De percebes oftewel eendenmosselen

Percebes deze Galicische delicatesse oftewel in het Nederlands eendenmossel genoemd lijken in de verste verte niet op mossels!


De eendenmossel stelt het geduld van de Galiciërs eeuwig op de proef. De Percebes komt uit Galicië (Noordwest Spanje), waar ze als een delicatesse beschouwd worden. Dit is namelijk de enige streek in Spanje waar ze vandaan komen. Ook is de prijs voor Spaanse begrippen niet goedkoop. Dit komt door de manier van vangen die spectaculair en risicovol is. Ze worden namelijk van de rotsen gehakt, gestoken en dat in de gevaarlijke branding van de Atlantische Oceaan.


DE PERCEBES OFTEWEL EENDENMOSSELEN

De eendenmossel heeft niets met een eend of mossel te maken, en deze schaaldieren behoren tot de familie van kreeftachtigen. Het diertje heeft een grote penis het geslachtsdeel kan tot wel vijf keer zo groot worden als zijn lichaam. Door deze grote penis kunnen ze andere dieren op afstand bevruchten.


Booking.com

“Vroeger zag men er vaak een rotgans, waarvan ze dachten dat het een eend was, bij in de buurt. Er werden alleen nooit eieren gezien dus ‘logischerwijs’ moest de rotgans wel ontstaan uit de eendenmossel. Dat kwam in die tijd sowieso wel goed uit, want de rotgans werd meteen bestempeld als vis. Van de Katholieke kerk mocht er namelijk geen vlees worden gegeten op zondag en deze gans was dus ineens een prima stukje vis”. (bron: kokswereld.nl)Het dorp Corrubedo

Wij waren aan de kust in Cabo Corrubedo bij de vuurtoren toen ze deze op spectaculaire manier van de rotsen aan het steken waren. De moedigste en meest ervaren mannen, wat vaak over gaat op vader en zoon, laten zich door hun kameraden met snelboten naar de rotsen varen waar na deze voor op de boot staande mannen op de glibberige rotsen springen met een net aan hun middel en een steekijzer, gelijktijdig rollen de golven met volle kracht tegen de rotsen. Waanzinnige en Halsbrekende toeren, waarbij men de branding steeds in de gaten houdt. 

 

De Percebe of wel eendenmosselen die zich in een dichte laag vastgehecht hebben aan deze rotsen. In de maand juni en rond november, december gebeurd dit waarbij ze in deze tijd, spreek kerst en jaarwisseling nog veel duurder zijn. Zo ons verteld werd zijn er ook elk jaar 2 tot 3 doden te betreuren, als je aan de Galicische kust op rare plaatsen witte kruisen ziet staan dat betekent dat hier een percebeiro, of te wel eenden mosseljager, verongelukt is. Het droevige is eigenlijk dat toen het met de economie slecht ging in Spanje er vele het ook eens willen proberen zonder de ervaring en het materiaal. De gevolgen kun je raden.

 

Een voorgerecht van eendenmosselen kost al gauw 30 tot 40 € en meer. De prijs varieert tussen de vijftig en honderd euro per kilo, maar soms kan het zelfs oplopen tot astronomische bedragen van tweehonderd euro. Momentaan 2021 kosten ze Medium speciaal € 42,00 / 500 gram, Grote Special € 72,00 / 500 gram.Aan de noordwestkust van Galicië leveren de percebeiros hun vangst direct bij de plaatselijke restaurants af. Hier is de prijs een stuk lager. De goedkoopste percebes vind je natuurlijk op de plaatselijke vismarkt. Eendenmosselen zijn ongeveer zo lang als een duim en lijken een kleine versie van een olifantspoot. Ze hebben een driekantige, gelede schaal, die met een beetje goede wil vergeleken kan worden met de snavel waarmee eendenkuikens uit het ei komen... Eigenlijk zijn de percebes echter geen schelpdieren, maar kreeften die zich aan de rotsen vastzuigen. Kook eendenmosselen gewoon in water met een laurierblad en eet ze warm of koud. Breek de schaal open, trek de dikke. vlezige huid naar buiten en dan ligt uiteindelijk het roze vlees bloot dat je van de schaal af kunt bijten. Het smaakt best lekker en is natuurlijk vrij zilt.

ZORG DAT JE JE REIS NAAR Galicië NOOIT VERGEET.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JEHIER


Wat gaan we ondernemen op Galicië?


Misschien ook interessant :