Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Het onbekende Spanje, op reis door Castilla-la Mancha


HET ONBEKENDE SPANJE, OP REIS DOOR CASTILLA-LA MANCHA

Het onbekende Spanje, op reis door Castilla-la Mancha, met misschien wel de mooiste aansprekende landschap van Spanje. Castilië La Mancha het land van de edelman Don Quichot van La Mancha hoe Spaans wil je het hebben, en dat alles inclusief de koninklijke hoofdstad van Spanje, Madrid

HET SPANJE DAT BIJNA NIEMAND KENT, OP REIS DOOR CASTILLA-LA MANCHA

Nee deze landstreek is niet dor en droog, neem de prachtige bergen en de heerlijke natuurparken met zijn rivieren en meren. Daarnaast vind je in deze landstreek prachtige ridderkastelen. Sancho Panza de schild knaap van Don Quichot was een liefhebber van kaas en wijn. Deze landstreek is bezaaid met een grote hoeveelheid hectare wijnranken. En niet te vergeten de beroemde Manchego kaas die ook hier vandaan komt.

Booking.com

We raden u aan om een van de minst bekende regio's van Spanje te verkennen om enkele van de mooiste dorpen van het land te ontdekken. 

Deze Spaanse dorpen en kleine steden worden zelden ontdekt door internationale reizigers, maar ze zijn de essentie van de tradities en cultuur van Castilla-La Mancha, het decor van de avonturen van Don Quichot. 

Hier zijn enkele ideeën om de vijf provincies van de regio, Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara en Toledo, via enkele van hun dorpen te verkennen.

 

Albacete en zijn dorpen langs de rivier

Laten we een van de meest karakteristieke landelijke landschappen van het gebied verkennen, bestaande uit grote rivierkloven. Bijvoorbeeld twee mooie dorpjes met uitzicht op de rivier Júcar, in het noorden van Albacete: Alcalá del Júcar en Jorquera . Veel mensen zijn verrast dat ze überhaupt op deze uitdagende locatie kunnen worden gebouwd. Ze zijn ongeveer 55 kilometer van de stad Albacete (die hogesnelheidstrein verbindingen heeft naar Madrid en Valencia).

De Romeinse brug van Alcalá del Júcar leidt naar een historisch stadscentrum dat zich aan de klif lijkt vast te klampen (er zijn zelfs grotwoningen in de rots zelf). Ondertussen strekt Jorquera zich uit over een meander van de rivier als een deel van het landschap, en de uitkijktoren lijkt bijna op te gaan in de rots. Het uitzicht van bovenaf of vanaf de andere kant van de rivier is opvallend.  Vergelijkbare landschappen vinden we in het zuiden van Albacete, aan de kloven van de rivier de Mundo, met Liétor (ongeveer 60 kilometer van Albacete). Van een afstand lijkt het dorp op een natuurlijke uitloper op de bergtop.

Ciudad Real, de vlakte van La Mancha

We stellen voor om nog een van de landschappen te doorkruisen die de regio bepalen: de uitgestrekte vlaktes die zich uitstrekken tot aan de horizon. 

Deze reis combineert twee dingen waar Ciudad Real altijd al in uitblonk (literatuur en wijn) en een bezoek aan enkele van de minder bekende dorpen. 

Een route zou kunnen zijn:- Campo de Criptana : zijn windmolens zijn het universele beeld van de roman "Don Quichot".- Tomelloso : het heeft enkele van de meest prestigieuze lokale wijnmakerijen.- Argamasilla de Alba : "Ergens in La Mancha, op een plaats waarvan ik de naam niet wil onthouden ..." begint het verhaal van Don Quichot, en veel geleerden zijn het erover eens dat dit de plek is. U kunt een bezoek brengen aan het grothuis van Medrano, waar Cervantes werd opgesloten en begon met het schrijven van zijn beroemde roman.

 

- Villanueva de los Infantes : een stad die zijn schatten onthult rond zijn vroeg 17e-eeuwse Plaza Mayor.- San Carlos del Valle : een bedevaartsoord dankzij de kerk van Santísimo Cristo del Valle. Opvallend is de Plaza Mayor.- Valdepeñas : voor velen de wijnhoofdstad van Castilla-La Mancha.- Almagro : het heeft de enige 17e-eeuwse corral de comedias die zijn oorspronkelijke structuur heeft behouden en ook actief blijft. 

Deze route is iets meer dan 200 kilometer. We raden aan om minimaal een weekend te nemen om er in je eigen tempo van te genieten.

 

Cuenca, land van kastelen

Er zijn veel kastelen in deze provincie, waarvan sommige wonderbaarlijk goed bewaard zijn gebleven. Vanaf de stad Cuenca (bereikbaar met de hogesnelheidstrein vanuit Madrid in slechts een uur), kun je verschillende eendaagse tochten maken om er een aantal te bezoeken.

Richting het westen gaat de route door plaatsen als Huete, Uclés , Belmonte en Alarcón . In Huete raden we aan om Luna kasteel en de kerk van Nuestra Señora de Atienza te bezoeken. Uclés bewaart de sporen van de verschillende culturen die Spanje hebben bezet, en het silhouet benadrukt de twee belangrijkste attracties: een groot christelijk klooster en een islamitisch fort. 

In Belmonte vinden we een van de best bewaarde kastelen van de regio. Minder dan een uur rijden naar het oosten, kunt u het kasteel van Alarcón zien. 

De route is in totaal iets meer dan 200 kilometer.

Een andere optie is om naar het oosten te gaan om plaatsen als Cañete en Moya te bezoeken.  Cañete heeft nog steeds zijn islamitische verdedigingsstructuur, met de overblijfselen van zijn kasteel hoog boven een mooi dorp met witgekalkte huizen en rode lemen daken. 

In Moya kun je de ruïnes verkennen van wat eens een belangrijke middeleeuwse stad was, waar we nog steeds het fort, de stadsmuren, kerken en kloosters kunnen herkennen. 

Als u besluit om een ​​cirkelvormige route terug te nemen naar Cuenca, zijn er andere goede plaatsen om te stoppen zijn Huélamo en Fuentes, charmante dorpjes in de heuvels van Cuenca. 

De totale route over de weg is minder dan 250 kilometer.

De zwarte dorpen van Guadalajara

Kleine dorpjes met stenen huizen en leien daken, waar de tijd lijkt stil te staan. Dit zijn de zogenaamde zwarte dorpen van Guadalajara , een ander landschap dat uniek is voor Castilla-La Mancha, en een fantastische optie voor een vakantie in een Spaans dorp.Let op: La Vereda, Matallana, Majaelrayo, Campillejo, El Espinar, Campillo de las Ranas, Robleluengo, Valverde de los Arroyos… Een cluster van kleine dorpjes die je kunt verkennen op een route met in totaal twee uur rijtijd. Het gebied ligt op ongeveer een uur rijden van de stad Guadalajara (gemakkelijk te bereiken met de trein of over de weg vanuit Madrid in minder dan een uur)Een andere aantrekkelijke route door dorpen in de provincie Guadalajara voert je door plaatsen als Atienza , Sigüenza , Brihuega en Pastrana . Dit zijn grotere steden die rijk zijn aan gebouwd erfgoed, waar u enkele van de meest interessante kastelen, herenhuizen en historische stadscentra van de regio kunt zien. De route is ongeveer 225 kilometer.

 

Toledo, stadspleinen en windmolens

Hier zijn twee manieren om enkele van de mooiste dorpen in de provincie te ontdekken.De stad Toledo is een must-see tijdens elke reis naar het gebied. We nemen het dus als startpunt voor snelle excursies naar nabijgelegen steden. 

Guadamur ligt op minder dan 30 kilometer afstand en heeft een prachtig 15e-eeuws kasteel. Puebla de Montalbán ligt op ongeveer 35 kilometer afstand, en veel van de meest interessante gebouwen bevinden zich op het met balkon omzoomde Plaza Mayor. 

Maqueda, met zijn kasteel La Vela, ligt op ongeveer 40 kilometer afstand. Dezelfde afstand als Orgaz, een stad met een rijk gebouwd erfgoed. De Plaza Mayor en het kasteel Los Condes weerspiegelen de omvang en het belang ervan in de 18e eeuw. 

Hoewel misschien wel de meest iconische Plaza Mayor die in Ocaña is (ongeveer 50 kilometer van Toledo), opmerkelijk vanwege zijn grote omvang.

 

Ondertussen kan het verhaal van Don Quichot de la Mancha je misschien inspireren om de beroemde windmolensroute van Toledo te nemen . Een goede plek om de windmolens te zien is Cerro Calderico, een heuvel in Consuegra (ongeveer 60 kilometer van Toledo). Een ander dorp op de route dat de moeite van het bekijken waard is, is Tembleque . Dit is een van de mooiste voorbeelden van de dorpen van La Mancha, met zijn witgekalkte façades en een stratenplan gecentreerd op het pittoreske Plaza Mayor.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spain.info -

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :