Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


LA GRACIOSA CANARISCHE EILANDEN

La Graciosa is een van de laatste plaatsen in Europa  zonder geasfalteerde wegen.  Het is het minst verkende en meest vredige en serene eiland van de Canarische Eilanden. Starend vanaf de kustlijn van de Risco de Famara (de Famara-kliffen) naar het mooiste eiland in de Chinijo-archipel, begint de mond te wateren bij de gedachte aan de gouden stranden, de rustige huizen die op het okergele zandige canvas staan en aan de turquoise zee die zijn kusten streelt. Dit eiland is voor  speciale reizigers, degenen die gevoelig genoeg zijn om te genieten van de natuur, stilte, schoonheid en natuurlijk de zon en de afgelegen stranden .

LA GRACIOSA CANARISCHE EILANDEN

ADVIES

La Graciosa is geen bestemming voor massatoerisme, maar eerder het perfecte eiland waar je letterlijk je schoenen kunt vergeten. Wat  kleding betreft ,   moet je zeker je zwempak inpakken , evenals een  lichte trui voor de avond. Het is van vitaal belang om zonnebrandcrème met een  hoge factor en een  zonnehoed mee te nemen , want als je eenmaal de Caleta del Sebo hebt verlaten, zal het niet gemakkelijk zijn om schaduw te vinden.

Booking.com

Minder dan een half uur met de veerboot vanuit het noorden van Lanzarote wacht nederig La Graciosa, het achtste en onbekende Canarische eiland. Met 29 vierkante kilometer en amper 700 inwoners is het enige bewoonde eiland in de Chinijo-archipel een van de laatste plekken in Europa waar de wegen niet verhard zijn.

 

Slenteren door de zanderige straten van Caleta de Sebo, de belangrijkste menselijke nederzetting en uitvalsbasis om verlaten stranden en vulkanische landschappen te verkennen, is wandelen door een limbo dat vreemd is aan tijd en menselijke zorgen. Te voet of met de fiets biedt het eiland tientallen paden om jezelf te verliezen in de stilte en schoonheid van de wilde natuur.

 

Hoe kom je naar La Graciosa: veerboot of privé-excursie

Ondanks dat het een plek is buiten de toeristische drukte, is La Graciosa een zeer toegankelijk paradijs vanuit het noorden van Lanzarote,  in de haven van Órzola vertrekken elke 30 minuten veerboten met een prijs van rond de 20 euro voor een retourtje de overtocht duurt ongeveer een half uurtje. 

 

Op het eiland vind je  een duikcentrum dat zeker de moeite waard is. Het eiland maakt deel uit van het zeereservaat van de Chinijo-archipel, wat het grootste van Europa is, dat 70.700 hectare omvat waarin het grootste mariene biodiversiteit van de Canarische Eilanden is geconcentreerd.

Een andere optie is, zeker als je er maar één dag het eiland bezoekt, is het huren van een van de privé catamaran- of een bootexcursies maken.

Vanaf het eiland La Graciosa kunnen tochten over zee worden gemaakt naar de Islotes (eilandjes) die het  zeereservaat vormen en uitzicht bieden op  een prachtig landschap dat nog ongerept is . Deze trips stoppen meestal bij een van de fantastische  stranden waar de bezoeker zich kan  vergapen aan de zeebodem , kan genieten van leuke waterglijbanen of een ritje kan maken op een gigantische banaan.

 

De excursies zijn meestal inclusief lunch, waarbij man van een heerlijke paella kan genieten vergezelt van een verfrissende sangría, of een van de andere typische gerechten van het eiland. De excursies bieden de bezoeker ook  absoluut verbluffende uitzichten op de minder toegankelijke Islotes. 

 

De tour, duurt ongeveer 10 uur, en laten je de ongelooflijke mooie kust van La Graciosa en andere onbewoonde eilanden zien die deel uitmaken van het zeereservaat van de Chinijo-archipel, zoals Alegranza en Montaña Clara.

 

Een andere fantastische manier om La Graciosa en zijn exotische landschap te verkennen,  is per fiets. Er zijn paden die naar de meest bijzondere en verborgen hoeken van dit kleine eiland leiden - paden die zonder omweg moeten worden gevolgd om te voorkomen dat het landschap wordt uitgehold of aangetast.

 

Hoewel het mogelijk is om je fiets mee te nemen, samen met de rest van uw bagage , zijn er in  Caleta de Sebo  vestigingen die fietsverhuur aanbieden , en deze kunnen je ook helpen met eventuele lekke banden of andere reparaties. Natuurlijk betekent de ruwheid van het terrein dat fietsen moeten worden uitgerust voor off-road gebruik, aangezien er geen geprepareerde tracks zijn om de routes te verzachten.

Trip naar Montaña Amarilla en de zuidelijke stranden

Vanaf Caleta del Sebo kun je een wandeling van 4 kilometer langs de kust maken

  • – het is ook mogelijk om er met de taxi 4×4 te komen
  • – ons van het prachtige en desolate landschap van het zuiden van La Graciosa.

Daar wacht ons de Gele Berg, een oude vulkaan waarvan de suggestieve kleur contrasteert met het blauw van de lucht en het turkoois van de zee. Op de top van deze berg is volgens een legende, de tovenares Armida de kruisvaarder soldaat Reinaldo, op wie ze verliefd was geworden tegen gekomen, ze nam hem mee naar een weelderige tuin die werd bewaakt door een draak, een leeuw en een betoverde fontein waarvan het water hem deed barsten van het lachen. Het verhaal contrasteert met de dorre werkelijkheid aan de top van de berg.

 

Het pad eindigt bij Playa de la Francesa, een breed wit zandstrand waar meestal behoorlijk druk is, aangezien veel van de boten die excursies in de omgeving maken hier aanmeren. Aan het einde leidt een smal pad ons echter naar een prachtige baai aan de voet van de Gele Berg zelf: het is Playa de la Cocina.

 

Grenzend aan de kust vinden we een van de iconische beelden van het eiland La Graciosa: Los Arcos de los Caletones, natuurlijke basaltbogen gevormd door de erosie van de golven van de zee die eronder stroomt. En een beetje verder, Playa del Ámbar, ook blootgesteld aan de Atlantische stromingen en omgeven door zandduinen.

 

Op de terugweg naar Caleta del Sebo kwamen we langs de andere plek op het eiland waar de beschaving is aangekomen: de stad Pedro Barba, een spookstad met slechts een handvol witte huizen voor mensen die op zoek zijn naar privacy en veel rust.

 

Interessante informatie

  • Voor meer informatie over veerboten en boottochten is het raadzaam de website van Romero Lines te raadplegen .
  • Voor meer informatie over duikcursussen en duiken is het aan te raden de website van La Graciosa Diving te raadplegen .

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :