Hoeveel soorten chorizo heeft Spanje?


HOEVEEL SOORTEN CHORIZO HEEFT SPANJE?

In Spanje is de productie van worst een internationaal erkende traditie, aangezien ze in elke regio uitstekende variëteiten vinden als Chistorra de Navarra of Chorizo de Teror, waarvan de organoleptische eigenschappen in staat zijn om de meest veeleisende fijnproevers te bevredigen.

HOEVEEL SOORTEN CHORIZO HEEFT SPANJE?

Foto: chistorradenavarra.com

Laten we eens kijken welke de meest bekende soorten chorizo zijn, samen met enkele onderscheidende kenmerken.

 

Chorizo uit Navarra

De Chistorra de Navarra is een van de meest populaire worsten in Spanje, omdat het niet alleen een zeer kenmerkende rode en oranje kleur heeft, maar ook een zachte en intense smaak, vrij van zuren, waardoor het het perfecte aperitief is. La Chistorra de Navarra wordt gekenmerkt door het opnemen van rundvlees in de bereiding.

Booking.com

Galicische chorizo

De bereiding is vergelijkbaar met de Chistorra de Navarra, met een zorgvuldig uithardings proces. Vooral varianten als Ceboleiro en Chorizo de Calabaza zijn opmerkelijk. Het wordt gebruikt als garnering in een grote verscheidenheid aan gerechten, zoals varkensschouder met raapstelen.

Chorizo uit Leon

Het is een chorizo volledig gemaakt met varkensvlees, dat wordt gerookt en koud gedroogd. Het heeft de vorm van een hoefijzer, met een donkerrode kleur en een normaal pittige smaak. Uitstekend als garnering, in blokjes gesneden, en wordt ook gebruikt in leones stoofpot.

 

Chorizo uit Segovia

Het wordt Cantimpalos genoemd en het is een gezouten chorizo, die niet alleen wordt gedroogd, maar ook een langdurig rijpingsproces ondergaat. Voor de bereiding worden paprika uit La Vera en varkensvlees gebruikt zonder spek aan het mengsel toe te voegen. Naast zout kun je knoflook en oregano toevoegen. Het is vooral geschikt voor het bereiden van een mengelmoes van eieren met chorizo.

 

Salamanca chorizo

De varkens in deze regio hebben vlees dat zeer rijk is aan mineralen en met een hoog vetgehalte, daarom is hun specialiteit de Iberische chorizo. Een uitstekend gebruik dat van deze variëteit kan worden gemaakt, is bij de bereiding van gestoofde bonen.

 

Canarische chorizo

De meest populaire is Chorizo de Teror, die rood of wit kan zijn (zonder paprika), en waarvan het meest relevante kenmerk de gladde en zalvende textuur is. Bij deze variant worden de gebroken eieren met chorizo bereid.

 

Riojaanse chorizo

Het wordt gepresenteerd in de vorm van een hoefijzer en heeft een diameter van 30 tot 40 mm. De textuur is vrij stevig en het heeft een intense smaak en aroma waardoor het bijzonder geschikt is voor het maken van warme gerechten zoals fabada.

Extremadura chorizo

Een van de bekendste worsten is de Patatera Extremeña, die halverwege tussen de chorizo en de bloedworst zit door de toevoeging van aardappel samen met het vlees en het varkensvet. Met deze Extremadura worden onder andere kruimels en linzen met chorizo bereid.

 

Chorizo uit Cantabrië

Het wordt Chorizo de Potes genoemd en is gemaakt met mager vlees en spek, en bevat een verscheidenheid aan kruiden en specerijen die het een karakteristieke smaak geven. Het rookproces maakt gebruik van eikenhout en duurt ongeveer 25 dagen. Het is essentieel bij de bereiding van berg stoofpot.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Andalusië?

Misschien ook interessant :