DE KLIFFEN VAN LOIBA

Aan de kust van Ortigueira in de provincie A Coruña, regio Galicië vind je misschien wel de prachtigste kliffen van de wereld namelijk de kliffen van Loiba en …  “ de Banco de Loiba” het belangrijkste bankje van de wereld?

In San Xulián de Loiba, in Ortigueira, vinden we een kustgebied van bijna onbeschrijfelijke schoonheid. Een van de meest spectaculaire plekken waar we ooit zijn geweest, we nodigen je uit om mee te gaan op deze wandeling door de wilde en ongerepte kliffen van Loiba.

EL BANDOLERO GENEROSO

De Bank van Loiba

In 2010 bezocht een groep Schotse muzikanten de kliffen van Loiba tijdens het bekende Internationale Festival van de Keltische Wereld van Ortigueira. Ze vonden een bank in “O Mirador do Coitelo” waar ze de zin schreven: “The best bank of the world”. Met het woord bank bedoelden ze eigenlijk de kliffen, de wilde en ruige kustlijn. Zo ontstond de grote mythe en faam van Banco de Loiba. Vanaf deze plek kun je genieten van een indrukwekkend uitzicht op de kust tussen Cabo de Estaca de Bares en Cabo Ortegal.

Booking.com

Kliffen van Loiba - De mooiste kliffen ter wereld

We weten niet echt of dit de mooiste stranden en kliffen ter wereld zijn, maar als je er bent, heb je het gevoel dat ze dat zijn. Het landschap is grandioos, steile hellingen getint met een onmogelijk groen, rotsformaties van duizend kleuren en vormen, ongerepte kustlijn, wild, woest, bruut. Wat we wel weten is dat het een van de meest bijzondere hoeken van Galicië is en misschien wel van de wereld.

De kust van Loiba ligt tussen Cabo Ortegal en Estaca de Bares. Nooit was het onvergelijkbare cliché van de setting zo actueel. Er zijn ongeveer 15 km aan kliffen en spectaculaire zandgebieden die toegankelijk zijn via zigzaggende paden.

Loiba. Algen route

Op deze spectaculaire plek vinden we de Route van de algen, een route die in het geheugen gegrift staat, in het geheugen, een onvergetelijke route. Daarin kun je de Loiba-kliffen in al hun pracht zien en langs de uitgestrekte en prachtige stranden wandelen.

De zee heeft een aantal indrukwekkende sculpturen gemaakt met de steen. Eilandjes, grotten, poelen, perforaties in de rotsen, het is zo indrukwekkend dat je bij elke stap verrast zult worden door de schoonheid van de plek.

We zijn aan de kust van Ortigueira en Mañón. Er zijn verschillende routes door dit gebied van woeste zee, prachtige steden en havens beschut in de estuaria. We hebben de Algenroute gekozen omdat het een van de meest verrassende routes is die we ooit hebben gedaan en we willen het met je delen. De route is ongeveer 6 kilometer lang. Het is niet rond, dus als je besluit het te voet te doen, moet je dezelfde weg terug.

 

De Algueiras de Loiba

Deze route dankt zijn naam aan de oude en nu uitgestorven handel van de Algueiras de Loiba. Ze hebben hard gewerkt om algen te verzamelen, waarvoor je veel vaardigheid en geduld moest hebben. De lokale bevolking zegt dat er wat algueiro was, maar dat ze het niet lang volhielden omdat ze niet het doorzettingsvermogen konden hebben dat dit harde werk vereiste. De vrouwen reden op ezels over de steile klifpaden, verzamelden het zeewier dat ze in zakken bewaarden en klommen na veel inspanning de berg op.

 

Esteiro-strand - Picón strand - Lousido-strand - Fabregas-strand - Furada-strand

De route begint bij Punta Herbosa, bij het strand van Esteiro in Mañón en gaat door vele zandgebieden, allemaal indrukwekkend. Je passeert Praia do Picón, strand Lousido, strand of strand Fábregas Furada, totdat je Ribeira do Carro bereikt. Vanaf dit laatste strand heb je toegang tot Pena Furada en het zandgebied van O Sarridal.

Net na het strand van Do Picón zie je een gerestaureerde steiger op een andere klif. Het is de haven van Loiba, aan de Costa de Xuncos. Het is een zeer merkwaardige plek waar we het harde werk van de zeevarende mensen in het gebied kunnen voelen.

 

De beste bank ter wereld

De route heeft een groot aantal picknickplaatsen en bankjes. In de Mirador Do Coitelo bevindt zich degene die bekend staat als de “Beste bank ter wereld”, de Banco de Loiba, waar we het al eerder over hadden. In de zomer zijn er meestal wachtrijen om van het uitzicht te genieten, het is beter om het in een andere tijd van het jaar te bezoeken.

Als je in de zomer gaat, geven we je een nabijgelegen en minder bezocht alternatief. We dagen je uit om de picknickplaats op de volgende foto te vinden, voor ons natuurlijk: “De beste picknickplaats ter wereld” .

Je kunt de route in één dag doen, maar we raden het niet aan. Het is een pad om met de tijd van te genieten, naar de stranden te gaan, er doorheen te gaan en een goed bad te nemen. Het meest aan te raden is om de tour in twee dagen te doen.

Toegang tot de baaien is in de meeste gevallen niet eenvoudig. Het zijn vrij steile zigzag paden en hebben soms een ingewikkelder eindgedeelte. Je zult touwen vinden die je zullen helpen bij het afdalen en stijgen in de moeilijkste delen. Dit is in veel gevallen een nadeel, maar het heeft er ook voor gezorgd dat deze kust in deze ongerepte en wilde staat kan blijven.

De meest toegankelijke is Ribeira do Carro. Je kunt er bij laag tij naar afdalen en over het zand lopen om de rest van de stranden te bezoeken.
De hele route is een natuurlijke ruimte die wordt beschermd door zijn belangrijke ecologische waarde en zijn biodiversiteit. Het maakt deel uit van het Natura 2000 Netwerk, als Special Conservation Area (ZEC) en wordt beschouwd als Special Protection Area for Natural Values ​​(ZEPVN). Bovendien worden we geconfronteerd met een van de beste Europese enclaves om de migratie van zeevogels te observeren.

De steile kliffen van Loiba hebben een hoogte die varieert tussen 50 en 200 meter. De steile eilandjes zijn het meest bijzondere kenmerk van deze kustlijn, net als de ovens, grotten die zijn ontstaan ​​door de erosie van de zee op de rotsen.

De kust van Loiba is een mijlpaal in de Spaanse en wereldgeologie. We hebben materialen gevonden die meer dan 470 miljoen jaar geleden zijn ontstaan ​​door vulkaanuitbarstingen onder water, toen dit gebied nog deel uitmaakte van het diepste deel van deze oude zee. In dit gebied waren er tal van vulkanen die hun sporen op de rotsen hebben achtergelaten toen ze zeer gewelddadige erosies ondergingen. De kliffen en de monumentale rotsen bestaan ​​voornamelijk uit fylliet en leisteen.

Punta Vilardeira, Punta de Pena Furada, Punta da Bandexa of Punta Barrosa zijn enkele van de rotspartijen, allemaal echt spectaculair.

De Algenroute is ook per fiets te doen en sommige delen met de auto. Je kunt te voet of met de fiets naar de stranden afdalen, al moet je je hier wel goed mee redden. Het is moeilijk, maar we hebben het meerdere mensen zien doen, dus het is niet onmogelijk.

 

Curiositeiten

De Loiba-bank werd in 2009 geplaatst op initiatief van Rafael Prieto Fernández, een buurman van de Loiba-parochie die vroeger over het landschap nadacht en die besloot dat het tijd was om comfortabel te gaan zitten.

 

Wat te zien in de buurt van Loiba

In de omgeving van Loiba en de Route van de algen kun je genieten van prachtige vissersdorpjes zoals Espasante of Bares, de Route van de Ortigueira kustlijn of de meest noordelijke Kaap van het Iberisch schiereiland, Estaca de Bares.

 

Ortigueira

Naast het maken van een rondleiding door de stad, raden we in Ortigueira de Route langs de kustlijn van Ortigueira aan. Je passeert de lagune van San Martiño, het strand van Morouzos en het eiland San Vicente. Bij eb is het eiland door een brede zandplaat met het land verbonden. Het eiland is samen met de omliggende moerassen een beschermd natuurgebied. Het lijkt erop dat er in de Middeleeuwen een klein klooster op het eiland bestond, dat nu is verdwenen.

Nieuwsgierigheid: Het eiland San Vicente is in particulier bezit. De eigenaren zetten het in 2016 te koop: Prachtig ovaal eiland met zacht glooiende stranden en prachtige kliffen. In dit pand zijn er ruïnes van een arbeidshuis, stallen en oude overblijfselen van muren uit de tijd van de Tempeliers. In het binnenland van het eiland is er een gebied van weilanden, struiken en een bos van eucalyptus- en pijnbomen.
In korte tijd werd het uit de verkoop gehaald. Het besluit zou te maken kunnen hebben met de controverse die ontstond naar aanleiding van de publicatie.

 

Cabo de Estaca de Bares

Het is het noordelijkste punt van het hele Iberisch schiereiland en een van de beste plekken om vogels te spotten in Europa. Experts en hobbyisten van over de hele wereld komen naar Estaca de Bares om de duizenden vogels die elk jaar passeren te observeren en te bestuderen. In feite is er een observatorium pal naast een voormalige Amerikaanse militaire basis.

De kust is radicaal wild, zonder beschutting, met een ruwe zee die de kliffen raakt. De harde wind heeft zijn stempel gedrukt op de vegetatie die zich heeft moeten aanpassen aan deze natuurkracht.

Vergeet niet een kleine groep hydraulische molens te observeren die zich op deze helling op de helling bevinden. Aan het einde van de weg kun je een drankje nuttigen op het terras van de Semáforo de Bares dat uitzicht biedt op de baai en het eiland Coelleira. De Semaphore ligt meer dan 200 meter boven de zeespiegel en is een oude militaire constructie voor communicatie met schepen uit de 19e eeuw. Het is nu een hotel geopend op 15 augustus 2002.

Je kunt ook een bezoek brengen aan de prachtige stad Bars, waarvan de haven natuurlijk de meest noordelijke van het Iberisch schiereiland is. De beschutte haven is essentieel om de boten te beschermen tegen de stormen die het gebied domineren.

Espasante

Espasante is een zeer gastvrij vissersdorp. Het heeft een breed strand en een kleine vissershaven. Als je daarheen gaat kun je naar de Castro de Punta de Prados en de Garita da Vela.

De Garita da Vela maakte, samen met anderen zoals Herbeira, deel uit van een waarschuwingssysteem voor aanvallen door Engelse zeerovers of een andere vijand. Ze gebruikten lichtgevende fronten die dienden als waarschuwing voor de andere punten.

Bijzonderheden: In de 18e eeuw bedachten ze in Espasante een merkwaardige manier om de bedevaart van de stad te financieren. Er werden loten verkocht onder het volk en er werd een varken verloot. Tegenwoordig is het Antón de Espasante-varken bijna net zo beroemd als de Loiba-bank.

Antón woont in het centrum van de stad en krijgt alle zorg die het nodig heeft, inclusief bescherming tegen de zon. Hij zit in een omheining maar elke dag nemen ze hem mee voor een wandeling. Het einde van het dier hangt af van de winnaar in de trekking, als het een persoon uit de stad is, wordt het meestal vergeven.

Vergeet niet om de kust van Loiba te bezoeken, we zijn er zeker van dat je het geweldig zult vinden. Cabo Ortegal zal je van ver vergezellen, altijd alomtegenwoordig.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR DE KLIFFEN VAN LOIBA NOOIT VERGEET.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Hola.com

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :