Isla de Espalmador - Het eiland Espalmador

Isla de Espalmador,  het eiland Espalmador ligt tussen Ibiza en Formentera waarvan het door een smalle zeestraat - 'Es Trocadors' - wordt gescheiden het eiland maakt deel uit van de zuidelijke Balearen. Dit kleine eiland heeft maar een oppervlakte van 2,4 km²

ISLA DE ESPALMADOR - HET EILAND ESPALMADOR

De rotsige kustlijn met klippen wordt op enkele plaatsen onderbroken door zandstranden. De begroeiing bestaat uit maquis. Espalmador is onbewoond maar wordt in de zomer druk bezocht door dagjes toeristen en eigenaars van zeiljachten.

De hagelwitte stranden, het kristalheldere water en de kleine lagune in het midden van het eiland vormen de voornaamste attractie punten. Vooral de zuidelijk gelegen baai en het bijbehorend strand, de 'Platja de s'Alga', zijn populair.

Het eiland maakt deel uit van het natuurpark Ses Salines waardoor er strenge regels gelden.

In de onmiddellijke omgeving van Espalmador bevinden zich twee onbewoonde rotseilanden: de 'Illa Castavi' en de 'Illa des Porcs'. Op een rots net voor de noordkust van het eiland staat de vuurtoren van 'Dels Penjats'.

Booking.com

Korte geschiedenis

Dit eiland heeft geen dorpen of toeristische structuren en de bijna totale afwezigheid van historisch bewijs suggereert dat het lang onontgonnen is door mensen. Momenteel zijn de enige gebouwen twee grote eigendommen in pure Ibiza-stijl, een kleine kapel, een vuurtoren en op het hoogste punt van het eiland staat een oude uitkijktoren, waarschijnlijk gebouwd voor het spotten van piraten, bekend onder de naam Sa Guardiola . Deze toren met twee verdiepingen bevindt zich aan de westkant van het eiland.

Het belangrijkste kenmerk van Espalmador is dat het een privé-eiland is : de controversiële geschiedenis gaat terug tot de oudheid. Het enige recentere nieuws vertelt over de historische eigenaar, de architect Normann Cinnamond. Hij en zijn zus, beiden van Catalaanse afkomst, erfden het eiland van hun grootvader Bernard Cinnamond James, een rijke zakenman, afstammeling van een rijke Engelse familie. Het verhaal gaat dat Sir Bernard, dol op reizen, zeilen in de Middellandse Zee, verliefd werd op dit eilanden kocht het in 1932 van de vorige eigenaar, Carlos Tur Roig, voor 42.500 peseta's. Een grappige anekdote vertelt dat Carlos Tur in de door partijen ondertekende koopakte terloops wilde stellen dat van de verschillende fauna die het eiland bevolkte, al het grote en kleine vee zijn eigendom bleef, terwijl eenden, duiven en kippen zouden worden samen met de grond verkocht.

 

Wie is de eigenaar van Espalmador? 

In de afgelopen tijd is Espalmador, een van de weinige privé-eilanden in Spanje, opnieuw van eigenaar veranderd: de gebroeders Cinnamond besloten een paar jaar geleden dit kleine paradijs tussen Formentera en Ibiza weer te koop te zetten en na de eerste aanbieding die rond de 30 miljoen euro werd het eiland begin 2018 verkocht aan een vermogende familie in Luxemburg. Met het "bescheiden" bedrag van 18 miljoen euro hebben ze een hoekje van het paradijs veiliggesteld, ondergedompeld in het kristalheldere water van de Middellandse Zee. De nieuwe eigenaren moeten, net als de vorige, voldoen aan de huidige wetten.

 

Ook met betrekking tot deze verkoop is er een merkwaardige episode : de Raad van Formentera had geprobeerd het eiland Espalmador te kopen en vroeg zelfs om financiële steun van de Balearen-regering, maar door gebrek aan fondsen konden ze de aankoop niet voltooien. Beide instellingen vroegen vervolgens tevergeefs om verdere hulp van de centrale overheid, die hen wederom economisch niet hielp.

 

Stranden 

Ondanks dat Espalmador het grootste deel van de ruige kustlijn heeft, biedt het toch talloze stranden, allemaal maagdelijk en betoverend. De mooiste is ongetwijfeld Es Racò de S'Alga (ook bekend als Platja de S'Alga), een natuurlijke inham met fijn wit zand en een kristalheldere zee. Dit 1000 meter lange strand is aan de achterkant omgeven door een klein voorgebergte bedekt met vegetatie en ligt in het westelijke deel.

 

Alle stranden van Espalmador hebben zanderige en glooiende bodems, ideaal om een ontspannend bad te nemen en volledig in harmonie te komen met de geest van het eiland. Hier is de aanwezigheid van nudisten erg hoog in vergelijking met alle andere stranden in Formentera; de geïsoleerde ligging en de totale afwezigheid van verblijfsfaciliteiten maakt een totale verbinding mogelijk tussen de mens en de hem omringende natuur. In dit opzicht is het belangrijk om te onthouden dat je alles meeneemt wat je nodig hebt om een paar uur door te brengen in dit kleine hoekje van het paradijs, je zult geen eten of water vinden!

 

Hoe komt u in Espalmador

Ondanks de nabijheid van de noordpunt van het strand van Ses Illetes (genaamd Es Trucadors), is Espalmador niet langer te voet bereikbaar. In het verleden was het praktisch, afhankelijk van het getij, om de strook zee over te steken die Formentera van Espalmador scheidde: de beroemde Es Pas ook wel bekend als "de oversteek". Sinds enkele jaren is het absoluut verboden om deze ervaring uit te proberen en er is een veel veiligere en comfortabelere manier.

 

Hoe bereik je het eiland Espalmador? 

Vanuit de haven van La Savina of vanaf het strand van Ses Illetes, precies direct na restaurant Es Ministre, kun je veilig de Bahia-boot nemen die je in ongeveer 30 minuten naar Espalmador brengt. 

 

Hieronder vindt u de dienstregelingen van de veerboten:

Vertrektijd veerboot : La Savina -> Ses Illetes -> Espalmador
10:15, 11:45 en 13:15 uur


Retour veerboot : Espalmador -> Ses Illetes -> La Savina
16:15, 17:30 en 18:45

Espalmador modderbaden

Gedurende vele jaren waren de modderbaden een van de grootste attracties van Espalmador . Veel mensen gingen naar deze modderige lagune om zich onder te dompelen en zich te bedekken met slijm van de vermeende helende eigenschappen.

Sinds enkele jaren heeft de eilandsraad van Formentera en Ibiza het gebied ontoegankelijk verklaard .

Deze vijver besloeg aanvankelijk een oppervlakte van ongeveer vier hectare, maar is de laatste jaren aanzienlijk afgenomen door de steeds zeldzamer wordende regens.

 

Torre de sa guardiola

Op het eiland bevindt zich een wachttoren die deel uitmaakte van een verdedigingsgordel rond de zuidelijke Balearen. Deze toren, gebouwd tussen 1749 en 1750, is de oudste van de vijf verdedigingstorens van Formentera die gebouwd werden in de 18e eeuw om het eiland te beschermen tegen piraten.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Andalusië?

Misschien ook interessant :