Tien moderne architectonische hoogstandjes


TIEN MODERNE ARCHITECTONISCHE Spaanse HOOGSTANDJES

Ontdek de 10 prachtigste en modernste architectonische Spaanse hoogstandjes.

In Spanje vind je, verspreidt over het land historische middeleeuwse dorpen, bruggen, Moorse paleizen, oude kastelen en ook nog eens Romeinse overblijfselen. Maar Spanje is ook het land van prachtige moderne architectonische constructies die door de jaren heen gebouwd werden in het land. Je vindt er zowel prachtige moderne architectonische constructies zoals bruggen, kantoorgebouwen, musea of hotels al deze  constructies zijn uniek. Daarom hier een top tien met de mooiste, prachtigste en modernste architectonische Spaanse hoogstandjes.

Tien moderne architectonische Spaanse hoogstandjes.

Guggenheim Museum (Bilbao)

Dit zeer indrukwekkende gebouw van de Amerikaanse architect Frank Gehry werd voor het publiek geopend in 1997 en het gebouw zelf is op zich al een museumstuk door zijn deconstructivistische architectuur. Het Guggenheim museum in Bilbao is een van de drie Guggenheim-musea over de hele wereld naast Peggy Guggenheim Collection in Venetië en het Guggenheim Museum in New York. De permanente collectie wordt verspreid over de vijf musea en geeft een overzicht van de plastische kunst in de twintigste eeuw. Ze bevat kunstwerken van artiesten zoals Salvador Dalí, René Magritte en Andy Warhol. Voor het museum staat een ander opvallend kunstwerk, een 12 meter hoge puppy van kunstenaar Jeff Koons.

Booking.com

Ciudad de las Artes y las Ciencias (Valencia)

“De Stad van Kunst en Wetenschap” is een cultureel-wetenschappelijk complex gelegen in de Jardín del Turia, de droge rivierbedding van de omgelegde rivier de Turia. De gebouwen werden met uitzondering van L’Oceanogràfic, een geesteskind van Félix Candela, ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava en zijn een voorbeeld van moderne architectuur. De bouw begon in juli 1996. Het complex werd ingewijd op 16 april 1998 met de opening van L’Hemisfèric. Palau de les Arts Reina Sofía was in 2005 klaar en het voorlopig laatste gebouw L’Àgora, werd in 2009 officieel geopend met het tennistoernooi Valencia Open 500.

Fascinerende plaatsen in Spanje

Auditorio de Tenerife (Tenerife)

De Auditorio de Tenerife is een operagebouw, ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. Het is het symbool van de stad Santa Cruz de Tenerife en een van de belangrijkste gebouwen van de hedendaagse Spaanse architectuur. De bouw werd begonnen in 1997 en voltooid in 2003. El Auditorio de Tenerife ligt in een centrale ruimte van de stad Santa Cruz de Tenerife.

Fascinerende plaatsen in Spanje

Pabellón Puente (Zaragoza)

Deze uitzonderlijke brug werd ontworpen door de Brits-Iraakse architect Zaha Hadid en werd in principe gebouwd om de stad Zaragoza met het terrein van de Expo 2008 met elkaar te verbinden en diende als wijze als toegangspoort. Het is een moderne 280 meter lange brug over de Ebro rivier. Gedurende de Expo 2008 was er een expositie over water op de brug gevestigd. Nadat de Expo voorbij was werd de brug gekocht door de Ibercaja bank die nu de kosten voor rekening neemt voor o.a. het onderhoud.

Fascinerende plaatsen in Spanje

Hotel Marques de Riscal (La Rioja)

Het Hotel Marques de Riscal is een waar genot voor het oog en is een hotel gelegen bij de wijn bodega van Marques de Riscal, een van de oudste van La Rioja. Het gebouw werd door de Amerikaanse (Guggenheim) architect Frank Gehry ontworpen. De vormgeving, de kleuren en het landschap rondom het hotel zorgen ervoor dat het een genot is om naar dit hotel te kijken en al helemaal om in te slapen. Het hotel is in gouden en roze linten gebouwd en ziet eruit als een cadeau.

Fascinerende plaatsen in Spanje

Metropol Parasol (Sevilla)

Het Metropol Parasol was een project in de stad Sevilla om het Plaza de la Encarnación en haar omgeving nieuw leven wil in te blazen. De houten constructie, waarvan wordt gezegd dat ze de grootste ter wereld is, werd gebouwd onder leiding van het Duitse architect Jürgen Mayer die de wedstrijd won die door de stad was uitgeschreven in 2004. De inhuldiging was voorzien in 2010 maar pas eind maart 2011 werd de Metropol Parasol officieel voor het publiek geopend. Met de indrukwekkende houten constructie overdekt Mayer het plein niet alleen, boven op de parasols introduceert het architectenbureau een, boven de stad uitgetilde, meanderende wandelweg. Metropol Parasol biedt een divers programma aan: een archeologisch museum, een boerenmarkt, een verhoogd plein, meerdere cafés en restaurants onder en in de parasols en een panoramaterras bovenop de parasols.

Fascinerende plaatsen in Spanje

Torre Agbar (Barcelona)

De Torre Agbar is een wolkenkrabber in Barcelona waarvan de naam werd afgeleid van Aguas de Barcelona, het Spaanse waterleidingbedrijf dat in de toren gevestigd was. De toren werd geopend op 16 september 2005 waarna de toren op 12 september 2007 en 25 november 2016 beklommen werd door Alain Robert en wereldwijd bekend werd. De toren is ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel. Deze is 144,4 meter hoog, heeft 38 verdiepingen en heeft de vorm van een cilinder die vanaf de 26e verdieping overgaat in een koepel. De buitenwand is volledig bedekt met aluminium zonweringen van 120 bij 30 cm. Overdag weerkaatsen deze het zonlicht en ‘s nacht worden deze door rode en blauwe Ledlampen verlicht. De Torre Agbar is recent gekocht door een investeringsbedrijf die er een hotel van gaat maken.

Fascinerende plaatsen in Spanje

Centro Cultural Internacional Oscar Niemeyer (Avilés)

Zoals de naam al aangeeft werd dit culturele complex ontworpen door de toenmalige 82-jarige Braziliaanse architect Oscar Niemeyer, het enige gebouw wat deze in 2012 overleden beroemde architect gebouwd heeft in Spanje. Het witte gebouw is gelegen in de plaats Avilés in de deelstaat Asturië en werd in 2011 geopend. Het geheel bestaat uit diverse gebouwen: la Plaza (het plein), El Auditorio (auditorium), La Cúpula (expositieruimte in de vorm van een koepel), La Torre (uitzichttoren) en het Edificio polivalente (een lang gebouw waar het film Centre in is gevestigd).

Fascinerende plaatsen in Spanje

Terminal T4 vliegveld Madrid (Madrid)

De in 2006 geopende T4 terminal bij het vliegveld van Madrid heeft sindsdien meerdere architectonische prijzen weten te winnen vanwege met name het dak van buiten en het grillige plafond van binnen. Het geheel werd ontworpen door de Brits-Italiaanse architect Richard Rogers.

Fascinerende plaatsen in Spanje

Hotel W (Barcelona)

Het imposante hotel gelegen aan de Middellandse Zee in de Catalaanse stad Barcelona is van alle hoeken uit de stad zichtbaar en is zeer opvallend vanwege de vorm. Het hotel W doet een beetje denken aan het Burj Al Arab Jumeirah hotel in Dubai, al is het W hotel in Barcelona veel goedkoper. Het hotel W staat ook bekend als het Sail hotel verwijzende naar de vorm van een zeil van het hele hotel gebouw. Het hotel werd ontworpen door de architect Ricardo Bofill en is gelegen nabij de haven van Barcelona en op steenworp afstand van de populaire en hippe wijk Barceloneta, niet ver van het centrum van de stad. Het vijfsterrenhotel heeft 473 kamers, 67 suites en diverse restaurants en bars waaronder een panoramische bar gelegen helemaal bovenin het gebouw.

Fascinerende plaatsen in Spanje

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :