de flamenco is, en niet hoeveel geld ze kunnen krijgen van de klanten die ze gebruiken.

 

De meeste steden zullen minstens één peña flamenca hebben, en de grote steden zullen tussen de tien en dertig van deze clubs hebben. Ze zijn veel traditioneler in de stijl van flamenco die ze presenteren, wat in de meeste gevallen cante jondo zal zijn, waar je getuige bent van de meest orthodoxe tonen van cante, begeleid door de puurste flamencogitaar.

 

Deze clubs organiseren normaal gesproken het concurso de cante, de wedstrijd die voorafgaat aan het flamenco festival van de stad, en de winnaar van de lokale wedstrijd zal op het festival optreden naast de meer gevestigde artiesten.

 

Het is niet alleen de stijl en kwaliteit van flamenco die zich onderscheidt van de tablaos, maar ook de prijs die u betaalt voor uw nacht in een van deze etablissementen.

 

Er is zeer zelden een toegangsprijs, en de prijs van de drankjes zal hetzelfde zijn als die van een lokale bar, voor een fles lokaal pils.

 

Dit zijn de plekken om getuige te zijn van de meer authentieke flamenco en ze zijn ook te vinden in de sectie tablaos en peñas.

 

Een andere optie zou zijn om enkele van de lokale bars en tavernes te bezoeken in de stad waar je verblijft, want je zult bepaalde oude bodega's of pubs vinden die een keer per week flamenco promoten. In Málaga is er bijvoorbeeld de uitstekende Bodega El Pimpi , waar elke laatste maandag van de maand flamenco wordt gehouden, en hier zie je enkele van de beste flamenco kunstenaars die de allerbeste flamenco uitvoeren, en nogmaals, er is geen toegangsprijs, en de omgeving van een oude bodega is de perfecte setting om deze kunst te zien.

 

Helaas zul je de lokale pers moeten doorzoeken om meer te weten te komen over deze plaatsen, of beter nog, een wandeling maken door enkele van de oude achterstraten en enkele van deze oude etablissementen proeven, en je zou heel goed kunnen struikelen over een van deze oude schatten .

Flamenco - Festivals

WAAR TE ZIEN: DE FESTIVALS

Een andere uitstekende plek om flamenco te zien is op een van de vele festivals die tijdens de zomermaanden door heel Andalusië worden gehouden.

 

Wanneer je denkt aan een flamenco festival of een muziekfestival, roept je een beeld op van de open lucht, de maan verlichte hemel en alle aroma's die een warme zomernacht te bieden heeft.

 

Een van de belangrijkste aspecten van een flamenco festival is de nabijheid van een bar, waar mensen samenkomen om een paar drankjes en gesprekken te voeren, sommigen nemen niet eens de moeite om plaats te nemen omdat de bar een perfect zicht op het podium heeft.

 

Gelukkig zijn de festivals gereserveerd voor de meer orthodoxe flamenco, waar de stem en gitaar het enige op het podium zullen zijn, en op deze festivals kun je genieten van het ware aspect van flamenco.

 

Afhankelijk van de geschiedenis van de flamenco zangers in de stad, en ik zeg zangers omdat de festivals voornamelijk aan de cante zijn gewijd, hangt af van de kwaliteit van de show.

 

De meeste festivals worden gehouden in de arena van de stad of op een open veld, en ze beginnen normaal gesproken rond half elf en duren tot drie of vier uur 's ochtends en zelfs de meest fervente fans zullen het vermoeiend vinden om de hele nacht mee te gaan.

 

De sfeer op deze festivals is altijd spannend, en mensen uit alle lagen van de bevolking zullen aanwezig zijn. De oudere mannen met hun rafelige strohoeden die in de bar praten met een glas koele fino, de vrouwen in de meest opvallende jurk ontwerpen, zijden sjaals en waaiers in beweging, en de geur van jasmijn die zich vermengt met de warme zomerlucht combineren om de omgeving zo aangenaam mogelijk te maken dat u mogelijk tegenkomt.

 

Een ander aspect van het festival is het grote zigeunercontingent dat ook aanwezig zal zijn, en soms is het kijken naar hun capriolen net zo leuk als het festival zelf.

 

De grote zigeunerclans kunnen bij aankomst zo vorstelijk uitzien, de vrouwen als weduwe gekleed

in het zwart, en de jongere vrouwen, hun lange donkere haar dat over de achterkant van hun felgekleurde gitana-jurken hangt en hun doordringende donkere ogen op hun mannen gefixeerd.

 

De oudere zigeunermannen met hun donkere koperen huidskleur en met omzoomde zigeuner-gelaatstrekken zien er zo gezaghebbend uit met hun grote clan om hen heen verzameld, gouden ringen en kettingen sieren de vingers en polsen, en ze hebben een blik die je vertelt dat ze de voorouders zijn van wat we zijn hier allemaal om vanavond te zien.

 

Malaga en Sevilla houden om de beurt hun Bienal de flamenco, en deze festivals worden normaal gehouden tussen september en oktober en duren een maand. Tijdens deze twee belangrijke festivals zullen de meeste van de topnamen in de flamenco wereld, samen met veel van de lokale artiesten, optreden tijdens de vele recitals die op verschillende locaties in de steden worden opgevoerd.

 

Cordoba houdt ook een jaarlijks festival, evenals Jerez de la Frontera, dat normaal in februari wordt gehouden, en opnieuw zullen deze twee festivals enkele van de beste artiesten aantrekken.

Velen zullen de reden voor de voortdurende vooruitgang van flamenco op deze festivals vermelden, en ze zijn een van de beste plaatsen om die echte flamenco-sfeer te krijgen, Un forma de vida- a way of life!

De Feria’s

Elke stad en elk dorp in Andalusië heeft zijn eigen feria of kermis, en het zou mogelijk zijn, als iemand bovenmenselijke uithoudingsvermogen had, om de hele zomer door te brengen met het volgen van hen in de regio. De jaarlijkse feria in de zomer ontstond in de middeleeuwen en was het belangrijkste middel voor de uitwisseling van lokale producten binnen het koninkrijk. De eerste feria vindt plaats in april in Sevilla (twee heldere weken na Semana Santa) en de laatste is half oktober in San Pedro de Alcántara .

 

De Feria del Dia

Het feest vindt overdag traditioneel plaats in de straten van de stad zelf. Straten zijn afgesloten voor verkeer en bedrijven sluiten ook gedurende de week. Tafels en stoelen staan opgesteld en de bars serveren eten en drinken op straat met muziek op elke hoek. Mensen van alle leeftijden zingen en dansen, en bezoekers zijn altijd welkom. Het wordt nu gebruikelijk in steden aan de Costa del Sol en andere steden dat de dagmarkt wordt gevierd op de 'Recinto Ferial' (Feria Ground).

 

’s Nachts verschuift de kermis naar het openbare kermisterrein of "recinto ferial" aan de rand van de stad. Er is een traditioneel pretpark met veel attracties voor de kinderen en "casetas" (tenten) opgezet door de verschillende clubs, verenigingen en politieke partijen van de stad. Sommige van deze tenten bieden live entertainment en ze zijn allemaal uitgerust met een complete bar.

 

Veel van de "casetas" (sommigen zouden te veel zeggen) zijn alleen op persoonlijke uitnodiging.  Buitenstaanders zijn altijd welkom. Vraag gewoon of je naar binnen kunt gaan, zo niet, probeer dan de volgende. En als je merkt dat je pech hebt, is er altijd de grote "Caseta Municipal" die door het stadsbestuur is opgezet en voor iedereen toegankelijk is. Op sommige avonden zal er een topzanger zijn, waarvoor kaartjes tegen een redelijke prijs aan de deur worden verkocht. Deze zijn meestal erg populair en zijn vaak uitverkocht, dus als je echt wilt instappen, moet je er vroeg bijzijn.

 

JURK

Het wordt steeds minder gebruikelijk dat lokale dames hun traditionele feria-jurk dragen of mannen de 'traje corto' om naar de feria te gaan. De genoemde redenen zijn de hitte en de kosten. In sommige steden zoals Malaga en Estepona kleedt slechts een minderheid van de mensen zich traditioneel, in andere steden, zoals Sevilla of Jerez, kleden de meeste mensen zich nog traditioneel. 

 

DE DATA VAN DE FERIA’S IN ANDALUSIË

De ferias beginnen meestal midweek en eindigen op zondagavond. In de grotere steden beginnen ze om middernacht op de zaterdag- of zondagavond en lopen ze een week. De officiële opening van de feria wordt meestal gemarkeerd met vuurwerk. Maandag na de feria is vaak een lokale feestdag bedoeld om bij te komen van de festiviteiten.

 

Hier zijn traditionele data voor beursgangers van vele steden en dorpen, die elk jaar enigszins variëren. Het gemeentehuis organiseert de Feria, meestal het 'departmento de cultura' (cultuurafdeling) of Delegacion de Festejos (Festivals-afdeling). De feria-data (en het budget) worden goedgekeurd door een voltallige raadsvergadering ongeveer vijf maanden (in het geval van hoofdsteden) en twee maanden (in het geval van dorpen) voorafgaand aan het evenement. We begrijpen dat dit een probleem is voor buitenlandse toeristen die werkvakanties willen boeken en vluchten willen kopen. Het stadhuis beschouwt de feria in de eerste plaats als een lokaal evenement, misschien is dat waarom het zijn ongerepte charme behoudt.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR ANDALUSË NOOIT VERGEET

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :