El Bandolero Generoso


EL BANDOLERO GENEROSO

Er is weinig betrouwbaar bewijs over het korte leven van de gevierde bandiet uit Utrera, behalve overdreven geromantiseerde verhalen over zijn vermogen om Don Francisco de Bruna te slim af te zijn, de sheriff die werd gestuurd om hem gevangen te nemen.

EL BANDOLERO GENEROSO

Een 19e-eeuwse gravure van Diego Corrientes, een van de meest gevierde Andalusische struikrovers. / SUR

 

De beruchte struikrovers zijn al lang een iconisch beeld van Andalusië uit de 18e en 19e eeuw, geromantiseerd door talloze schrijvers en kunstenaars die ze in hun werken gebruikten om mysterie en opwinding te creëren. Anderen ondervroegen deze dappere struikrovers echter, in plaats daarvan schilderden ze af als wrede dieven en moorden die hun brood verdienden met het ongemak van de rijken en de aristocratie.

Booking.com

Een van de meest legendarische was Diego Corrientes, een 18e-eeuwse bandiet die de bijnaam El Bandolero Generoso (de genereuze bandiet) verdiende. Corrientes zou de meest dappere en nobele struikrover zijn geweest die door de Sierra Morena heeft gezworven. Hij was lang, sterk en robuust, en toch doodde of verwondde hij nooit degenen die hij beroofde. Hij werd de meest gezochte man in Andalusië, maar zijn gulle aard maakte hem populair bij de boeren. Zijn genegenheid voor de arme landarbeiders kan heel goed voortgekomen zijn uit zijn eigen opvoeding, want Corrientes had het land bewerkt voordat hij het leven van een vogelvrij verklaarde.

 

Diego Francisco José Bernardo Corrientes Mateos werd op 20 augustus 1757 geboren in Utrera, een stad in de provincie Sevilla. Hij zou meer dan duizend postkoetsen hebben beroofd op de Camino Real tussen Sevilla en Madrid. De regering van koning Carlos III was zo bezorgd dat het nodig werd geacht om de beroemde sheriff Don Francisco de Bruna speciaal naar Sevilla te sturen om het probleem aan te pakken.

Er is weinig bewijs van zijn korte leven, behalve de glorieus geromantiseerde versie van de legende, die is gebaseerd op verhalen over zijn sluwheid en vrijgevigheid jegens de armen - en van zijn langdurige rivaliteit met zijn aartsvijand Don Francisco.

 

Op het platteland rond Utrera, in het gebied van La Estación de Alcantarilla, staat een afbrokkelende oude toren die bekend staat als El Torre de Diego Corrientes: hier zou de meedogenloze vijandigheid tussen Corrientes en Don Francisco zijn begonnen.

 

Corrientes zou veel wijzer en beter geïnformeerd zijn geweest dan de sheriff hem de eer gaf. De struikrover was binnen enkele dagen na zijn aankomst in Sevilla op de hoogte van de verklaring van Don Francisco om hem te laten arresteren. De bandiet en zijn mannen onderschepten de troep van de rechter op de plaats van de toren, waar Corrientes zou hebben verklaard: "Heer vrederechter, ik begrijp dat u vermoedt dat u in staat bent mij gevangen te nemen". De rechter antwoordde dat hij de bandiet inderdaad voor het gerecht zou brengen en ervoor zou zorgen dat hij zou ophangen voor zijn misdaden. Corrientes antwoordde dat de rechter dan moet worden overgelaten om door te gaan naar Sevilla "om zo'n bewonderenswaardige taak te vervullen". De bandiet beroofde de sheriff of een van zijn gezelschap niet van hun bezittingen; in plaats daarvan,

 

Don Francisco was woedend over zijn onvermogen om zijn bewering dat Corrientes met gemak werd tegengehouden, hoog te houden. In een wanhopige mate bood hij een beloning van honderd ons goud aan iedereen die Corrientes kon leveren, dood of levend.

 

Op een nacht arriveerde een bezoeker in de woning van de sheriff die beweerde informatie te hebben die zou leiden tot de arrestatie van Corrientes. De rechter droeg zijn huishoudster op de man bij hem thuis uit te nodigen. Hij realiseerde zich echter al snel dat de persoon achter de zware mantel en sjaal niemand minder was dan Corrientes zelf. De bandiet deelde Don Francisco mee dat hij van de beloning had gehoord en dat hij was gekomen om de honderd ons goud op te halen, want hij had de bandiet levend en wel afgeleverd. Hij ontsnapte de nacht in voordat alarm kon worden geslagen, en Don Francisco werd opnieuw vernederd door de sluwheid van zijn aartsvijand.

Corrientes werd uiteindelijk begin 1781 gevangengenomen in Portugal. Hij werd vastgehouden in Badajoz voordat hij werd overgebracht naar Sevilla, waar hij publiekelijk werd opgehangen op de Plaza de San Francisco.

 

Zoals in die tijd gebruikelijk was, werd het lichaam van Corrientes in stukken gesneden en naar de verschillende provincies gestuurd waar hij actief was geweest. Zijn hoofd, dat eerst werd tentoongesteld in de Puerta de Osario en daarna werd begraven in de Iglesia de San Roque in Sevilla, werd vorige eeuw ontdekt tijdens de restauratie van de kerk. 

Helaas werd het graf met de schedel de dag na de ontdekking vernield door lokale jongeren: zijn hoofd werd, volgens een autoriteit van het onderwerp, als een voetbal door de straten geschopt.

 

Het verhaal van Diego Corrientes is verheerlijkt in literatuur, celluloid en muziek, waar hij is afgeschilderd als een Andalusische cultheld.

 

In 1999 publiceerde een Spaanse advocaat een vernietigend artikel waarin de Portugese autoriteiten werden aangeklaagd wegens onregelmatigheden in het uitleveringsproces van Corrientes in 1781.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :