Mag je in Spanje wildkamperen?

De nationale toerist in Spanje zegt nee tegen de corona-risico gebieden maar zoekt naar rust, ruimte en natuur. Velen zeggen nee tegen volle terrassen, volle stranden en volle wandelboulevards en overnachten op drukke campings moet ook niet zijn. 

MAG JE IN SPANJE WILDKAMPEREN?

Vele kiezen er liever voor om met de camper op pad te gaan of met de auto en de tent om ergens in de natuur te slapen. Maar het wildkamperen is in de regel niet toegestaan in Spanje.

In Spanje wordt wildkamperen bestraft met boetes tot 500 euro. Hier controleren de autoriteiten zeer streng - vooral in toeristische gebieden en aan de kusten. De enige echt legitieme optie is om op privéterrein te blijven.

Booking.com

In de regel is het wildkamperen of ‘la acampada libre’ verboden maar er zijn uitzonderingen die afhankelijk zijn van de wetgeving in de verschillende autonome regio’s in Spanje. Daar waar het wildkamperen verboden is kan actief gecontroleerd worden door de autoriteiten en kunnen hoge boetes gegeven worden.

 

In de regel mag er in het wild geslapen worden als er geen gebruik wordt gemaakt van een tent (dormir al aire libre sin tienda), dus met de slaapzak of iets soortgelijks direct in de natuur. Dit wordt ook wel ‘vivac’ genoemd, te vergelijken met bivak.

Zodra je echter een tent erbij neemt dan wordt er gesproken van wildkamperen en dat mag in de regel niet. Ook in het geval van wildslapen gelden vaak speciale regels in de autonome regio’s dus goed voorbereid op vakantie gaan is essentieel.

 

Dat het wildkamperen over het algemeen verboden is in Spanje is niets nieuws want in praktisch alle Europese landen is het wildkamperen niet toegestaan. Maar volgens dit artikel wordt er in Spanje meer en strenger gecontroleerd op het wildkamperen terwijl in andere landen zoals Noorwegen en Schotland het wildkamperen is toegestaan en er in Frankrijk weinig wordt gecontroleerd.

 

Er zijn echter in Spanje speciale plaatsen waar men in het wild kan en mag kamperen, de zogenaamde ‘acampada controlada’. Dit zijn plaatsen die door een gemeente beschikbaar worden gesteld en waar men over het algemeen gratis en soms tegen betaling met een tent mag staan.

 

In de autonome regio Aragón is het wel toegestaan om in het wild te kamperen vanaf 1.500 meter hoogte in de bergen zoals de Pyreneeën, mits je aan de criteria en eisen voldoet. In Catalonië mag men kamperen vanaf 2.000 meter hoogte terwijl dit in de Picos de Europa vanaf 1.600 meter hoogte is.

In alle gevallen is het absoluut verboden om een kampvuur te maken of te barbecuen vanwege het grote risico van natuur- en bosbranden. Het weggooien van afval en het achterlaten van menselijke uitwerpselen is ten strengste verboden en een plaats waar men heeft geslapen (als dat is toegestaan) dient altijd achtergelaten te worden zoals men deze aantrof.

 

Op onderstaande kaart van Spanje die door wildkamperen-fans is gemaakt staan veel plaatsen aangegeven waar het is toegestaan om aan wildkamperen te doen. Het gaat in dit geval om 100% legale ‘acampada controlada’ plaatsen die door andere kampeerders geverifieerd zijn.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen op de Balearen?

Misschien ook interessant :