De Jacobijnse routes naar Santiago in Spanje


De Jacobijnse routes naar Santiago de Compostella

Alle wegen leiden naar Santiago: Durf jij een Jacobijnse route af te leggen? Deze routes zijn sinds 1993 erkend als werelderfgoed

De verschillende pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, die ook wel Sint Jacobsroute wordt genoemd, in het Spaans Camino de Santiagos de Jacobijnse route naar het graf van de apostel Jacobus in Santiago de Compostella in Spanje. De belangrijkste route (hoofdroute) door Spanje was de Camino Francés, die de voortzetting was van meerdere trajecten komend uit Frankrijk. De Camino Francés was de middeleeuwse verkeersas die in Noord-Spanje loopt van de Pyreneeën naar het graf van Jakobus. Deze route loopt langs de steden PamplonaEstellaLogroñoBurgosLeónAstorga en Ponferrada. Er zijn ook enige andere secundaire routes van de Pyreneeën naar Santiago. Vanaf alle andere Europese landen lopen eveneens Jacobswegen naar Frankrijk en Spanje, met uitzondering van de Portugese route die uiteraard Frankrijk niet aandoet. De Jacobswegen vormen dus een netwerk van wandelroutes, met Santiago de Compostella als excentrische spin.

Wandelen in Spanje met de mooiste routes

Geschiedenis

De Camino Francés in zijn huidige loop is in de eerste helft van de 11e eeuw ontstaan; er wordt echter aangenomen dat de route al veel ouder is. Al voor Christus was Finisterre het eindpunt van een heidense tocht. Het klif, 90 kilometer westelijk van Santiago, is door de Romeinen Finisterrae gedoopt, wat 'einde van de wereld' betekent. De traditie van de bedevaart naar St.Jacob in Compostella gaat terug naar de tijd van Karel de Grote, nadat volgens de legende in 814 zijn graf in Compostella gevonden was.

Booking.com

Santiago de Compostella kon in de elfde eeuw niet alleen zo'n belangrijke bedevaartsplaats worden vanwege de wonderbaarlijke verhalen over de apostel Jakobus, maar ook omdat de Abdij van Cluny in de elfde eeuw de godsvredebeweging ging stimuleren die erop gericht was in West-Europa een grotere veiligheid te bewerkstelligen. Deze eerste kerkelijke vredesbeweging stimuleerde niet alleen giften aan kerken en kloosters, maar ook de bedevaarten naar Santiago en daarmee de opkomst van de Romaanse kunst langs de pelgrimswegen. Tot in Spanje is daardoor de invloed van de architectuur van Cluny merkbaar. De betekenis van Cluny en de pelgrimages naar Santiago voor de reconquista tegen het islamitische Marokkaanse rijk in Zuid-Spanje is overigens beperkt. Verhalen over de heilige Jakobus en de strijd tegen de Moren dateren op zijn vroegst uit het einde van de elfde eeuw, toen de grote trek al op gang gekomen was. De enkele afbeeldingen van Matamoros (de Morendoder), zoals te zien zijn in de kathedraal van Burgos dateren zelfs pas uit de 16e en 17e eeuw.

De pelgrimshandleiding in het vijfde boek van de Codex Calixtinus uit de 12e eeuw noemt voor Frankrijk vier verschillende pelgrimsroutes. Deze beginnen respectievelijk in ToursVézelayLe Puy en Saint-Gilles-du-Gard, bij Arles. De eerste drie komen samen in Saint-Jean-Pied-de-Port in de Franse Pyreneeën, de route vanuit Arles komt via de Somportpas Spanje binnen, loopt via Jaca en komt bij Puente la Reina bij de andere routes vanuit Frankrijk.

Sinds 1993 is het Spaanse deel van de pelgrimsroute in de werelderfgoedlijst van UNESCO opgenomen. De Franse routes maken sinds 1998 deel uit van deze lijst.

De Jacobijnse routes zijn universele paden geworden die door duizenden mensen uit 180 landen over de hele wereld worden afgelegd . Voorbereid op het heilige jaar, dat Galicië in 2021 weer op de wereldkaart van bedevaarten zal zetten , reizen we enkele van de wegen af ​​die naar Santiago leiden .

 

Via de la Plata

De 10 Jacobijnse routes naar Santiago

Het is de minst bekende route . Het start vanuit Sevilla en bestaat uit 38 etappes over meer dan duizend kilometer. Bezoek historische steden zoals Sevilla , Mérida , Cáceres en Salamanca . Het heeft twee routes van A Gudiña naar de stad Orense . De meest gebruikte door pelgrims is Laza, bekend als Verea Sur. Uw alternatief reist door de Monterrei-vallei naar Verín. Beiden gaan samen verder van Orense naar Santiago via Cea, Dozón, Silleda en Ponte Ulla. Naast zijn erfgoed en artistieke rijkdom , wordt het gekenmerkt door zijn lange etappes en zijn prachtige weiden en heldere steeneikenbossen .

 

De Portugese route

De 10 Jacobijnse routes naar Santiago

Van Lissabon naar Santiago in 24 dagen en meer dan 600 km , de Jacobijnse cultus heeft op de Portugese Weg de echte internationale dimensie van het fenomeen bedevaarten. Zijn spectaculaire lay-out erft voorouderlijke wegen en paden , zoals de prachtige Via XIX, die werd gebouwd in de 1e eeuw na Christus. Tui , de Galicische poort van deze route, behoudt de charme van zijn middeleeuwen, gehuld in zijn krachtige muur . De romaanse kathedraal , die werd gebouwd in de 12e eeuw, herbergt het enige gotische klooster dat bewaard is gebleven in de Galicische kathedralen.

De Franse route

De 10 Jacobijnse routes naar Santiago

Van Saint Jean Pied de Port tot Santiago de Compostela omvat het 32 ​​etappes in bijna duizend kilometer. Het is de drukste en best gedocumenteerde weg en doorkruist steden met een levende geschiedenis: Estella, Logroño , Nájera, met zijn collegiale kerk Santa María la Real , en Burgos , met zijn fantastische gotische kathedraal, die op de Werelderfgoedlijst staat. Volg vanuit Triacasela de zeven beroemdste etappes van deze route, die door Sarria, Portomarín, Palas de Rei, Melide, Arzúa, Arca en de strategische Monte do Gozo lopen, op slechts 4 km van de kathedraal, voordat je Plaza del Obradoiro betreedt .

 

De primitieve route

De 10 Jacobijnse routes naar Santiago

Met 15 etappes en bijna 350 km is het de oudste pelgrimsroute. Het begint vanuit Oviedo en leidt naar Santiago, door Lugo, op een van de moeilijkste routes op de Jacobijnse routes, omdat het afwisselend steile beklimmingen en steile afdalingen maakt. Versierd met een sensationeel landschap, is deze route ook een van de favorieten van de meest toegewijde pelgrims voor de belangrijke verzameling relikwieën die de kathedraal van San Salvador de Oviedo en Lugo hebben , die ook het pauselijke voorrecht heeft om dag en nacht te exposeren het Heilig Sacrament. Oviedo heeft ook juwelen zoals de kathedraal, Santa María del Naranco en San Miguel de Lillo.

De noordelijke route

De 10 Jacobijnse routes naar Santiago

Met 35 etappes en ongeveer 850 km begint het avontuur van de Camino del Norte of Camino de la Costa in de grensstad Irún , bij de internationale brug over de monding van de rivier de Bidasoa. Aan de voorkant honderden paden in het gezelschap van de Cantabrische Zee en met sensationeel uitzicht op stranden en kliffen door de kustlandschappen van Baskenland , Cantabrië, Asturië en Galicië, waar het de kust verlaat om de beboste en open landschappen van Lugo en A Coruña binnen te gaan .

 

De Engelse route

De 10 Jacobijnse routes naar Santiago

Het is gemaakt door pelgrims uit Noord- en West-Europa om aanvallers te vermijden en de bedevaarttijd te verkorten. Het is een van de rustigste en minst bekende routes . Als je Ferrol verlaat, is de afstand 150 km , dus het enige geldige startpunt om de Compostela te bereiken. Het pad begint bij het Ferrol-dok van Curuxeiras, waar zich de oude middeleeuwse haven uit de 11e eeuw bevond. Je moet stoppen bij de San Francisco-kerk, de San Xulián-co-kathedraal en het Caridade-ziekenhuis.

 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :