reisindrukken van HET DORP Montefrío

Reisimpressies van het lieflijke Andalusisch dorp Montefrío in de provincie Granada

Het lieflijke Andalusisch dorp Montefrío in de provincie Granada lijkt op de eerste blik als vele andere dorpjes in Andalusië. Montefrío met ongeveer 6500 inwoners waarvan de meeste mensen werken in de olijventeelt. Ook hier zijn de huizen zoals zo vele dorpen in Andalusië wit. Maar Montefrío heeft een unieke geschiedenis daar door onderscheidt het dorp zich van andere Andalusische dorpen.

Als je onderweg bent naar Trevélez rijd je door een prachtig en verlaten berggebied het bergdorpje ligt op een hoogte van 1476 meter boven zee spiegel, de rivier de Trevélez  stroomt midden door het dorp en deelt Trevélez in twee delen. Via de enige brug

Foto: Wikipedia

Montefrio was een van de eerste civilisaties op het Iberisch Schiereiland. Omstreeks het jaar 4500 v.Chr. ontstonden de eerste nederzettingen rond deze plaats. Nu nog zijn daar resten van te vinden, vooral in de zone van de Peña de los Gitanos, op de weg naar Íllora.

De nederzettingen bleven bestaan ondanks de afgelegen ligging van Montefrio, dat omringd wordt door verschillende bergketens. Dat was te danken aan de florerende landbouw met onder andere olijfbomen en veeteelt.

Booking.com

In de Romeinse tijd groeide Montefrio. Verscheidene generaals (zoals Cayo Sempronio en Cayo Flaminio) gebruikten het dorp als strategische enclave om hun kampen op te slaan. Ook na de Romeinse tijd groeide Montefrio door. Onder leiding van de Visigoten werden enkele grotere gebouwen aangelegd, die ook vandaag de dag nog bestaan.

Vanaf 711 begon de Andalusische periode. Montefrio bevond zich in een zone vlak bij de actuele ligplaats, genaamd Hiponova. De koning van Granada zag het gebergte daar als een bron van landbouwproducten en noemde het een van de parels van zijn district. In dat gebied liet hij een groot fort bouwen toen hij zich moest verdedigen tegen de invallen van de Moren.

Montefrio verhuisde naar de bescherming van dit fort, en bevond zich vanaf dat moment aan de grens van het Koninkrijk van Granada. Aan Montefrio werd een belangrijke rol toebedeeld in de verdediging van het koninkrijk en het fort werd uitgebreid met een hoge muur en twee wachttorens.

 

Toch werd het veroverd, in het jaar 1445, toen Granada in handen viel van koning Yusuf V.

In 1486 werd Montefrio opnieuw ingenomen, ditmaal door Reyes Catholicos (katholieke koningen). Het was een van de laatste dorpen die veroverd werden, samen met Colomera. Het fort van Montefrio werd omgebouwd tot een kerk. Deze werd voltooid in het jaar 1507. De voortdurende conflicten in Granada hadden de landbouw van Montefrio uitgeput en de bevolking was geslonken tot een minimum. Vanaf die tijd begon het dorp echter weer langzaam te groeien.

Montefrio bereikte het hoogste bevolkingsaantal (10.000 inwoners) tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939), aangezien toen veel mensen naar het platteland verhuisden om uit het heetst van de strijd te blijven. 

Het bescheiden dorp heeft twee opmerkelijke kerken. De eerste, Iglesia de la Villa, ligt op de imposante heuvel ten westen van Montefrío. Deze kerk werd gebouwd op de plaats van wat eens een Nasrid kasteel dat hielp bij de bescherming van de islamitische koninkrijk van Granada van de Christelijke invasie in de Moorse oorlogen tijdens de 15e eeuw. Tegenwoordig is de kerk de thuisbasis van een klein museum dat bezoekers informeert over de kerk en de geschiedenis van de omgeving; het is toegankelijk voor een vergoeding van 2,00 euro.

 

De tweede kerk, Iglesia de la Encarnación, is al even bijzonder. Het werd voltooid nadat de christenen aan het begin van de 19e eeuw de autoriteit in Zuid-Spanje hadden herwonnen. De architect, Domingo Lois de Monteagudo, modelleerde de kerk naar het Pantheon in Rome en als zodanig is het de enige ronde kerk in Spanje.

 

Tegenover de Iglesia de la Encarnación is een VVV-kantoor waar je kaarten kunt ophalen en om advies kunt vragen. Houd er rekening mee dat het spreken van Spaans je enorm zal helpen, aangezien het dorp niet veel buitenlandse bezoekers ontvangt en daarom veel van de horecamedewerkers, inclusief die van het VVV-kantoor, niet zo vaardig Engels spreken als reizigers zouden verwachten in meer stedelijke gebieden van Spanje.

Ondanks de geweldige pers die Montefrío ontving van het National Geographic, is het dorp nog relatief onbekend voor de rest van de wereld en is alleen het toerisme uit andere delen van Spanje sinds 2015 toegenomen. Montefrío ligt op 57 kilometer van de dichtstbijzijnde stad, Granada, en is alleen met de auto te bereiken over ruige landwegen. Het is ook een behoorlijke omweg voor toeristen die vanuit Granada naar een andere stad dan Córdoba reizen.

Net als de rest van Spanje (behalve Barcelona en Madrid), houd men hier middags een siësta. De kerken, winkels en de meeste restaurants sluiten allemaal tussen 13.00 of 14.00 uur en gaan pas om 17.00 uur weer open en op zondag moet je Montefrío ook niet bezoeken , want dan is alles de hele dag gesloten.

 

Accommodatie vinden in Montefrío kan moeilijk zijn. Het dichtstbijzijnde hotel, Hotel Rural La Enrea, ligt net buiten de stad en de meeste vakantiehuizen liggen op 15 of 30 minuten rijden over de hobbelige wegen. Hoewel het charmante dorp het toeristen niet gemakkelijk maakt om te bezoeken, zal het de weinigen die dat wel doen belonen.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR MONTEFRIO NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :