Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


EEN REIS LANGS DE RIVIER DE TAAG

De Spaanse rivier de Taag, in het  Portugees: Tejo en in het Spaans: Tajo, loopt door het grootste deel van het centrum van Spanje en is gelijktijdig de langste rivier van het Iberisch schiereiland, de Taag is ruim 1.000 kilometer lang. 

EEN REIS LANGS DE RIVIER DE TAAG

Beeld: Wikipedia

De Taag ontspringt op 1590 m hoogte op de hellingen van de Muela de San Juan in de Sierra de Albarracín in het oosten van Spanje. De rivier stroomt in westelijke richting en passeert Toledo, waar de middenloop begint. Voorbij Alcántara vormt de Taag over 47 km de grens tussen Spanje en Portugal. De benedenloop van de rivier begint bij het Portugese Santarém. Daar kan er over de Taag worden gevaren en is er al getijdenwerking. De Taag komt voor Lissabon in een estuarium uit, dat een belangrijke natuurlijke haven vormt, maar ook een waardevol natuurgebied.

Booking.com

Reis langs de rivier de Taag

In de buurt van de rivier de Taag vind je vele mooie plaatsen om eens te bezoeken.

Een tocht waarbij we de loop van de rivier volgen, deze reis moet ons van de bergen van het Iberische systeem naar de Atlantische Oceaan brengen. Van Aragon waar de rivier ontspringt, tot Lissabon waar ze uitmondt, door Castilla La Mancha, de Gemeenschap van Madrid of Extremadura.

Met andere woorden, het zou een boeiende route door het centrum van het land worden. Gebieden die echt verrassend kunnen zijn voor iedereen die ze niet kent. Daarom moedigen we je aan om een uitje voor te bereiden naar deze gebieden die omringd worden door de rivier de Taag, en het is zeker de moeite waard is.

EEN REIS LANGS DE RIVIER DE TAAG

Beeld: Wikipedia

De Sierra de Albarracín, bron van de Taag

Albarracín in de provincie Teruel staat altijd op de lijst van de mooiste steden van Spanje, dus het is zeker een bezoek waard. Maar niet alleen om door de geplaveide straatjes vol geschiedenis te wandelen. Ook om de omgeving te verkennen, die tegelijkertijd een cultureel park en een natuurpark is, aangezien ze aan de ene kant een aantal uitstekende prehistorische schilderijen en aan de andere kant enkele waardevolle rodeno-dennenbossen koesteren.

 

Ook in de omgeving ligt het stadje Frías de Albarracín, en daar is precies de plek waar een monument midden in het bos de plek aangeeft waar het water van de Taag ontspringt. We kunnen geen beter beginpunt bedenken om deze route door de autonome gemeenschappen van Midden-Spanje te beginnen.

Op de fiets door het natuurpark Alto Tajo

De naam van dit beschermde gebied in de meest bergachtige gebieden van Castilla La Mancha zegt het al. Het is een landschap dat zich uitstrekt over de provincies Guadalajara en Cuenca waardoor de Taag loopt tussen ravijnen, steile kloven en bergdennenbossen. Een zeer aantrekkelijk gebied voor natuurliefhebbers en liefhebbers van buitensporten.

Zo is er een netwerk van paden door het natuurpark Alto Tajo, niet alleen geschikt voor wandelaars, maar ook voor mountainbikes. En zelfs in steden als Poveda de la Sierra zijn er MTB-centra om meer te weten te komen over deze routes en zelfs om fietsen te huren.

EEN REIS LANGS DE RIVIER DE TAAG

Beeld: Wikipedia

Bezoek Aranjuez

De rivier de Taag vormt vele kilometers lang de grens tussen Castilla La Mancha en de Gemeenschap van Madrid. Maar uiteindelijk betreedt het het grondgebied van Madrid om een van de meest monumentale plekken in het hele land te begrijpen. Het is de Real Sitio de Aranjuez, gelegen ten zuiden van de hoofdstad, en waar het altijd aan te raden is om een bezoek te brengen.

Het paleis dat diende als recreatiedorp voor de vorsten is er bewaard gebleven, evenals tuinen die zo prachtig zijn dat ze kunstenaars hebben geïnspireerd zoals de schilder Joaquín Sorrolla of de muzikant Joaquín Rodrigo. Maar er is ook iets dat nauw verbonden is met de rivier de Taag, en het is het Museum van de Koninklijke Schuiten, de spectaculaire boten waarmee de koninklijke familie de rivier de Taag afvoer.

Loop door Toledo

De rivier keert terug naar Castilla La Mancha en de hoofdstad van de gemeenschap, Toledo, wacht erop. Een stad die vroeger de hoofdstad van Spanje was tijdens het bewind van Carlos I. Om deze reden en vanwege zijn intense geschiedenis gedurende de middeleeuwen, houden de straten van Toledo ons een uniek erfgoedrepertoire dat niet te missen is. En niet alleen vanwege zijn schoonheid, maar ook vanwege de boodschap van coëxistentie die het ons stuurt.

 

Het staat bekend als de Stad van de Drie Culturen, aangezien Joden, Christenen en Moslims hier naast elkaar leefden, en ze hebben allemaal hun stempel gedrukt op de huidige stad. En alsof het niet genoeg is om de synagoge van Tránsito, de kathedraal en de moskee van Cristo de la Luz te bezoeken. Iets dat kan worden voltooid door de verschillende Toledo-werken te ontdekken van El Greco, de meest vooraanstaande kunstenaar die hier ooit heeft gewoond.

EEN REIS LANGS DE RIVIER DE TAAG

Beeld: Wikipedia

De paden van het Monfragüe de Cáceres Nationaal Park

We eindigen onze route door de Spaanse Taag en komen aan in het Monfragüe National Park, gelegen in de Extremadura-provincie Cáceres. Een plek waar geologie, fauna en flora het verdienen om even stil te staan. Met de pauze die wandelen geeft, aangezien het hele beschermde gebied wordt gearticuleerd door een netwerk van de meest gevarieerde paden.

Dus in Monfragüe om te genieten van de natuur, het uitzicht op de rivier vanaf de verhoogde rotsen, vogels kijken of luisteren naar de herten in het brullende seizoen. Kortom, een heel andere plek waar de Taag een paar honderd kilometer later, al in Portugese landen, in Lissabon aankomt. Daar mondt het uit in de oceaan en vormt een indrukwekkend estuarium.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :