Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Wanneer het plattelandsleven zijn charme verliest


WANNEER HET PLATTELANDSLEVEN ZIJN CHARME VERLIEST

Wanneer het plattelandsleven zijn charme verliest: dorpen komen stilaan zonder basisvoorzieningen te zitten

In een landelijk dorp is de kwaliteit van leven beter, zegt men. Voordelen zijn er ongetwijfeld: de kinderen kunnen buiten op straat spelen, de lucht is zuiver, je staat dicht bij de natuur, je weet wie de tomaten in je salade heeft verbouwd, je kent je buren... maar het dorpsleven anno 2021 kan ook moeilijk zijn. 

HET STADJE PERATALLADA

ja soms zelfs met risico’s zoals met een hartaanval en de ambulance doet er een half uur of meer over om er te komen (als je geluk hebt). Of geen toegang hebben tot een bank of pinautomaat. Of uw kinderen die elke dag met de bus naar school gaan, langs een gevaarlijke weg. Of een auto nodig hebben om ergens heen te gaan of iets te doen. Klinkt dat allemaal als kwaliteit van leven? 28 van de 103 gemeenten in de provincie Malaga hebben geen bank meer; 74 hebben geen gezondheidscentrum; en 16 hebben geen school

Booking.com

De pandemie heeft ertoe geleid dat veel mensen verlangen naar het plattelandsleven, maar de aantrekkingskracht van kleine dorpen weegt niet op tegen een lange lijst van ongemakken omdat er zoveel diensten verloren zijn gegaan. 

Dorpen hebben geen wapens om ontvolking tegen te gaan. Initiatieven om inwoners en werkgelegenheid aan te trekken, van culturele en artistieke programma's tot fiscale stimuleringsmaatregelen of subsidies, kunnen niet meer dan een bescheiden effect hebben bij een gebrek aan basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg, onderwijs, bankieren en transport.

Een studie uitgevoerd door de Valenciaanse Economische Onderzoeksgroep (IVIE) in 2019 toont aan dat de geleidelijke verdwijning van diensten situaties van "kwetsbaarheid" begint te creëren voor de inwoners van kleine dorpen, die nu minstens 20 minuten moeten besteden om naar de dichtstbijzijnde gezondheidscentrum, school of bank en zelfs 45 minuten om een ziekenhuis te bereiken. De situatie is vooral zorgwekkend in de regio's Axarquía en Serranía in de provincie Malaga.

 

Volgens de studie hebben 28 dorpen in Malaga geen bank. Sinds 2008 heeft de provincie meer dan de helft van haar vestigingen verloren, is het aantal plaatsen zonder bank met 133 procent toegenomen en hebben nu meer dan 19.000 mensen geen toegang tot bankdiensten.

 

In het onderzoek werd gekeken hoe lang het duurt voordat iemand die in een plaats zonder bank woont, de dichtstbijzijnde vindt. Het landelijk gemiddelde is 10,6 minuten, maar Malaga heeft het hoogste tarief van Spanje: 17,8 minuten.

Wat de gezondheidszorg betreft, ontbreekt dit in geen enkel dorp in de provincie helemaal, maar 74 van de 103 gemeenten van Malaga hebben geen gezondheidscentrum, alleen een operatiekamer die normaal gesproken twee of drie dagen per week een paar uur open is.

De IVIE laat zien dat 16 steden of dorpen geen kleuter- of lagere school hebben, hoewel ze allemaal, behalve Cútar, minstens één klaslokaal hebben op een landelijke school, gedeeld door verschillende gemeenten. In 28 is er geen middelbare school.

In het rapport is niet gekeken naar het openbaar vervoer, maar dit is een grote bron van klachten voor de inwoners van kleine dorpen. In veel gevallen gaat er maar één bus per dag.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN CATALONIË?

Misschien ook interessant :