De leuke activiteiten in de badplaats Calpe


DE LEUKE ACTIVITEITEN IN DE BADPLAATS CALPE

De badplaats Calpe is een heerlijke kuststad in het noordelijk deel van de Costa Blanca tussen de plaatsen Moraira en Altea. Calpe heeft een rijke geschiedenis die vooral door de Iberiërs, de Romeinen en de Moren gekleurd werd. Vandaag komen in Calpe toeristen van uit de hele wereld. Omdat je tijdens je vakantie er alles uithaalt, vind je hier een handige gids over de leukste en beste activiteiten en de mooiste bezienswaardigheden. 

DE LEUKE ACTIVITEITEN IN DE BADPLAATS CALPE

Bestijg de Peñón de Ifach

Op heel wat plaatsen in Calpe, en bij uitbreiding aan de hele Costa Blanca, wordt het uitzicht gedomineerd door de Peñón de Ifach, een kalkstenen rots van maar liefst 332 meter hoog. De rots en de natuurlijke omgeving ervan werden in 1987 uitgeroepen tot een nationaal park, waarmee het het kleinste nationale park (45 ha) in Spanje is. Zeldzame planten en zo'n 300 verschillende diersoorten maken van een bezoek aan de Peñón de Ifach een heuse ontdekkingstocht.

Booking.com

Een heel ander soort tocht leggen heel wat vogels af naar het park, aangezien ze het opzoeken als jaarlijkse broedplaats. Het mag duidelijk zijn dat de flora en fauna van de Peñón de Ifach een van haar meest fascinerende kenmerken is. De rots beklimmen kan je doen onder begeleiding van een gids langs verschillende paden die je naar de top brengen. Vergeet je camera niet, want het adembenemende uitzicht verdient een plekje in het familiealbum van je reis naar Calpe.

Ontspan op de stranden

Calpe is de perfecte bestemming voor een strandvakantie met zowel witte stadsstranden als ruige, intieme baaitjes waar het zeeleven ontdekken een hele ervaring is. Een van de beroemdste stranden van Calpe is Playa de Levante, ook wel Playa de la Fossa genoemd. Voor het hele gezin is er waarschijnlijk geen beter strand in Calpe: tal van voorzieningen, uitstekende omstandigheden om te zwemmen en kristalhelder water, en bovenal, een Blauwe Vlag. Andere uitstekende opties voor het gezin zijn Playa del Arenal Bol en Playa del Cantal Roig, een wat kleiner strand dicht bij de haven en de Peñón de Ifach.

Naast de gezinsstranden van Calpe tref je er ook verschillende kleine baaitjes aan waar een kalmere sfeer hangt, het uitzicht geweldig is en het krioelende zeeleven gewoon schreeuwt om ontdekt te worden. We denken dan aan baaitjes als Cala de Racó, Cala Gasparet, Cala del Morrelló, Cala Calalga, Cala Manzanera, Cala Les Bassetes en Cala Del Mallorquí. Bezoek een van deze baaitjes en je kan terugkijken op een geslaagde stranddag .

 

Experimenteer met watersporten

Liefhebbers van watersporten zijn in Calpe in de zevende hemel terechtgekomen! Je vindt er een heel erg uitgebreid aanbod waardoor je waarschijnlijk een groot deel van je vakantie op of in het water zal doorbrengen. Cala Les Bassetes is misschien wel dé plaats bij uitstek voor watersporten. Zo liggen er een kleine haven en twee watersportcentra: Duikcentrum Les bassetes en Watersportcentrum Las Antipodas. In Cala Les Bassetes kan je kajakken, zeilen, duiken, windsurfen en paddleboarden. Daarnaast worden er duikcursussen aangeboden en catamaran- en andere boottochten georganiseerd. Begeef je je liever in dan op het water dan is een snorkelsessie misschien wel iets voor jou.

Ook El Racó is een uitstekende plek om te snorkelen. Deze baai vlak aan de Peñón de Ifach is een hotspot om verschillende vissoorten te ontdekken. Als het wat sneller mag gaan dan kan je naar Playa de la Fossa trekken en op een jetski plaatsnemen.

Ga fietsen

Calpe is om verschillende redenen een uitstekende fietsbestemming: een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van 19°C, een fantastisch, glooiend landschap en een mooi zicht op zee. De wegen rond Calpe trekken dan ook heel wat enthousiastelingen en amateurs aan, maar ook professionele wielerploegen die de stad als uitvalsbasis voor een trainingskamp kiezen. Calpe en de omgeving worden bovendien vaak aangedaan in de Vuelta de España, de grootste meerdaagse wielerwedstrijd in Spanje.

Wanneer je naar Calpe reist voor een fietsvakantie kan je natuurlijk je eigen fiets en materiaal meenemen. Maar in uiterste nood kan je er ook terecht bij een van de vele lokale fietsenwinkels voor een fiets en andere onontbeerlijke accessoires. Zij zorgen ervoor dat je trip naar Calpe een onvergetelijk fietsavontuur wordt.

Verken de oude stad

Even genoeg van drukke stranden en de wat geanimeerdere delen van Calpe? Zet dan koers richting het oude gedeelte van de stad gelegen op een heuvel. Volg de grootste winkelstraat en sla vervolgens linksaf aan Plaza de la Constitución om de oude stad te bereiken.

Calpe was vroeger een vissersdorp met een stadsmuur om de inwoners te beschermen tegen piraten uit Noord-Afrika. Vandaag de dag hoef je geen piraten meer te vrezen en kan je het historische centrum met haar pittoreske kasseistraatjes en versierde trappen verkennen. Lokale specialiteiten kan je proeven in restaurants als Casa Mola en El Posit.

De bezienswaardigheden van Calpe die je zeker moet bezoeken zijn de Nuestra Señora de las Nieves-kerk, de Torreó de la Peça (nu het Verzamelmuseum), het Geschiedenis- en Archeologie museum en verschillende muurschilderingen en mozaïeken van Gastón Castelló, een artiest uit Alicante. Vooral de muurschildering op het toeristenbureau, een weerspiegeling van hoe Castelló Calpe ziet, oogt spectaculair. Liefhebbers van markten kunnen dan weer elke zondag terecht op de kunst- en ambachtenmarkt waar je van alles een beetje vindt: boeken, tweede handspullen, organisch eten en planten.

 

Ontdek de salinas de Calpe

De salinas de Calpe (zoutvlaktes) liggen in de stad zelf dicht bij de Peñón de Ifach. Vooral tijdens het Romeinse tijdperk waren ze van groot belang. In die tijd werd het zout gebruikt om eten te bewaren (vis en vlees) en zelfs eeuwen later waren de zoutvlaktes nog steeds belangrijk voor de broodwinning van heel wat gezinnen. De exploitatie van de zoutvlaktes duurde voort tot in 1988 waarna ze in 1993 uitgeroepen werden tot een maritieme zone en een beschermd natuurgebied. 

Vandaag de dag kan je genieten van de schoonheid van het gebied op een circulair wandelpad. De salinas zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot een gebied met een extreem gevarieerde flora en fauna waar jaarlijks heel wat zwermen trekvogels te vinden zijn. De ster onder de vogels is zonder twijfel de mooie en elegante, roze flamingo.

Woon een visveiling bij

De visveiling van Calpe is een must see. Het is een symbolisch evenement dat je de kans geeft om een kijkje te nemen naar de historische, lokale visserij van Calpe. Elke maandag en vrijdag om 17.00 uur kan je de visveiling bijwonen. Plaats van afspraak is de vismarkt in de haven.

De visveiling verloopt altijd volgens een vast patroon. Lokale vissersboten komen aan wal in een bepaalde volgorde die vastgelegd is door het visgenootschap. De vis wordt in dozen geplaatst en op transportbanden gelegd, zodat de koopwaar voor de ogen van mogelijke kopers verschijnt. Het publiek krijgt ondertussen op verschillende schermen informatie over de producten. Zelfs de naam van de boot die de vis gevangen heeft, verschijnt op deze schermen. Indien een koper een bod wil doen dan kunnen ze hun interesse laten blijken door op een afstandsbediening op een rode knop te drukken. Na een aankoop wordt de vis in ijs gelegd en vervoerd naar de koper. Er gaat geen vis verloren, aangezien de overgebleven vis gekocht wordt door het visgenootschap aan een gereduceerd tarief. Om van de lekkere vis van Calpe te proeven, moet je naar een van de restaurants in de haven gaan. Hier kan je smullen van het rijke aanbod aan vis- en zeevrucht specialiteiten.

Zoals je kan zien, is Calpe een bruisende bestemming met heel wat bezienswaardigheden en activiteiten om te ontdekken. Kom naar Calpe en ontdek met je eigen ogen waarom het een van de populairste bestemmingen aan de Costa Blanca is.

ZORG DAT JE JE REIS NAAR Calpe NOOIT VERGEET.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen aan de Spaanse Costa Blanca?

Misschien ook interessant :