Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Fuerteventura en de magische berg van Tindaya


Fuerteventura en de magische berg van Tindaya

Het Canarische eiland Fuerteventura met sterren, heksen en legendes

Gelegen in het noordwestelijk deel van Fuerteventura ligt de berg Tindaya hier bevindt zich het populaire toeristische attracties van Fuerteventura. Zes km ten zuidelijk van La Oliva ligt de top van de berg Tindaya, en juist deze berg heeft iets speciaals in de lokale geschiedenis en mythologie. Hier bevinden zich meer dan 200 Guanche-rotsgravures op de hellingen, vaak alleen in de vorm van voetafdrukken die blijkbaar naar de Teide van Tenerife wijzen. Het is een plek dat bol staat van legendes en heeft een lange geschiedenis en is van grote archeologische waarde. Zo is het de heilige en magische berg van Tindaya geworden.

Het Canarische eiland Fuerteventura met sterren, heksen en legendes

Gelegen in het noordwestelijk deel van Fuerteventura ligt de berg Tindaya hier bevindt zich het populaire toeristische attracties van Fuerteventura.

Zes km ten zuidelijk van La Oliva ligt de top van de berg Tindaya, en juist deze berg heeft iets speciaals in de lokale geschiedenis en mythologie. Hier bevinden zich meer dan 200 Guanche rots gravures op de hellingen, vaak alleen in de vorm van voetafdrukken die blijkbaar naar de Teide van Tenerife wijzen.

Het is een plek dat bol staat van legendes en heeft een lange geschiedenis en is van grote archeologische waarde. Zo is het de heilige en magische berg van Tindaya geworden.

Booking.com

De berg Tindaya, ook wel de Heilige Berg van Tindaya genoemd, ligt vlakbij de gemeente La Oliva. Het is een beschermd natuurgebied sinds 1987, gelegen in de Esquinzo-vlakte. Het valt op door zijn dorre, vlakte landschap; wat heel kenmerkend is voor Fuerteventura.

De top is amper 400 meter boven zeeniveau; maar Tindaya is de belangrijkste en bekendste berg op het eiland. Vanaf de top zie je de hoogste punten van Tenerife, El Teide, Pico de las Nieves en Gran Canaria.

 

Een archeologisch juweeltje

Het wordt beschouwd als een archeologisch en ecologisch juweeltje. Zozeer zelfs dat het in 1990 werd uitgeroepen tot een gebied van ecologisch bewustzijn. Bovendien heeft de regering van de Canarische Eilanden het nu erkend als cultureel monument en geologisch interessant punt vanwege zijn geschiedenis.

Het valt op door zijn interessante flora en fauna. Door de vochtigheidsconcentratie is het mogelijk om enkele soorten van groot belang te vinden: onder andere de jorao, de majorero perenquén of de trompettist camachuelo. Tindaya is blootgelegd dankzij de erosie veroorzaakt door de vulkaan erboven. Het is een duidelijk voorbeeld van het langzame en grote erosieproces dat het eiland gedurende miljoenen jaren heeft ondergaan.

In feite ziet de berg eruit als een grote piramide die zich onderscheidt van de rest van de geologie van het gebied vanwege de afwezigheid van hoogtes op Fuerteventura, gedomineerd door vloeiende lijnen. Als Tindaya echter ergens om bekend staat, is dat omdat het sinds zijn ontstaan en door de geschiedenis heen om verschillende redenen als een heilige plaats werd beschouwd.

Legenden van de heilige berg van Tindaya

Wat maakt deze plek zo magisch en waarom behoudt het zijn heilige denominatie? De oude inboorlingen van Fuerteventura beschouwden het als een heilige berg; zo erg zelfs dat ze bovenaan een soort openluchttempel creëerden waar ze allerlei rituelen uitvoerden. De legende van de Magische Berg van Tindaya is door verschillende historische tijdperken gegaan; die een fundamentele en heilige rol hebben gespeeld voor de berg op Fuerteventura.

 

Grotgravures en astronomische klok

De oude inheemse bevolking van Fuerteventura, bekend als “los majos”, heeft meer dan 300 grotgravures gemaakt. Ze worden podomorph-tekeningen (voetafdrukken) genoemd en zijn 18 tot 35 cm lang. Ze zijn van grote archeologische en astrologische waarde omdat ze het begin van de legende laten zien. Tegenwoordig is de echte betekenis nog niet bekend. Alle gravures wijzen in de richting van de bergtoppen van El Teide en Pico de las Nieves.

 

Dit toont niet alleen een deel van de heilige betekenis van Tindaya aan, maar ook dat het functioneerde als een kaart van het gebied. Bovendien hebben sommige historici deze betekenis in verband gebracht met het feit dat de opstelling van de gravures verband hield met de astrale riten die op de top werden uitgevoerd. Tindaya functioneerde jarenlang als een astronomische klok waar riten werden uitgevoerd vanwege astrologische verschijnselen zoals de zonnewendes of klimaatveranderingen. Het was ook een plek om tot de goden te bidden of zelfs waar gerechtigheid werd uitgeoefend.

 

De verovering van Castilië en de komst van de nieuwe Canarische eilandbewoners

In 1404 werd het eiland Fuerteventura veroverd door Jean de Béthencourt, in dienst van de Kroon van Castilië. Dit had een directe impact op de rituelen die op het eiland werden uitgevoerd. De inheemse bevolking werd bekend als de “Nieuwe Canarische Eilanden” en alle heilige praktijken waren verboden omdat ze werden beschouwd als heidense activiteiten. In feite werden met de komst van de verovering nog steeds enkele rituelen uitgevoerd aan de voet van de berg van Tindaya in een holte genaamd “Bailadero de las Brujas” (heksendeurwaarder). Een natuurlijke plek die deel uitmaakt van een vulkanische buis waar legendes de hoofdrolspelers zijn.

 

Volgens de overlevering gingen mannen en vrouwen er vroeger heen om spelletjes te spelen en rituelen uit te voeren; inclusief inwijdingsrituelen en hekserijpraktijken. Dit leidde tot de bouw van de Hermitage van Nuestra Señora de la Caridad in de buurt van de grot in de 18e eeuw om deze heidense rituelen uit het gebied te houden.

Is het mogelijk om de berg Tindaya te bezoeken?

Met zoveel legendes en geschiedenis is het niet meer dan normaal dat de berg een van de meest fascinerende en bezochte plaatsen op Fuerteventura is geworden. Tegenwoordig moet je toestemming vragen om Tindaya te beklimmen bij de milieudienst van de Cabildo in de kantoren van Puerto de Rosario en Corralejo.

 

De wandelroute om te genieten van actief toerisme op Tenerife naar de top heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad en duurt ongeveer twee uur. Een ideale route om de podomorfe gravures, de flora en fauna van het gebied te bekijken; toeren door een plek vol legendes en een van de beste panoramische uitzichten van Fuerteventura krijgen. Het is een beschermd natuurgebied, dus het is verplicht om het gemarkeerde pad te volgen om de archeologische en erfgoedomgeving intact te houden. Het is raadzaam om voldoende water, comfortabele kleding en schoeisel mee te nemen; en zelfs een snack, want er is geen beschutting tot aan de top.

 

Geschiedenis, cultuur en legendes zijn aanwezig op deze plek op Fuerteventura; de magische berg van Tindaya is een plek die nog steeds zijn heilige karakter heeft behouden. Het is een levend voorbeeld van het vorige leven in het gebied sinds de aanwezigheid van de aboriginals op het eiland.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :