Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

19 adembenemende Spaanse wandelpaden

Je kunt in Spanje heerlijk wandelingen maken door de bossen, bergen en zelfs door de woestijn dan Spanje heeft vele diversen wandelpaden door verschillende landschappen. Maar er zijn ook vrij veilige avontuurlijke en voor sommigen best wel enge wandelpaden. Die er veel gevaarlijker uitzien als dat ze in werkelijkheid zijn, met adembenemende uitzichten, wandelen zoals bijvoorbeeld Caminito del Rey.  Maar  er zijn veel meer wandelpaden die via hangbruggen die over ravijnen en rivieren gaan, of loopbruggen die zijn vastgemaakt aan de bergwand het enigste wat je niet moet hebben is hoogtevrees. Hier vind je negentien sensationele bergwandelingen en natuurwandelingen

Caminito del Rey (Málaga)

We beginnen het lijstje met de meest bekende en inmiddels ook meest toeristische “enge” wandeling van Spanje. De Caminito del Rey is te vinden tussen de gehuchten El Chorro en Ardales welke niet ver van de gemeente Álora liggen die op haar beurt weer in de provincie Málaga ligt, niet ver van de drukke kust. Sinds 2015 is het angst opwekkende wandelpad wat met een stellage tegen de rotswand is gebouwd weer opengesteld voor het publiek nadat er een grondige en broodnodige restauratie had plaatsgevonden. Het meest enge deel van deze wandeling is de houten stellage die hoog boven het stuwmeer tegen de bergwand is gebouwd. De rest van de wandeling is redelijk normaal te noemen wat het zeker niet minder interessant maakt. Voor de restauratie stond de wandeling te boek als de gevaarlijkste ter wereld en er zijn bij de illegale wandeling meerdere personen om het leven gekomen.

Booking.com

Congost de Mont-rebei (Huesca)

De wandeling van Congost de Mont-rebei is te vinden op de grens tussen de provincies Huesca in de deelstaat Aragón en de provincie Lleida in de deelstaat Catalonië. Het heeft ook de naam desfiladero de Mont-rebei en is met recht een enge en spectaculaire wandeling te noemen. Het gaat om een spectaculair natuurgebied waar het dal soms maar 20 meter breed is en waar bergwanden te vinden zijn van meer dan 500 meter steil omhoog. Gedurende de wandeling zijn er enkele interessante punten zoals het uit de bergwand gehakte wandelpad aan de kant van Catalonië, door de mens uitgehakte tunnels, een hangbrug met een diepte van 40 meter en de houten trappen tegen de verticale bergwanden waardoor deze wandeling op deze lijst mag staan. Er worden met deze spectaculair gelegen trappen hoogteverschillen overbrugd van 25 en 40 meter. Een van de trappen is 70 meter lang en de ander 106 meter. 

Pasarelas de Montfalcó (Huesca)

De wandeling van Pasarelas de Montfalcó of Congost de Mont-rebei is te vinden op de grens tussen de provincies Huesca (Aragón) en de provincie Lleida (Catalonië). Het heeft ook de naam desfiladero de Mont-rebei en is met recht een enge en spectaculaire wandeling te noemen. Het gaat om een spectaculair natuurgebied waar het dal soms maar 20 meter breed is en waar bergwanden te vinden zijn van meer dan 500 meter steil omhoog. Gedurende de wandeling zijn er enkele interessante punten zoals het uit de bergwand gehakte wandelpad aan de kant van Catalonië, door de mens uitgehakte tunnels, een hangbrug met een diepte van 40 meter en de houten trappen tegen de verticale bergwanden waardoor deze wandeling op deze lijst mag staan. Er worden met deze spectaculair gelegen trappen hoogteverschillen overbrugd van 25 en 40 meter. Een van de trappen is 70 meter lang en de ander 106 meter. Bezoek de WEBSITE voor meer informatie.

 

Ruta del Cares (tussen Léon en Asturië)

De Ruta del Cares is gelegen middenin het Picos de Europa gebergte tussen de provincies Léon en Asturië. Volgens kenners is dit een van de spectaculairste wandelroutes van Spanje maar iedereen heeft natuurlijk zo zijn/haar eigen mening. De route staat ook bekend als de “Gargante Divina” omdat de route gedeeltelijk in de rotsen is uitgehakt. De Ruta del Cares is ongeveer 11 kilometer lang en verbindt de dorpen Caín in de provincie León met de gemeente Poncebos in Asturië. De wandeling mag alleen te voet gedaan worden (dus geen fietsen) en ziet er weliswaar gevaarlijk uit maar is makkelijk te lopen. Het enige minpunt is de terugreis aangezien men naar het beginpunt moet teruglopen waardoor de route dus niet 11 maar 22 kilometer lang wordt.

Pasarelas de Montfalcó (Huesca)

Pasarelas del Río Mao (Ourense)

Deze wandeling is te vinden in de provincie Ourense in de deelstaat Galicië. Volgens velen is het de meest spectaculaire en enge wandeling van de Ribeira Sacra. Ondanks het feit dat deze wandeling eng en op sommige punten gevaarlijk kan zijn, is deze toch ook wel geschikt voor kinderen. In totaal is de wandeling 3,5 kilometer lang met als vertrekpunt de oude elektriciteitscentrale genaamd Fábrica da Luz. Gedurende de eerste 1,7 kilometer van de wandeling loopt men over een houten stellage die spectaculair gebouwd is boven de rivier río Mao. De route biedt spectaculaire vergezichten en is gelegen in prachtige natuur. Het eindpunt is het dorp Barxacoba.

 

Cahorros de Monachil

Deze wandeling is perfect te doen door bezoekers die voor een korte tijd in de provincie Granada verblijven aangezien het beginpunt in de gemeente Monachil zich op slechts 8 kilometer van Granada stad ligt. Ondanks de ligging nabij de grote stad bekend van het Alhambra en het skigebied Sierra Nevada, is Monachil en de daarbij horende spectaculaire wandeling nog vrij onbekend. De wandelroute staat voornamelijk bekend vanwege de vele hangbruggen die gelegen zijn in het ravijn van Los Cahorros. Er zijn meerdere routes door dit natuurgebied maar de meest bekende is de wandeling langs en over de río Monachil. Hier zijn spectaculaire uitzichten, watervallen, rotspoelen, grotten en tunnels te vinden en uiteraard de hangbruggen wat het geheel erg spectaculair maakt. Een van de hangbruggen is 63 meter lang. Het is misschien niet de engste wandelroute uit deze lijst maar wel een van de spectaculairste. De gehele route is heen en terug ongeveer 9 kilometer lang.

 

Ruta de las Xanas (Asturië)

De wandeling door dit ravijn is gelegen in de Concejo de Santo Adriano in de deelstaat Asturië en kan omschreven worden als het kleine broertje van de eerder omschreven Ruta del Cares. Er zijn echter veel wandelaars die de Ruta de las Xanas mooier en indrukwekkender vinden en veel rustiger dan zijn grote broer. In totaal is de route 8 kilometer lang, heen en terug en is deze door alle leeftijden te lopen. Het beginpunt van deze route kan liggen in de gemeente Pedroveya of in Villanueva. In 2002 werd dit natuurgebied en de daarbij horende wandeling uitgeroepen tot Monumento Natural door de Principado de Asturias.

 

Camino de la Trona Siurana (Tarragona)

Het dorp Siurana is een van de spectaculairste gelegen dorpen van de provincie Tarragona en waarschijnlijk van de hele deelstaat Catalonië. Terwijl de normale weg waarop je met de auto naar het hooggelegen dorp rijdt al spectaculair is kan de wandeling naar boven al helemaal als speciaal gezien worden. De Camino de la Trona duurt ongeveer 4 tot 7 uur afhankelijk of je deze helemaal gaat lopen of gedeeltelijk. Vanaf de parkeerplaats bij het hooggelegen dorp kun je de Sender dels Gorgs nemen waarna je na 10 minuten lopen bij de Camí de la Trona uitkomt. Hierbij loop je als het ware langs de bergwand af en onder de rotsen door naar beneden (of omhoog) met de natuur om je heen, de bergen boven je en het stuwmeer beneden. Al met al zeer spectaculair.

Ruta de las Xanas (Asturië)

Pasarelas de Panticosa (Huesca)

In 2021 werd de ‘Pasarelas de Panticosa’ geopend voor het publiek. Deze ‘Pasarelas’ bevinden zich boven de Caldarés rivier in (ski-resort) Panticosa, in de Valle de Tena in de provincie Huesca. Het gaat om een wandeling van ongeveer 2,2 kilometer die in 55 minuten redelijk makkelijk met een hoogteverschil van 160 meter te lopen is. De wandeling begint op de parkeerplaats van het skigebied Panticosa waar je de bewegwijzering kunt volgen. Steek de brug over de Caldarés-rivier over om ongeveer 5 minuten aan het begin van de loopbruggen te komen. Het eerste deel van loopbruggen leidt naar de op 25 meter hoog hangende voetgangersbrug die een spectaculair uitzicht biedt op het steile ravijn dat door het water van de Caldarés-rivier is ontstaan. Bezoek de WEBSITE voor meer informatie.

 

Faja de las Flores (Huesca)

In het geval van de Faja de las Flores gaat het om een spectaculaire op 1.000 meter hoogte gelegen 3 kilometer lange wandeling midden in het Ordesa natuurgebied in de provincie Huesca in Aragón. Eigenlijk is de Faja de las Flores een 3 kilometer lang onderdeel van de 15 kilometer lange wandelroute in de Valle de Ordesa. Een route waar men minstens 7 uur voor uit moet trekken. Het deel van de route waar we het hier over hebben is het 3 kilometer lange Fanja de las Flores, een wandelpad van 3 tot 7 meter breed waarbij men onder de enorme rotsen loopt met een kloof van soms wel 1.000 meter diep. Een van de moeilijkst toegankelijke gebieden is de clavijas de Cotatuero ofwel dat deel waar je over ijzeren pinnen moet lopen terwijl je aan de rotswand vast zit, iets wat zeker niet voor iedereen is weggelegd, zeker niet als je hoogtevrees hebt.

 

Camino de la Trona Siurana (Tarragona)

Het dorp Siurana is een van de spectaculairste gelegen dorpen van de provincie Tarragona en waarschijnlijk van de hele deelstaat Catalonië. Terwijl de normale weg waarop je met de auto naar het hooggelegen dorp rijdt al spectaculair is kan de wandeling naar boven al helemaal als speciaal gezien worden. De Camino de la Trona duurt ongeveer 4 tot 7 uur afhankelijk of je deze helemaal gaat lopen of gedeeltelijk. Vanaf de parkeerplaats bij het hooggelegen dorp kun je de Sender dels Gorgs nemen waarna je na 10 minuten lopen bij de Camí de la Trona uitkomt. Hierbij loop je als het ware langs de bergwand af en onder de rotsen door naar beneden (of omhoog) met de natuur om je heen, de bergen boven je en het stuwmeer beneden. Al met al zeer spectaculair.

 

Faja de las Flores (Huesca)

In het geval van de Faja de las Flores gaat het om een spectaculaire op 1.000 meter hoogte gelegen 3 kilometer lange wandeling midden in het Ordesa natuurgebied in de provincie Huesca in Aragón. Eigenlijk is de Faja de las Flores een 3 kilometer lang onderdeel van de 15 kilometer lange wandelroute in de Valle de Ordesa. Een route waar men minstens 7 uur voor uit moet trekken. Het deel van de route waar we het hier over hebben is het 3 kilometer lange Fanja de las Flores, een wandelpad van 3 tot 7 meter breed waarbij men onder de enorme rotsen loopt met een kloof van soms wel 1.000 meter diep. Een van de moeilijkst toegankelijke gebieden is de clavijas de Cotatuero ofwel dat deel waar je over ijzeren pinnen moet lopen terwijl je aan de rotswand vast zit, iets wat zeker niet voor iedereen is weggelegd, zeker niet als je hoogtevrees hebt.

 

Cahorros de Monachil (Granada)

Deze wandeling is perfect te doen door bezoekers die voor een korte tijd in de provincie Granada verblijven aangezien het beginpunt in de gemeente Monachil zich op slechts 8 kilometer van Granada stad ligt. Ondanks de ligging nabij de grote stad bekend van het Alhambra en het skigebied Sierra Nevada, is Monachil en de daarbij horende spectaculaire wandeling nog vrij onbekend. De wandelroute staat voornamelijk bekend vanwege de vele hangbruggen die gelegen zijn in het ravijn van Los Cahorros. Er zijn meerdere routes door dit natuurgebied maar de meest bekende is de wandeling langs en over de río Monachil. Hier zijn spectaculaire uitzichten, watervallen, rotspoelen, grotten en tunnels te vinden en uiteraard de hangbruggen wat het geheel erg spectaculair maakt. Een van de hangbruggen is 63 meter lang. Bezoek de WEBSITE voor meer informatie.

Canal de Urdón (Cantabrië)

Dit is misschien wel een van de moeilijkste routes die niet voor iedereen is weggelegd. De route is ongeveer 14,5 kilometer lang waar men vijf uur over zal doen. De route loopt door de prachtige natuur van de regio Cantabrië waarbij grote hoogteverschillen moeten worden afgelegd en men langs enkele rivieren loopt, bruggen moet overwinnen en over smalle paadjes moet wandelen om bij de eindbestemming te komen. Mede vanwege de overweldigende natuur en de vele waterpartijen is deze route een aanrader, maar dan wel voor de echte wandelaars want erg makkelijk is de route ook weer niet.

 

El Saltillo (Málaga)

Sommigen noemen ‘El Saltillo’ ook wel eens de andere Caminito del Rey van de provincie Málaga maar dat is niet helemaal terecht. Weliswaar is dat normaal gesproken rustiger bij de ‘El Saltillo’ in Canillas de Aceituna in de Axarquia streek en kan deze gratis gewandeld worden, deze is echter niet zo spectaculair als de grote broer in Álora. Dit wandelpad is onderdeel van de ‘Gran Senda de Málaga’ die uit 35 etappes van in totaal 745 km in negen comarcas en 57 gemeenten bestaat. In 2020 werd de nieuwe 46 meter lange hangbrug in gebruik genomen die op 50 meter hoogte boven de rivier Almanchares hangt. Geniet van de vergezichten, de natuur, het lopen langs een modern aquaduct en uiteindelijk de metalen loopbruggen die aan de rotsen zijn vastgemaakt. Bezoek de WEBSITE voor meer informatie.

 

Pasarelas de Alquézar (Huesca)

Door de uitstekende ligging aan de voet van de Sierra de Guara en naast de Vero-rivierkloof, is het middeleeuwse stadje Alquézar (Huesca) een van de favoriete bestemmingen voor liefhebbers van buitensporten. Vanuit het Rafael Ayerbe-plein begint het circa 3 kilometer lange wandelpad dat bekend staat als de ‘Ruta de las Pasarelas’. Deze bestaat uit loopbruggen die aan de rotsen zijn vastgemaakt en hangbruggen die de doorgang tussen de steile bergwanden, het water van de Vero-rivier en het ravijn vergemakkelijken. Wandelaars moeten 4 euro betalen waarbij het dragen van een helm verplicht is. Bezoek de WEBSITE voor meer informatie.

 

Cerrado del río Castril (Granada)

Kort, gemakkelijk en spectaculair. Deze wandeling heeft alles om van te genieten met het hele gezin. Het loopt grotendeels over een houten loopbrug over de rivier de Castril, een hangbrug en een tunnel. De route is 2,2 km lang en heeft een duur van ongeveer 60 minuten. Het is wellicht niet de meest spectaculaire wandelroutes over loopbruggen in ons lijstje maar het is zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Bezoek de WEBSITE voor meer informatie. 

 

Pasarelas del Barranco de la Hoz (Teruel)

Temidden de Sierra de Albarracín in de provincie Teruel (Aragón) bevindt zich deze wandeling die bekend staat als de ‘Ruta del Barranco de la Hoz’. Deze wandeling duurt ongeveer 2 uur en 40 minuten en is in totaal 6,6 km lang (heen en terug). Deze wandeling verbindt de dorpen Calomarde en Frías waarbij het niet uitmaakt in welk dorp je begint te wandelen. Er zijn loopbruggen, hangbruggen en diverse stenen bruggen die in een prachtig natuurgebied zijn gelegen en langs en over de Río Blanco rivier gaan. Bezoek de WEBSITE voor meer informatie.

Pasarela de la Presa de Relleu (Alicante)

Niet ver van het populaire Villajoyosa bevindt zich een korte wandeling die in 2022 pas werd geopend. Dit spectaculaire wandelpad bestaat uit een 212 meter lang houten pad dat bevestigd is aan de rotswand in de kloof bij het stuwmeer van Relleu, de Pantano de Relleu. Op het einde van het 212 meter lange houten wandelpad bevindt zich een ‘mirador’ ofwel uitzichtpunt dat bestaat uit een glazen bodem dat op 40 meter hoogte boven de Amadorio rivier is bevestigd. Bezoek de 

WEBSITE voor meer informatie.

 

Oude treinspoor La Fregeneda-Vega Terrón (Salamanca)

Het oude treinstation La Fregeneda bevindt zich tussen de rivieren Duero en Águeda, bijna op de grens met buurland Portugal in de provincie Salamanca. Vanuit dit treinstation loopt de route 17 kilometer lang richting Vega Terrón waarbij er enkele gevaarlijke stukken tussen zitten. Het hout op verschillende bruggen is rot of kapot waardoor het wandelen zelfs gevaarlijk kan zijn … maar niet minder spectaculair natuurlijk. In totaal heeft deze route 20 tunnels en 13 bruggen die overwonnen moeten worden, in zijn tijd een enorm werk om te bouwen maar gedurende vele jaren in verval geraakt. Je moet zeker geen hoogtevrees hebben als je deze route gaat lopen en een beetje avontuurlijk zijn ingesteld en niet bang zijn voor gevaar.

19 adembenemende Spaanse wandelpaden

Ruta del Parrizal (Teruel)

De ‘Ruta del Parrizal’ is te vinden in Beceite in de provincie Teruel (Aragón). Het gaat om een wandeling over houten loopbruggen en andere bruggen die aan de rotsen zijn vastgemaakt om tussen de steile rotswanden door over de Río Matarraña-rivier te lopen. Deze wandelroute is de laatste jaren erg populair geworden en je moet van tevoren een entreebewijs aanschaffen. Verder kan het voorkomen dat je ver van de houten wandelpaden moet parkeren, afhankelijk van de tijd van het jaar dat je deze wandeling gaat maken. Bezoek de WEBSITE voor meer informatie. 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :