de spaanse "LA SIëSTA"

La Siësta: Hou ervan of haat het, je kunt er net zo goed aan wennen!

U had ongetwijfeld al van la  siësta gehoord  voordat u naar Spanje kwam - de meeste mensen die nog nooit in Spanje zijn geweest, hebben van la siësta gehoord ! - maar het feit dat het commerciële leven midden op de dag volledig tot stilstand komt, heeft u in het begin misschien verrast.

DE SPAANSE "LA SIËSTA"

De slaperige Spanjaarden?

De siësta bestaat in andere landen dan Spanje, vooral in de Middellandse Zee, maar hier lijken ze het gewoon een stuk serieuzer te nemen! Het Spaanse woord siësta komt van het Latijnse hora sexta wat het "zesde uur" betekent (gerekend vanaf zonsopgang) en is in de loop van de tijd geëvolueerd om "middagrust" te betekenen. Tegenwoordig zijn de siësta-uren in de steden aan de Costa Brava van 13:00 tot 17:00 uur (geef of neem 30 minuten aan beide uiteinden), waarin bedrijven hun winkel sluiten en werknemers naar huis gaan voor een stevige maaltijd, mogelijk gevolgd door een dutje. In steden als Barcelona en Girona kan de duur van de siësta iets korter zijn, en niet elk bedrijf zal sluiten, maar het is nog steeds een kwestie van wennen voor andere Europeanen.

Booking.com

De oorsprong van La Siesta

De oorsprong van de praktijk gaat terug tot een tijd waarin degenen die buitenarbeid verrichtten, met name landarbeiders, midden op de dag een pauze namen om aan de verzengende hitte te ontsnappen, evenals het feit dat na de Spaanse Burger Oorlog de economische situatie zodanig was dat veel mensen meer dan één baan moesten hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Heel vaak waren deze banen niet bij elkaar in de buurt en hadden de arbeiders een lange pauze tussendoor nodig (met of zonder dutje!) om van de ene baan naar de andere te kunnen reizen, in een tijd waarin het openbaar vervoer schaars was.

Hoewel in recentere tijden het percentage Spanjaarden dat beweert dagelijks een middagdutje te doen, is afgenomen, blijven die lange lunchpauzes nog steeds hangen en vertonen ze geen tekenen van spoedig verdwijnen.

Enkele voor- en nadelen

Er zijn argumenten aan te voeren voor een middagdutje. De belangrijkste is waarschijnlijk dat er een verband is gelegd tussen slaap overdag en een vermindering van de coronaire mortaliteit, mogelijk als gevolg van verminderde cardiovasculaire stress. Dit is misschien waar, maar degenen onder ons die "niet van hier komen" kunnen zich afvragen of de siësta-uren echt zo lang moeten duren als ze doen, vooral gezien het feit dat steeds minder Spanjaarden daadwerkelijk een dutje doen tijdens de siësta-uren.

En hoewel een korte siësta op individueel niveau gunstig kan zijn voor de gezondheid, kan men zich ook afvragen of het hele personeelsbestand tegelijkertijd midden in de dag moet aanbreken, in tegenstelling tot landen waar de lunchpauzes meestal gespreid zijn, zodat bedrijven de hele dag geopend kunnen blijven. Het kan best lastig zijn om iets gedaan te krijgen als je om 13:00 uur uit je werk komt met een takenlijst om te ontdekken dat overal elders ook net de luiken naar beneden zijn gegaan en naar huis zijn gegaan,  om dan om 17:00 uur weer open te gaan , wanneer je zelf weer aan het werk moet!

Er zou kunnen worden beweerd dat de Spanjaarden geprezen moeten worden omdat ze niet buigen voor massaconsumptie, zoals veel andere landen zouden kunnen worden beschuldigd, en voor het voorrang geven aan familiewaarden boven commercie. Zelfs wanneer tussen de maanden mei en oktober cruiseschepen de haven van Palamós aandoen , zal de overgrote meerderheid van de bedrijven nog steeds hun deuren sluiten tussen 13.00 en 17.00 uur, tot grote verbijstering van de bezoekende passagiers die zich afvragen of ze een spookstad bezoeken - dus de lokale bevolking kan zeker niet worden beschuldigd van overcommercialisering!

Aan de andere kant betekent de grotere afstand die veel mensen tegenwoordig afleggen naar hun werk, in vergelijking met vroeger, dat het middagmaal met het gezin zelden anders dan in het weekend plaatsvindt, en bovendien de late eindtijd veroorzaakt door de siësta zelfs een negatieve invloed op de tijd die je met je gezin doorbrengt. In feite is de gemiddelde Spaanse werkdag langer dan die van al hun tegenhangers in de Europese Unie, meestal 10/11 uur, van 9/10:00 tot 20:00 uur, zij het met een pauze van drie of vier uur in het midden.

 

efficiëntie

Studies suggereren ook dat Spaanse werknemers aanzienlijk minder efficiënt zijn dan hun Europese tegenhangers. (We vermoeden dat niet velen van jullie er verbaasd over zijn! Een ander Spaans woord dat de meeste buitenlanders kennen voordat ze naar Spanje komen, is mañana !). Want wie is er nou in de stemming om na een flinke hap en een dutje om 17.00 uur weer de tweede helft van de werkdag in te duiken! Dit verklaart misschien ook het feit dat er in Spanje meer arbeidsongevallen plaatsvinden dan elders in Europa.

Het domino-effect van een werkdag die pas om 20.00 uur eindigt, is dat alles in Spanje laat gebeurt, van prime-time televisie (inclusief grote voetbalwedstrijden bijvoorbeeld) tot de typische tijd om uit te gaan. Bijna ongelooflijk, er zijn enkele bars die pas om 23.00 uur open gaan en voor velen eindigt de nacht meestal pas rond de tijd dat de zon opkomt - niet ideaal als je om 10.00 uur weer aan het werk moet!

 

Gevoelig onderwerp!

Wat voor veel buitenlanders verrassend kan zijn, is hoe fel veel Spanjaarden hun traditie van de siësta zullen verdedigen. Ze zullen volhouden dat de lange lunchpauze noodzakelijk is vanwege de middaghitte in de zomer en als je tegengaat door op te merken dat in plaatsen als Australië of de VS de zomers ook heet zijn, zullen ze beweren dat hun gebrek aan een siësta te wijten is aan hun “Angelsaksische” cultuur. Als je erop wijst dat veel voormalige Spaanse koloniën in Latijns-Amerika ook warme klimaten hebben en toch geen siësta houden, dan raken ze vaak geïrriteerd en veranderen ze van onderwerp! Wat hen betreft, is het aan buitenlanders om zich aan te passen aan hun manier van leven als ze ervoor kiezen om hier te wonen in plaats van andersom - en eerlijk gezegd hebben ze een punt…

De siësta in de 21e eeuw

Dus hoewel de gewoonte van de siësta op de zenuwen kan werken van sommige buitenlanders die misschien denken dat het de hoogste tijd is dat Spanje zich aanpast aan de rest van Europa, is de keerzijde van de medaille dat de siësta deel uitmaakt van de cultuur hier. En hoewel het soms frustrerend kan zijn, kunnen we het af en toe in ons voordeel gebruiken. De meeste supermarkten hebben bijvoorbeeld de neiging om halverwege de middag niet te sluiten, dus dit kan het perfecte moment zijn om je boodschappen te doen zonder te maken te krijgen met drukte of lange rijen bij de kassa. Evenzo blijven sommige bedrijven in buitenlandse handen open en hebben ze het tussen 14:00 en 16:00 uur veel minder druk.

 

Zullen ze ooit veranderen?

Hoewel er de afgelopen jaren wat gemopper is geweest over Catalonië dat mogelijk zijn arbeidswetten zou willen wijzigen om de siësta-uren af ​​te schaffen, of in ieder geval aanzienlijk te verkorten, is het best moeilijk blijkbaar dan tot heden merkt man er weinig van. 

 

Alleen de tijd zal het leren!

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Callcarlos.eu

Wat gaan we ondernemen aan de Costa Brava?

Misschien ook interessant :