Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Ontdek de Bohí-vallei en zijn steden


ONTDEK DE BOHÍ-VALLEI 

Ontdek de Bohí-vallei en zijn mooiste steden en de prachtigste romaanse kunst van Europa

Een route langs de steden en kerken van deze vallei gelegen in de Catalaanse Pyreneeën met prachtigste romaanse kunst van Europa. De Bohí-vallei ligt 120 km ten noorden van Lleida, in de Catalaanse Pyreneeën, in een landschap omringd door steile bergen en dorpen met romaanse kerken gebouwd tussen de 11e en 12e eeuw en die opvallen door hun interieurdecoratie. Het is niet verwonderlijk dat negen van de Valle de Bohí-kerken in de vorige eeuw door de UNESCO tot Werelderfgoed zijn verklaard .

ONTDEK DE BOHÍ-VALLEI 

Volgens UNESCO laten de kerken van deze vallei belangrijke ontwikkelingen zien van de romaanse kunst en architectuur en zijn ze getuige van een diepe culturele uitwisseling door middeleeuws Europa en de bergachtige barrière van de Pyreneeën. Bovendien zijn ze een puur en samenhangend voorbeeld van romaanse kunst in een praktisch ongerepte landelijke omgeving. 

In de vorige eeuw werden enkele van de muur- en paneelschilderingen (de grootste en oudste collectie in Europa), evenals een deel van de goud- en steen- en houtsculpturen uit deze kerken, overgebracht naar het Nationaal Kunstmuseum van Catalonië (MNAC) om veiligheidsredenen. 

De meeste hebben echter uitgebreide restauratieprocessen ondergaan.

Booking.com

De Pantocrator van Sant Climent de Taüll

De bekendste kerk is die van Sant Climent de Taüll, vanwege de grote klokkentoren en omdat alle oorspronkelijke kenmerken intact zijn gebleven. In deze kerk zien we een projectie van de Pantocrator-muurschildering, die ons laat zien hoe de kerk in de 12e eeuw werd geschilderd.

Ook in de stad Taüll kunnen we de kerk van Santa Maria de Taüll bezoeken, gelegen op het dorpsplein. Het is een kerk die, net als anderen in de vallei, werd versierd met muurschilderingen die werden overgebracht naar de MNAC.

In de stad Bohí kunnen we nog een van de kerken vinden die tot Werelderfgoed zijn verklaard, die van Sant Joan de Boí. 

Tussen 1997 en 1998 vond een zeer belangrijke restauratie plaats waarbij de muurschilderingen die de buitenkant en binnenkant van de tempel sierden, werden gereproduceerd. 

In Boí kunnen we ook de Caldes de Bohí-spa bezoeken, beroemd om zijn bronnen met zwavelhoudend water.

ONTDEK DE BOHÍ-VALLEI 

De kerk van Santa Eulàlia d'Erill la Vall bevindt zich in het middeleeuwse stadje Erill la Vall, waarvan de oude stad werd beschouwd als een cultureel bezit van algemeen belang, aangezien het een voorbeeld is van hoe de samenleving eruit zag op het moment dat de gebouwen werden gebouwd. In de stad Durro, wordt het gevoel gewekt dat de tijd is stil blijven staan, omdat het de architectuur van de middeleeuwen zeer goed heeft behouden. 

Daar kunnen we de Nativitat de Durro-kerk en de Sant Quirc de Durro-hermitage bezoeken, beide uitgeroepen tot werelderfgoed.

De grootste stad in de vallei is Barruera, waar we de rivier Noguera de Tor en de romaanse kerk van Sant Feliu de Barruera vinden. In de stad Cardet staat de kerk van Santa María de Cardet, gelegen aan het einde van de stad, op de helling van een berg. 

Ten slotte vinden we de Romaanse kerk Santa María de la Assumpció de Coll, gelegen aan de rand van de stad Coll en die vroeger toebehoorde aan een oud Benedictijner klooster.

 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: 65ymas.com

Wat gaan we ondernemen in Catalonië?

Misschien ook interessant :