ZEVEN VERLATEN PLEKKEN IN SPANJE

Zeven verlaten plekken in Spanje durf jij ze te bezoeken? Velen van hen zijn omgeven door legendes, mysteries en paranormale verschijnselen.

Sommige van de gebouwen en constructies die we vandaag de dag verlaten vinden in de Spaanse landschap, vertellen een verhaal. Sommige zijn te bezoeken, andere zijn in restauratie. We bezoeken enkele van deze verlaten gebouwen in Spanje

Koninklijke wapenfabriek van Orbaiceta

Foto: Wikipedia

Koninklijke wapenfabriek van Orbaiceta

De Koninklijke wapen- en munitiefabriek was een koninklijke fabriek die in 1784 in de gemeente Orbaizeta werd geïnstalleerd in opdracht van Carlos III van Spanje en bleef in bedrijf tot 1884 .

Booking.com

Geschiedenis

Op de plaats waar het werd gebouwd, bestond sinds 1432 een gieterij die was geautoriseerd door Blanca I van Navarra om de rijkdom aan metalen in het gebied te exploiteren.

Bijna een eeuw lang was het, samen met de Koninklijke Wapenfabriek van Trubia , het belangrijkste industriële centrum van het land in het noorden van het land. Het werd bezet door de Fransen , die het gedeeltelijk verwoestten tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog . Na geschillen tussen de inwoners van de Aézcoa-vallei en het leger stopte het in 1884 met operaties .

Het historische industriële complex werd op 15 juli 2008 uitgeroepen tot Activa van Cultureel Belang in de categorie Monumenten. Momenteel staat het op de Rode Lijst van erfgoed in gevaar, opgesteld door de vereniging Hispania Nostra .

FORT SAN CRISTÓBAL IN SPANJE

Foto: Wikipedia

Fort San Cristóbal in Spanje

We verlaten Navarra niet om een ​​ander goed van cultureel belang te bezoeken, het fort van Alfonso XII of van San Cristóbal. Het is een militair fort, zeer dicht bij Pamplona , en werd gebouwd aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw.

Het fort Alfonso XII of San Cristóbal is een fort gelegen op de top van de berg San Cristóbal of Ezcaba (892,8 m boven zeeniveau), 4 km van Pamplona . Het werd gebouwd na de Carlistenoorlog van 1872-1876 om een ​​strategisch punt boven Pamplona te controleren. 

Het werd later tijdens de 2e Spaanse Republiek tot een geïmproviseerde gevangenis gemaakt en getuigde tijdens de burgeroorlog van een halfslachtige massale gevangenisuitbraak door linkse gevangenen die eindigde met de dood van honderden.

 

Bouw na de 3e Carlistenoorlog 

Het werd gebouwd na de Carlistenoorlog van 1872-1876 omdat carlisten erin slaagden Pamplona te bereiken - gecontroleerd door de liberale regering - met hun artillerie vanuit deze en andere bergen rondom Pamplona vanuit het noorden. De voortschrijdende artillerie aan het einde van de 19e eeuw dwong de militaire autoriteiten om dit soort vestingwerken te bouwen om de bergen en heuvels in de buurt van belangrijke steden te beheersen. Een ander voorbeeld hiervan is het fort San Marcos , nabij San Sebastián .

Het werd gebouwd van 1878 tot 1919. De top van de berg is gestraald en het grootste deel van de constructie is ondergronds, dus van buitenaf nauwelijks zichtbaar. De drie verdiepingen hebben een uitbreiding van 180.000 m². Het is omgeven door een gracht en de totale uitbreiding van de faciliteit bedraagt ​​615.000 m².

Fort omgezet in gevangenis 

Na de revolutie van 1934 zaten daar bijna 750 revolutionaire veroordeelden. De meesten van hen kregen amnestie na de verkiezingsoverwinning van links in februari 1936. Tijdens de vroege stadia van de burgeroorlog (juli-september 1936) ontketenden de militaire rebellen die sterk waren in Navarra een terreurcampagne tegen ongemakkelijke, afwijkende burgers in de achterhoede. Het aantal gevangenen in het fort steeg tot meer dan 2.000.

Op 22 mei 1938 organiseerden enkele gevangenen een massale ontsnapping uit de gevangenis . 792 gevangenen sloegen op de vlucht, maar helaas voor de ontsnapte gevangenen sloop een van de bewakers stiekem naar Pamplona en gaf hem opzegging. De nationalistische militaire rebellen die sterk waren in Navarra organiseerden vervolgens een klopjacht, waarbij slechts drie de Franse grens wisten te bereiken; 585 werden gearresteerd, 211 werden doodgeschoten. Veertien van de gearresteerden die werden beschouwd als de leiders, werden ter dood veroordeeld. De meeste voortvluchtigen werden de volgende dagen onderschept. Het nationalistische leger sloot de politieke aard van de vluchtelingen snel uit en bestempelde hen als "voortvluchtigen van de ergste soort". 

Degenen die de militaire operatie doormaakten, werden teruggebracht naar het fort, gevangengezet en achtergelaten om te sterven aan hongersnood en ziekte, in totaal meer dan 400.  In 1988 werd een sculptuur opgericht ter ere van de nagedachtenis van de Republikeinen die daar stierven. Het fort was in 1945 geen gevangenis meer.

Het ministerie van Defensie is nog steeds eigenaar van de faciliteit, hoewel de laatste troepen het in 1991 hebben verlaten. Hoewel er verschillende projecten zijn geweest om het fort te herstellen en het een nieuwe bestemming te geven en in 2001 werd afgekondigd als "goed van cultureel belang", blijft het vandaag verlaten en rampzalig.

Klooster van Santa María de Rioseco Aan de oevers van de rivier de Ebro, in de verborgen vallei van Manzanedo de Burgos, vinden we dit klooster , of wat ervan overblijft, dat momenteel wordt gerestaureerd. Het gaat over de overblijfselen van een cistercië

Foto: Wikipedia

Klooster van Santa María de Rioseco

Het klooster van Santa María de Rioseco ligt aan de oevers van de rivier de Ebro , in de verborgen Manzanedo-vallei, in Las Merindades de Burgos, aan de poorten van het natuurpark Alto Ebro en de rivier Rudrón , 10 km van Villarcayo , 72 km van Burgos, 94 km van Bilbao en 105 km van Santander . In 2008 kwam het op de Rode Erfgoedlijst, maar dankzij het werk van het Salvemos Rioseco-collectief en zijn talloze acties om het te consolideren, slaagde het er in oktober 2018 in om van deze trieste lijst af te komen. In 2019 werd het door de Junta de Castilla y León genoemd als een site van cultureel belang met de categorie Monument.

 

Oorsprong

Het Santa María de Rioseco-klooster werd eeuwenlang bewoond door blanke monniken van de cisterciënzerorde , genoemd naar hun kleding, in tegenstelling tot de monniken van Cluny, bekend als zwarte monniken .

Maar het bevond zich niet altijd waar we het vandaag de dag overwegen. Zijn eerste vestiging was in Quintanajuar, tussen Cernégula en Masa . In 1135 droeg koning AlfonsoVII de keizer het Quintanajuar-klooster over aan de monnik Cristóbal, waarover geleerden het er niet over eens zijn of hij al een witte monnik was .

Koning Alfonso VIII wilde de grens van Castilië met Navarra tot rust brengen, dus biedt hij donaties aan de monniken van Quintanajuar, als ze naar San Cipriano Montes de Oca verhuizen, waar ze zich in 1184 vestigden. Maar ze houden er niet van om in Montes de Oca te wonen. en daarom verwierven ze in de daaropvolgende jaren - hetzij door schenkingen of door aankopen - grond in de Manzanedo-vallei . Om deze reden verhuisden de monniken in 1204 naar de stad Rioseco , zonder het generaal kapittel op de hoogte te stellen en met ongenoegen van de koning. Bij deze beslissing werd de abt ontslagen.

Maar ze bevonden zich niet op hun huidige locatie, aangezien het land eigendom was van de Velasco, heren van Medina de Pomar, maar naast een beek die ontspringt in Fuente Humorera en zijn wateren in de Ebro giet.

Met de aankoop van het land van de Velascos, de verontschuldiging voor een overstroming die het primitieve klooster "verwoestte" en de goedkeuring, dit keer, van het Generaal Kapittel, werden in 1236 definitief verplaatst naar wat de laatste en definitieve locatie zou zijn.

 

DE RONDE COTO VAN RIOSECO

De cisterciënzer kloosters vertegenwoordigden een beginnende culturele renaissance vanwege hun spirituele projectie, onlosmakelijk verbonden met hun project van politiek-sociale transformatie.

De cisterciënzer gemeenschap was perfect gestratificeerd; De monniken "redenaars" of advocaten en leken of "bekeerlingen" die voor het werk op de boerderijen zorgden, woonden samen.

Op zijn beste momenten moet Rioseco ongeveer een gemeenschap van 100 mensen hebben gehad, waarvan 25 monniken en de rest bekeerlingen, novicen en bedienden.

In het kloostercomplex bevonden zich de monnikenverblijven en daarvan gescheiden waren de herberg - waar reizigers verbleven - en het ziekenhuis, waar voor arme zieken werd gezorgd. De monniken zorgden ook voor de behoeftigen die naar het klooster kwamen op zoek naar aalmoezen, voedsel of kleding.

Het is belangrijk om te onthouden dat de monniken van Rioseco een modellandbouw  creëerden met oogsten van tarwe, wijngaarden, vlas en fruitbomen en veeteelt in de Manzanedo-vallei. 

 Het belang van het hydraulische plan rechtvaardigt de keuze om het klooster naast de rivier de Ebro te vestigen.

PALEIS VAN GOSÁLVEZ

Foto: Wikipedia

Paleis van Gosálvez

Het Palacio de los Gosálvez is een gebouw in Franse Versailles-stijl gelegen in Villalgordo del Júcar , in de provincie Albacete.Het paleis is het werk van de architect Luis Sainz de los Terreros  en werd gebouwd door Enrique Gosálvez en Fuentes Álvarez in 1902 samen met andere fabrieken in de buurt van de rivier de Júcar . 

Verlaten in de jaren zestig, als gevolg van het verval van de familie Gosálvez en na de dood in 1964 van Modesto Gosálvez en Fuentes Manresa, die tijdens de Tweede Republiek verschillende keren een plaatsvervanger van de Cortes waren geweest voor Cuenca, is het behoorlijk verslechterd.

Het paleis en zijn omgeving zijn in 2006 gekocht om te worden gerestaureerd en omgebouwd tot hotelcomplex. Momenteel worden de werken hiervoor niet uitgevoerd.

 

Algemene kenmerken

Het paleis van Gosálvez volgt de Franse stijl van Versailles die typerend is voor de paleizen in Noord- Spanje aan het begin van de 20e eeuw. Het paleis bestaat uit het centrale gebouw met drie verdiepingen en twee vleugels op één verdieping, één aan elke kant van het centrale gebouw. In het midden van het complex is er een fontein genaamd "La Zarina" die werd geschonken aan de familie Gosálvez door Alejandra, de vrouw van de Russische tsaar Nicolaas II . Tegenwoordig blijft alleen de basis waar ooit de fontein stond.

Het paleis bestaat uit 368 ramen en zou hetzelfde aantal deuren hebben. Daarnaast heeft het ook nog een groot aantal kamers, in totaal 20 kamers, waaruit een snelle rekensom kan worden afgeleid dat elke kamer minimaal 18 ramen had. Het werd op 16 juni 1993 ook uitgeroepen tot goed van cultureel belang .

PALEIS VAN CANTO DEL PICO

Foto: Wikipedia

Paleis van Canto del Pico

Dit verlaten paleis staat in de stad Torrelodones in Madrid en ziet er nogal somber uit, hoewel het een benijdenswaardige locatie heeft : omgeven door natuur en meer dan duizend meter hoog.

 

Bouw en locatie 

Het paleis werd tussen 1920 en 1922 gebouwd voor Abárzuza, Conde de las Almenas III. Het is gelegen op de top van een granieten berg, 1011 meter boven zeeniveau. Het beslaat 100 hectare. Delen ervan zijn uitgehouwen in de rotsen, zoals trappen en balkons.

 

Eerste eigendom 

De graaf gebruikte het paleis om al zijn schatten op te slaan. Hij heeft deze verzameld en er gaan geruchten dat sommigen uit kathedralen zijn gestolen. Financiële moeilijkheden dwongen hem om de schatten voor 2 miljoen peseta's te verkopen aan een Amerikaanse koper.  De premier  Antonio Maura  stierf hier, bij het trappenlopen gebeurde er een klein ongelukje .

Gebruik Burgeroorlog 

Het werd gebruikt als het hoofdkwartier van het Republikeinse leger tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Indalecio Prieto en Jose Miaja gebruikten het als hun basis om de Slag om Brunete te organiseren . Na de oorlog heeft Franco er vele jaren gewoond. 

De afgelopen jaren 

Het paleis heeft in de loop der jaren zwaar geleden onder plunderingen en vandalisme, en een brand verwoestte in 1998 veel van de overgebleven kunstwerken. Dit leidde ertoe dat het in 2004 een lagere classificatie kreeg. Een hotelbedrijf kocht het in 1988 met de bedoeling het om te bouwen tot een luxe hotel. De bouwvergunning voor het hotel werd in 2013 geweigerd vanwege de waarde van het gebouw als cultureel monument 

 

Cortijo del Fraile

De Cortijo del Fraile is een gebouw ten zuidoosten van Níjar ( Almería ), in het natuurpark Cabo de Gata-Níjar , en is uitgeroepen tot goed van cultureel belang met de typologie van een historische site. De dichtstbijzijnde steden zijn Los Albaricoques en Rodalquilar . In de omgeving vond het evenement dat bekend staat als de "Nijar-misdaad" plaats op 22 juli 1928 , die het drama in verzen van Federico García Lorca, getiteld Blood Wedding , inspireerde .

ENGAÑA-TUNNEL

Foto: Wikipedia

Engaña-tunnel

De Engaña Tunnel ( Spaans : Túnel de la Engaña ) is een nooit voltooide spoorwegtunnel in Spanje , het aansluiten van de provincies van Burgos en Cantabria door de Cantabrische Bergen . De tunnel maakte deel uit van de voorgestelde spoorlijn Santander-Middellandse Zee , een poging van de Spaanse regering om de Golf van Biskaje met de Middellandse Zee te verbinden . De constructie duurde meer dan zeventien jaar, van 1941 tot 1959, en er werkten honderden arbeiders, onder wie Republikeinse gevangenen tijdens de eerste jaren. Op het moment van de bouw was het de langste spoortunnel in Spanje , met een lengte van 6.976 meter (22.887 voet), maar werd nooit voltooid . 

In 1961 werd de aanleg van de spoorlijn opgeschort als gevolg van beperkingen op overheidsinvesteringen in Spanje, en de tunnel is nooit voltooid. Het werd later gebruikt door bewoners van het gebied en vrachtwagenchauffeurs als een alternatieve weg, maar werd onbegaanbaar voor voertuigen na de ineenstorting van sommige delen van de constructie in 1999 en 2005

 

Geschiedenis 

De Engaña-tunnel maakt deel uit van de Santander-Mediterrane spoorlijn , een voorgestelde spoorlijn tussen de havens van Santander en Sagunto om de Golf van Biskaje te verbinden met de Middellandse Zee . Het project dateert uit de 19e eeuw, maar het werk aan de lijn begon in 1925 tijdens de dictatuur van Miguel Primo de Rivera , toen de spoorlijn tussen Calatayud en Sagunto al bestond . 

Eind 1930 was de bouw van het gedeelte tussen Calatayud en Dosante voltooid​ Hoewel slechts 63 kilometer (39 mijl) de spoorlijn van Santander scheiden, vereiste het heuvelachtige en ruige terrein de bouw van verschillende tunnels en viaducten. Er werden verschillende opties voorgesteld en uiteindelijk werd besloten om een ​​spoorlijn met 32 ​​tunnels aan te leggen tussen Santelices en Boo , inclusief de Engaña-tunnel. 

Cortijo del Fraile

Foto: Wikipedia

Beschrijving en locatie 

Het is gelegen op een landgoed van 730 hectare en andere kleinere boerderijen in de buurt waren hiervan afhankelijk, zoals La Felipa en de Requena-boerderij . Een toegangsmogelijkheid tot de boerderij is de ALP-824 of de weg Ctra De Rodalquilar, een onverhard gedeelte dat de uiteinden van de wijken Los Albaricoques en Rodalquilar met elkaar verbindt .

Het is een typische constructie van de grote landbouw- en veeteeltbedrijven in Andalusië , waarin meerdere kamers zijn verdeeld over een enkele verdieping rond een centrale patio. Het heeft een oratorium, een klokkentoren, een grafkelder met twaalf nissen, ovens, stallen, spaarvarkens en een regenbak. Het is eigendom van een particulier bedrijf. Het pad wordt aan beide kanten begrensd door rijen agaven .

 

Conservation 

Door zijn staat van technische ondergang staat het op de rode lijst van erfgoed in gevaar . In 2011 zijn enkele muren en het Ministerie van Cultuur een disciplinaire procedure begonnen tegen het instorten van het pand. Hij had geen enkele verbetering aangebracht in het gebouw sinds de aankoop in 1995.  De vereniging "Vrienden van het Park Cabo de Gata - Níjar", " Vrienden van de Alcazaba de Almería "en andere groepen en burgers van Níjar en Almeríaze hebben meermaals gemobiliseerd om de tussenkomst te vragen om het onherstelbare verlies van de enclave te voorkomen. Er zijn en zijn gerechtelijke procedures geweest om te bepalen wie verantwoordelijk moet zijn voor het behoud van het onroerend goed, ofwel de gemeenteraad of de Junta de Andalucía, een ruil is voorgesteld en onteigening is uitgesloten en de eigenaar, de Diputación de Almería en de leden van de directie van het natuurpark, zonder dat de toekomst van de Asset of Culural Interest tot op heden definitief is opgelost. 

Geschiedenis 

Het werd gebouwd door de dominicanen van Almería in de 18e eeuw, vandaar de naam. Het was bekend onder de "boerderij van de kachel", omdat er op de centrale binnenplaats een grote oven was om brood te bakken. In 1836, als gevolg van de wetten van confiscatie van de eigendommen van de religieuze ordes, werd het in beslag genomen door de staat en, na een veiling, ging het over in particuliere handen.

Het staat bekend om de misdaad die plaatsvond in de omgeving, de zogenaamde "Nijar-misdaad", die plaatsvond op 22 juli 1928, waarvan de hoofdrolspeler, Francisca Cañadas , haar hele leven in de buurt woonde. De gebeurtenissen van de misdaad inspireerden de roman Puñal de claveles (1931) van de schrijver Carmen de Burgos , evenals het werk Bodas de sangre (1931) van Federico García Lorca.

Op 23 maart 2010 werd een resolutie gepubliceerd in de Staatscourant van de Junta de Andalucía waarbij de Cortijo del Fraile werd uitgeroepen tot goed van cultureel belang met de typologie van "historische site".  Het handelsmerk «el cortijo del fraile» werd geregistreerd en beschermd met industriële eigendomsrechten in de OEPM .

 

Film en televisie 

De boerderij en de omgeving zijn gebruikt voor verschillende filmopnames zoals The Good, the Ugly and the Bad , Death had a price , I am the Revolution en Giù la testa . Ook zijn er enkele televisieseries op opgenomen, zoals het einde van het zesde seizoen van Los Hombres de Paco 

 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Wikipedia

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :