Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


De oorsprong van de kalimotxo of calimocho

In het Baskenland staat het bekent als kalimotxo en in de rest van Spanje Rioja Libre of  Calimocho. De Calimocho of Kalimitxo is een rijke en verfrissend drankje, de bereiding is een basis van wijn en cola

De calimocho wordt meestal gedronken op alle soorten van feesten in Spanje. Deze cocktail van rode wijn en koolzuurhoudende cola is echter ook bekend in andere landen zoals Argentinië, waar het 'heavy metal' wordt genoemd. Het gebruik ervan heeft zich zo verspreid dat zelfs The New York Times er een artikel aan wijdde waarin de auteur, Rosie Schaap, niet aarzelde om het te definiëren als een onuitsprekelijk plezier ”.

DE OORSPRONG VAN DE KALIMOTXO OF CALIMOCHO

De calimocho is meestal in alle feesten en vieringen in Spanje. Deze cocktail van rode wijn en koolzuurhoudende cola is echter ook bekend in andere landen zoals Argentinië, waar het 'heavy metal' wordt genoemd. 

Het gebruik ervan heeft zich zo verspreid dat zelfs The New York Times er een artikel aan wijdde waarin de auteur, Rosie Schaap, niet aarzelde om het te definiëren als een onuitsprekelijk plezier ”.

Booking.com

Ondanks zijn bekendheid, is de calimocho nog steeds door bepaald mysterie omringt: is het waar dat het van Baskische oorsprong is? 

En is de naam eigendom is van het merk Coca Cola? We beantwoorden deze vragen en andere mythes rond de calimocho.

 

De Spaanse oorsprong

Hoewel de term  kalimotxo  inderdaad een Baskische uitvinding is, leggen de makers van het woord zelf uit dat ze het mengsel van wijn en cola al kenden voordat ze het gebruikten: het boek  The Invention of Kalimotxo en anekdotes van de festiviteiten,  uitgegeven door Antzarrak ,  legt uit dat "iemand met grote autoriteit opmerkte dat dit mengsel niets nieuws was en dat het Rioja libre werd genoemd,  waarmee hij verduidelijkte dat het een drankje was, dat veel door jongeren in Bilbao werd gedronken en in het bijzonder door beurs en effectenmakelaars ". Ze bedachten de term tijdens de festiviteiten 1973 van de oude haven van Algorta.

De heren van Bilbao waren ook niet de makers ervan. In het boek  Voor God, voor het land en voor Coca Cola: de definitieve geschiedenis van de grote Amerikaanse frisdrank en het bedrijf dat het heeft gemaakt,  legt de auteur uit dat in de eerste jaren van de jaren vijftig. XX, "Italiaanse immigranten ontdekten dat door Coca Cola te mengen met hun Chianti-wijn ze de hele nacht konden drinken, en het lang duurde om dronken te worden.

 

De merkwaardige naam wordt toegeschreven aan de groep 'Antzarrak' in het kader van de festiviteiten van 1973 in de oude haven van Algorta. Tijdens een viering in een txosna (een hokje met een bar), merkten de leden van de groep dat de wijn die ze hadden gekocht gefermenteerd was en voordat ze hem weggooiden, dachten ze erover om hem te mengen met cola om geen geld te verliezen.

 

Toen het toverdrankje eenmaal was gemaakt, moest het nog een naam hebben. 'Antzarrak'  maakte gebruik van een deel van de bijnamen van twee leden van de groep: Kalimero en Motxo. Eenmaal gepopulariseerd, verspreidde de kalimotxo zich over het Baskenland en Navarra, zodat het in het begin van de jaren tachtig al bekend was in aangrenzende regio's en in heel Spanje.

De " Calimocho " of " Kalimitxo "  is een superrijke en verfrissende drank, de bereiding is een basis van wijn en cola, het is de neef van sangria!

 

Coca Cola heeft het handelsmerk  kalimotxo  geregistreerd

Jarenlang bevatte het Wikipedia-artikel kalimotxo de volgende informatie: “Het bedrijf Coca Cola bezit  kalimotxo  als een lokaal geregistreerd handelsmerk. Het brengt de drank niet als zodanig op de markt, maar verspreidt wel cache voor consumptie van het mengsel op populaire feesten met zijn logo en het woord kalimotxo ”. 

 

De informatie werd verwijderd, maar niet omdat het vals was: volgens gegevens van EUIPO, het bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie, werd de naam  kalimotxo  in 1996 geregistreerd door het bedrijf Intervention Financiera Comercial SA, dat in 2014 werd overgenomen door Norinvest Iberia SL, die toebehoort aan een Coca Cola Iberian Partners SA

 

Noch in EUIPO, noch in zijn Spaanse tegenhanger, het Spaanse Patent and Trademark Office, is het handelsmerk calimocho geregistreerd .  Het is echter calimocho.com dat het registreerde in juni 2015.

 

Het woord Calimocho wordt herkend in de RAE

De XXII editie van het woordenboek van de Koninklijke Spaanse Academie , gepubliceerd in 2001, introduceerde de term calimocho. De definitie is als volgt: "drank bestaande uit een mengsel van rode wijn en cola". In latere edities is de definitie behouden gebleven, nog steeds zonder te verwijzen naar  kalimotxo,  het woord waarvan het afkomstig is.

 

Hoe goedkoper de wijn, hoe beter: mythe

Zoals alles, hoe beter de grondstof, hoe beter het eruit zal komen. "De zure wijn is een anekdote uit het verleden", legde een van de leden van de Antzarrak leden op de Baskische televisie Eitb uit, "om een ​​goede calimocho te maken, heb je een goede wijn nodig." De organisatoren van de I Ruta del Calimocho de La Rioja verdedigen dit idee ook: "Hoe beter de wijn, hoe beter de calimocho, net zoals de beste gin-tonic wordt gemaakt met de beste gin", legt de voorzitter van de vereniging regionale hotelier uit. , Francisco Martínez-Bergés, in de presentatie van het evenement, in verklaringen verzameld door  El Comercio.

Gecommercialiseerd

Momenteel brengt een Amerikaans bedrijf Motxo op de markt in de beschrijving op zijn Facebook-pagina beschrijft het bedrijf zijn product als "een mix van rode wijn en onze pittige cola, geïnspireerd op de veelgeprezen  kalimotxo,  wijn met traditionele Coca Cola uit Baskenland, Spanje."

 

Eerder waren er andere pogingen in Spanje: in 2010 lanceerde het merk Kukuxumusu Kulumutxu, een calimocho naar eigen ontwerp, ter gelegenheid van de San Fermin-festiviteiten. 

In 2011 werd het op de markt gebracht door supermarktketen Lidl onder de naam Calimocho. 

 

Calimocho Recept

Om Calimocho te maken  heb  je alleen de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 deel Cola Soda
  • 1 deel  Rode Wijn
  • ijs-
  • 1 glas
  • 1 schijfje citroen (optioneel)

 

De bereiding van dit drankje is heel eenvoudig, het enige wat je hoeft te doen is:

  1. Doe wat ijs in een glas 
  2. Meng de rode wijn met de coladrank (de hoeveelheid rode wijn en frisdrank is naar smaak)
  3. Garneer met een schijfje citroen (optioneel)

 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :