Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Autoroute langs de Baskische kust


AUTOROUTE LANGS DE BASKISCHE KUST

Maak eens een leuke autoroute langs de Baskische kust tussen spannende kliffen en de mooiste vissersdorpjes. In een landschap van intense groen geflankeerd door steile bergen en de ziltige geur van de zee nooit ver weg . Neem hierbij de mooie vissersdorpjes omgeven door de Cantabrische Zee. De haven vol met vissersboten, gezellige tavernes en kleurrijke gevels dan weetje we zijn aan Baskische kust. Een kust met bijzondere contrasten kustplaatsen zoals Bizkaia en Gipuzkoa bieden een perfecte plaatje van stad en natuur.

AUTOROUTE AAN LANGS DE BASKISCHE KUST

Als rijden op langzame en zigzaggende wegen geen probleem is, raden we je aan om een van de mooiste autoroutes van Spanje te nemen. De unieke schoonheid die de landschappen van de Baskische kust bieden, zal meer dan genoeg beloning zijn om de meest authentieke dorpjes in de omgeving te leren kennen. De historische geplaveide rompen, de onophoudelijke stroom van mensen die de havens vullen en de heerlijke spiesjes van de tavernes zullen u overtuigen.

Booking.com

San Juan de Gaztelugatxe

Hoewel velen er de voorkeur aan geven het beste voor het laatst te bewaren, beginnen we in dit geval de route met de meest iconische en indrukwekkende plek op de route: San Juan de Gaztelugatxe. Slechts 40 kilometer van Bilbao, hangt deze rots in de Cantabrische Zee, een van de meest indrukwekkende natuurwonderen in Spanje en een essentieel bezoek in Baskenland. Natuur, geschiedenis en legende gaan hand in hand op dit eilandje dat verliefd is geworden op reizigers van alle nationaliteiten.

 

De unieke schoonheid van San Juan de Gaztelugatxe heeft ook de producenten van de succesvolle saga Game of Thrones weten te verleiden, die deze setting kozen om het onneembare fort van Dragonstone te vestigen. De serie onthult echter niet het best bewaarde geheim van deze iconische plek, een 10e-eeuwse hermitage gewijd aan Johannes de Doper.


Het lopen van de 241 treden die naar dit historische monument leiden, is een must, vooral voor degenen die de klok van de hermitage willen luiden, die een wens vervult voor degenen die er drie keer op rinkelen.

 

Het magnetisme van Lekeitio

Halverwege tussen Bilbao en San Sebastián is een erfgoedjuweel dat architectuur, traditie en ansichtkaartlandschappen combineert. Lekeitio is een noodzakelijke stop op elke route langs de Baskische kust dankzij de sfeervolle haven, de magnetische vuurtoren en de ontelbare natuurlijke attracties. De schoonheid van deze Biscayaanse gemeente is zo mooi dat de beroemde schilder Diego Rivera de betoverende zonsondergangen en verschillende uithoeken van de stad vastlegde op acht doeken die elke Lekeitio-kenner snel zal herkennen.

 

De 7.000 inwoners van deze stad laten zijn essentie nagenoeg intact, ondanks de uitgebreide toeristische traditie die het koestert. Tot de attracties van Lekeitio behoren de majestueuze basiliek van Santa María la Asunción, de pittoreske visserswijk en de beroemde vuurtoren van Santa Catalina, de enige die aan de hele Cantabrische kust kan worden bezocht.

 

De uitzichten die het biedt zijn gewoonweg spectaculair! Maar ongetwijfeld is de beste manier om een ​​onuitwisbare herinnering aan de plaats te krijgen, door de dans van de getijden het zandpad te laten ontdekken dat de stad met het eiland San Nicolás verbindt.

Ondarroa, de stad van bruggen

De vierde halte op de route met de auto langs de kust van Bizkaia bevindt zich in Ondarroa, een historische stad omringd door de rivier de Artibai die opvalt door de steile kliffen die er langs lopen. De eigenaardigheid die het onderscheidt van de rest van de bezoeken op de route, is de perfecte samensmelting van het stedelijke landschap en de natuurlijke enclave eromheen.

 

De oude stad Ondarroa versmelt naadloos met de zee, de bergen en de monding van de rivier en vormt een ansichtkaart die bezoekers vanaf minuut nul fascineert. Zijn middeleeuwse sfeer en zijn zeevarende essentie doen de rest.


Hoewel deze Biscayaanse gemeente belangrijke moderne monumenten heeft, zoals de Itsasaurre-brug, het werk van de beroemde architect Santiago Calatrava; De directe concurrentie voor deze constructie is de oude brug over de rivier de Artibai, drie eeuwen eerder gebouwd.

 

Na een bezoek aan dit icoon van de stad is het ook aan te raden om naar de Andra Mari-kerk te gaan, gebouwd op een rots in het hoogste deel van de stad. Het oude stadhuis, het strand van Arrigorri en de Likona-toren, een van de oudste verdedigingsconstructies in Baskenland, maken de lijst met monumenten en attracties van Ondarroa compleet.

De flysch route door Zumaia 

Als we de weg volgen die van west naar oost langs de Baskische kust loopt, komen we aan bij Zumaia, een juweel van Gipuzko waarvan de onvergelijkbare schoonheid kan worden samengevat in een voor velen onbekend woord: flysch. Deze gelamineerde kliffen aan de voet van het strand zijn een schouwspel van de natuur en plaatsen Zumaia bovenaan de essentiële bezoeken aan de kustlijn van Euskadi.

 

De erosie van de zee heeft naar believen dunne lagen kalksteen getrokken op de kliffen op de stranden van Itzurun en Deba. Het resultaat van deze geologische activiteit is niets meer dan een spectaculair landschap dat verschillende tinten combineert.

 

De flysch route door dit gebied van Gipuzkoa is een belevenis op zich. Als je eenmaal de mix van kleuren van deze rotsformaties hebt gezien, kun je wat tijd doorbrengen met het bezoeken van de rest van de attracties van Zumaia. Een van de bekendste is de hermitage van San Telmo, een prachtige en eenvoudige tempel aan de rand van een klif waar acht Baskische familienamen trouwen. De uitzichten die de hermitage biedt op de Cantabrische Zee, zullen u niet onverschillig laten.

Zarautz, strand- en surf bestemming

Wat is een betere manier om een ​​complete route met de auto langs de Baskische kust af te sluiten dan door een van de meest bezochte steden in Gipuzkoa te bezoeken? Het strand van Zarautz, het langste strand van de provincie, is een waar natuurparadijs voor surfers. Deze onmiskenbare attractie, toegevoegd aan de gastronomische traditie en de lokaal geproduceerde txakoli, maakt van Zarautz een bestemming die je gezien moet hebben. Wist je dat hier de kookschool Arguiñano is gevestigd?

 

Als je eenmaal de lekkernijen van het gebied hebt geproefd, nodigen we je uit om rustig over de promenade te wandelen, het meest elegante deel van de stad vanwege de aristocratische gebouwen die het flankeren en die doen denken aan de gouden eeuw van de gemeente.

 

Zarautz was de favoriete recreatiebestemming van koningin Elizabeth II, die deze stad Gipuzkoa naar de top van het nationale toerisme katapulteerde. Tegenwoordig is verdwalen in Zarautz een van de beste manieren om de Baskische essentie van de kustplaatsen uit de eerste hand te ervaren en een nieuw einde te maken aan een route met de auto die, naar we vertrouwen, zal doorgaan naar vele andere bestemmingen in de omgeving.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :