Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


REBUJITO

Rebujito, is een typisch vrij onbekend Spaans drankje

Als je in Spanje of thuis bent en je praat over een typisch Spaans drankje hebt, dan denken of zeggen de mensen vaak sangria. Maar in het zuiden van Spanje in de regio Andalusië hebben de mensen ook nog de rebujito. 

Rebujito, is een typisch vrij onbekend Spaans drankje

Rebujito is een lekker verfrissend Spaans drankje bestaat uit droge sherry “Fino” of “Manzanilla” dat wordt gemengd met veel ijs en citroenlimonade. 

Fino of Manzanilla is een Spaanse sherry uit de omgeving van Andalusië en bevatten 15% alcohol.

 

Rebujito op de feria’s

Rebujito is een populaire drank in het zuiden van Spanje en hij wordt vooral gedronken op de feria’s. Het is een mengeling van witte wijn met soda of limonade en ijs. Het is licht en verfrissend maar wees voorzichtig met deze drank, hij is zo licht en verfrissend dat je niet beseft hoeveel je gedronken hebt en het resultaat is rampzalig.

Booking.com

Geschiedenis van rebujito

De rebujito is een normale en zeer populaire cocktail op de April Fair, de Jerez Horse Fair en de El Rocío bedevaart, en werd pas halverwege de jaren 90 buiten Andalusië bekend gemaakt.

 

De oorsprong ervan lijkt terug te gaan naar een Engelse cocktail genaamd Sherry Cobbler , erg populair in de welgestelde klassen in Victoriaanse tijden, gemaakt met koolzuurhoudend water, suiker, citroensap, sherry en gemalen ijs.

Heerlijk in de zomerse zon

De smaak van de cocktail is vrij sterk, maar de citroen haalt de scherpe randjes van de fino. Soms worden er ook nog blaadjes munt toegevoegd aan het drankje. Met deze mix kan je het langer uithouden in de zomerse zon en is ook nog eens dorstlessend. In Andalusië drinkt men dit drankje in bars, restaurants en op Feria’s (jaarfeesten) en andere festiviteiten.

 

Feria van Sevilla

De rebujito werd voor het eerst op grote schaal gedronken op de wereldberoemde feria van Sevilla, jaarlijks terugkomen feest in april. In deze Andalusische stad mixten de feestgangers hun alcohol met frisdrank en gestampt ijs, om zo het effect van de alcohol wat te verminderen.

 

Elke streek zijn eigen rebujito

In elke streek maakt men gebruik van lokale wijnen en sherry’s waardoor de rebujito iedere keer weer anders smaakt. En iedere bar heeft ook weer zijn eigen recept qua hoeveelheid sherry en citroenlimonade. Traditioneel wordt de rebujito geserveerd in een glazen vaas, een ‘jarra’. Er bestaan zelfs speciale ‘jarras de rebujito’ waarop de ideale verhoudingen staan aangegeven.

Wat heb je precies nodig?

  • 1 deel droge sherry
  • 2 delen koolzuurhoudende citroenlimonade (bijvoorbeeld 7-Up of Sprite)
  • 2 á 3 blaadjes verse munt
  • 1 schijfje citroen of limoen
  • Heel veel ijsblokjes

 

Wil je één glas maken?

Doe de sherry en citroenlimonade in een mengglas en roer voorzichtig. Doe de muntblaadjes in een longdrinkglas (300 tot 500 ml) en vul het glas tot de rand met ijsblokjes. Hierna giet je het mengglas leeg in het longdrinkglas.

 

Of ga je voor de ‘jarra’

Vul een liter-karaf met ijsblokjes, giet hierna een halve fles sherry in de karaf. Hierna vul je de rest van de karaf met de citroenlimonade en kan je er nog een paar blaadjes munt en schijfjes citroen of limoen aan toevoegen. Even roeren met een roerspatel en genieten maar!

 

Let op:

Als je niet veel gasten heb moet je niet te veel in één keer maken, aangezien de smaak heel snel achteruit gaat door het smeltende ijs.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :