Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Weet jij waar het woord Spanjool vandaan komt?


WEET JIJ WAAR HET WOORD SPANJOOL VANDAAN KOMT?

Je hoort velen zeggen, de Spanjool of die Spanjolen als ze over een inwoner of inwoners van Spanje spreken. Al hoewel man steeds meer het woord Spanjaard gebruikt in de Nederlandse taal. Spanjool is tevens een oude slangterm voor ‘syfilis’ en voor ‘een halve klare met half bessenjenever’.

BELEEF DE HERFST IN SPANJE

Eigenlijk is het woord Spanjool tegenwoordig geringschattend of denigrerend voor een Spanjaard. Maar vroeger gebruikte men het woord Spanjool wel totdat men overging op Spanjaard.

Booking.com

Is het Spanjool of Spanjaard om een inwoner van Spanje te omschrijven? Over het algemeen wordt tegenwoordig Spanjaard gebruikt en niet Spanjool wat vroeger wel veel gebruikt werd. Spanjool was in de zestiende eeuw het gangbare woord voor een inwoner van Spanje want het woord Spanjaard had een negatieve connotatie (klank, betekenis).

Een verouderd synoniem is spek, vroeger een scheldnaam die de geuzen aan de Spanjaarden en in het bijzonder de Spaanse soldaten gaven. Wellicht omdat ze er mager en hongerig uitzagen.‘

 

Ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog en de jaren daarna werd het woord Spanjool geleidelijk aan pejoratief (een woord met een negatieve connotatie) terwijl Spanjaard juist neutraal en meer gebruikt werd. Spanjool is waarschijnlijk afgeleid van het Spaanse woord Español (uitspraak=espanjol).

 

Anders

Spanjool was vroeger een scheldnaam die geuzen aan de Spanjaarden en in het bijzonder de Spaanse soldaten gaven. Waarschijnlijk gebeurde dat omdat ze er mager en hongerig uitzagen.

Spanjool is ook een alcoholische mengdrank van rode bessenjenever en klare jenever. Volgens verschillende websites is Spanjool (mossel) een stofje op een drukplaat dat zorgt voor een cirkelvormige afdruk op het papier.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: SpanjeVandaag

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :