Top 10 tapas bars in Sevilla


Top tien tapas bars in Sevilla

Borrelen op zijn Spaans in één van de top tien tapas bars in Sevilla

Lekker buiten de deur gaan eten daar kunnen de Spanjaarden wat van, kijken en bekeken worden het hoort bij de uitgaanscultuur in Spanje. Het maakt onlosmakelijk deel uit van de uitgaanscultuur in Spanje. Dat uitgaansritueel wordt doordeweeks maar met name in het weekend vooraf gegaan met borreltijd. De borreltijd is een sociale happening die niet in de woonkamer plaatsvindt, maar natuurlijk in een tapasbar, en dan ook nog stampens vol lekker schouder aan schouder met een ijskoud biertje en daarbij natuurlijk een lekkere dagelijkse vis of vlees tapas of nog beter de huisspecialiteit te eten. Dit ritueel nodigt van nature ook helemaal niet uit tot het nuttigen van geordend afgewisselde gangen

Borrelen op zijn Spaans in één van de top tien tapas bars in Sevilla

De grote steden blinken uit in de bijna arrogante flair waarmee ze hun ruime restaurantaanbod uitspreiden. Sevilla blinkt net als andere Andalusische steden uit in haar omvangrijke, luide uitgaanscultuur waar met volle teugen wordt genoten van het eten, de sfeer en ja zelfs van het opéén gepakt, staand eten van een tapa.

Ontdek wat er nu zo leuk is aan borrelen op zijn Spaans door een bezoek te wagen tijdens het spitsuur aan één van deze tapasbars.

 

Tapasbar Alfalfa

Wat is dat toch dat tapasbars in Spanje altijd klein zijn? Zo ook bar Alfalfa, alhoewel de plafonds hoog zijn. De eigenaars maken van deze verticale ruimte optimaal gebruik door er grote hoeveelheden hammen en wijnen op te slaan. Kijk er niet gek van op als de ober een ladder naast je zet om een fles wijn naar beneden te halen.  De tapas die je hier krijgt geserveerd zijn van de Italiaanse slag: charcuterie, kaas, een lekkere caprese tapa of buffalo mozarella op smaak gebracht met oregano in plaats van basilicum. We zijn ten slotte wel in Spanje.

Waar vind ik deze tapasbar? Calle Candilejo, 1 

Borrelen op zijn Spaans in één van de top tien tapas bars in Sevilla

Tapasbar Los Coloniales

Inmiddels heeft Los Coloniales zijn bescheiden imperium uitgebreid naar een tweede lokaal in de wijk Arenal nabij de stierenring, maar de enige échte eerste tapasbar bevindt zich op een kleine draf afstand in de wijk Alfalfa, met als middelpunt het Cristo de Burgos plein.

Met name de tafeltjes buiten op het plein zijn erg aantrekkelijk en dus zul je je naam bij de driftig heen en weer benende bediening moeten achterlaten en geduldig moeten wachten aan de bar. Aldaar na een flinke opwarmronde duwwerk om bij de bar te komen, is het devies oogcontact te zoeken met de barman en met flinke stemverheffing een drankje te bestellen. Geen paniek als deze je de bal terugkaatst; dat hoort er bij, net als de tapa bij je drankje.

Deze tapa is hoogstwaarschijnlijk een stuk lekkerder en groter dan je zou verwachten. Hoe klinkt haas filet in whiskey gebakken of met een portsaus, geroosterd brood met salmorejo, een soort tomatenspread, Serrano ham en kwartelei, knapperig gefrituurde ui en paprika? Zodra je één van deze juweeltjes te pakken hebt zul je je ellebogen in moeten trekken  om het op te kunnen peuzelen, zó druk is het. Maar: het gaat hier om het eten en de sfeer, niet om het comfort.    

Waar vind ik deze tapasbar? Plaza Cristo de Burgos, 19 

Booking.com

Tapasbar La Trastienda

Naast de Bar Alfalfa vind je buurman Trastienda, een tapasbar die véél te fel verlicht is om nou echt een verwelkomend sfeer te bieden. Maar zoals ervaren Zuideuropa reizigers je kunnen vertellen: daar waar een felle TL-balk hangt kan de klant goed zien wij hij/zij eet en dus moet het eten goed zijn. Zo ook het geval Trastienda. De bediening is erg vriendelijk en het eten is indrukwekkend. De eendenlever is bijzonder goed en de reuzengamba's en anchovis vullen de maag uitstekend. De opgeruimde ober maakt belangrijk onderdeel uit van de prettige beleving bij Trastienda.

Door velen over het hoofd gezien; laat je dus niet afschrikken door het neonlicht en stap binnen bij Trastienda.

Waar vind ik deze tapasbar? Plaza de la Alfalfa, 8 

Borrelen op zijn Spaans in één van de top tien tapas bars in Sevilla

Bodega Santa Cruz

In de straat ten noorden van de kathedraal van Sevilla en aan de rand van de wijk Santa Cruz met haar kronkelige wirwar van straatjes vind je Bodega Santa Cruz, ook wel bekend als Las Columnas. Bekend bij de toeristen, maar laat dat je er niet van weerhouden. Ook de huis-tuin-en-keuken student en Sevillano komt er graag en het is er met andere woorden altijd erg druk.

Als het je lukt een plekje aan de bar te bemachtigen dan ben je toeschouwer van het ritueel waarbij de ober je drankrekening in krijt bijhoudt op de bar. Een klink staaltje hoofdrekenen en de barman doet het met adembedemende snelheid. Natellen mag, maar ach...

Ook hier moet je je stem verheffen om aan je natje en je droogje te komen en je tapa word je boven de hoofden van de mensen aangereikt. Aanraders zijn de de gevulde Spaanse tortilla, spinazie en kikkererwtenstoofpot (een Sevilla klassieker!) én een spinazie en kaastapa die eigenlijk veel lekkerder is.   

Waar vind ik deze tapasbar? Calle Rodrigo Caro, 1 

Borrelen op zijn Spaans in één van de top tien tapas bars in Sevilla

Eslava

De meeste van de tapasbars in deze lijst zijn echte klassiekers: ze hebben de tand des tijds doorstaan door jaar in, jaar uit goed eten te blijven serveren tegen hele redelijke prijzen. De innovatieve tapasbars die daarnaast als paddestoelen uit de grond schieten moeten zich nog waarmaken met hun fusiongerechten en indrukwekkend interieurontwerp. 

Bar Eslava wil het beste van deze twee werelden combineren en dat werkt heel erg goed. Af en toe wordt er een innovatieve en trendy tapa bereid (de eigeeltapa moet je echt proberen), maar men blijft zonder veel opsmuk en pretenties serveren. En je betaalt nog steeds een hele redelijke prijs.  Het kan er waanzinnig druk worden dus begin 1 uur vóór de Spaanse lunchtijd of dinertijd met je eerste drankje te bestellen. 

Waar vind ik deze tapasbar? Calle Eslava, 3 

Borrelen op zijn Spaans in één van de top tien tapas bars in Sevilla

Casa Morales

Boven de deur heet deze bar Hijos de E Morales maar iedereen noemt het Casa Morales, dat praat natuurlijk ook een stuk sneller. De bar bestaat uit twee kamers: achterin staan indrukwekkende oude tinajas sherry opslagflessen langs de wanden opgesteld en in de voorkamer zijn wanden gedecoreerd met donkerhouten panelen. Om niet te vergeten: de ensaladilla Rusa huzarensalade en smakelijke in witte wijn gebakken worstjes. In grote en smakelijk getalen op de kaart aanwezig zijn ook Iberico hammem, stoofpotjes en zeevruchten. 

Casa Morales vertegenwoordigt de goede oude tijd én de tapasbars van weleer die je vindt in de wijk Arenal met als middelpunt de Real Maestranza stierenring van Sevilla. 

Waar vind ik deze tapas bar? Calle Garcia de Vinuesa, 11 

Borrelen op zijn Spaans in één van de top tien tapas bars in Sevilla

El Riconcillo

Iedere grote Spaanse stad heeft er één: de oudste bar en El Rinconcillo het Hoekje is de trots van Sevilla. El Rinconcillo opende haar deuren in 1670 (!) dus we kunnen er gerust vanuit gaan dat men hier het klappen van de zweep wel kent. Een prachtige hoekbar met een krappe ingang en met wijnflessen op witte houten schappen aangelijnde wanden. Achterin de bar kun je aan de grote houtvaten staan. De tapas hier zijn net zo klassiek als tapperij zelf en dus een goede plek om Sevillaanse specialiteit pittige spinazie met kikkererwten te bestellen.   

Waar vind ik deze tapas bar? Calle Gerona, 40 

Borrelen op zijn Spaans in één van de top tien tapas bars in Sevilla

Casa Roman

Aan het Venerables plein in de pittoreske witgeschilderde buurt Santa Cruz vind je tapasbar Casa Roman. Hoewel je er ook gefrituurde vis kunt krijgen, draait het bij Casa Roman eigenlijk om de ham. En nog concreter om de Jabugo ham, één van 's werelds beste gedroogde hammen. De reden waarom de kwaliteit van deze ham zo goed is en de prijs zo hoog, is dat de varkens uitsluitend worden gevoed met eikeltjes en een leven lijden waar de gemiddelde flatbewoner jaloers van zou worden.

De beschaduwde dehesa graslanden in Jabugo in de provincie Huelva zijn het koninkrijk van de vrij loslopende, zwartgehoefde varkens die onder het scherp toeziende oog van veeartsen, varkensherders en bosjes gastronomietoeristen hun befaamde pootjes strekken. Totdat hun luxe, maar intensief gezonde leven aan haar einde komt en je de gedroogde varkenspoten ongeveer anderhalf jaar later aan het plafond van casa Roman kunt zien bungelen.        

Waar vind ik deze tapas bar? Plaza Venerables 1  

Borrelen op zijn Spaans in één van de top tien tapas bars in Sevilla

Las Teresas

Opgepast dat je Las Teresas niet onderschat! Het kan maar net zo zijn dat je er aan voorbij loopt om de massa's toeristen te ontlopen. Las Teresas ligt midden in de wijk Santa Cruz en ook nog eens precies op een toeristisch trefpunt, dus het niet zo verwonderlijk dat het een komen en gaan van mensen is. Desalniettemin is dit geen typische tourist trap, maar het toppunt van een Spaanse, traditionele Sevillaanse tapasbar.

Borrelen op zijn Spaans in één van de top tien tapas bars in Sevilla

Een omgekeerd woud aan hammen hangt aan het plafond en als het op een spaarzaam moment eens een keer wat rustiger is, begint het charmante barpersoneel een praatje met je. Bij Las Teresas serveren ze uitstekende wijn en sherry, sommige goedkoop, sommige helemaal niet én ongecompliceerde maar o zo lekkere tapas. Zelfs een eenvoudige geroosterde paprika smaakt hier heerlijk.

Waar vind ik deze tapas bar? Calle Santa Teresa 2     

La Flor de mi Viña

Deze tapasbar vind je midden in een druk winkelgebied en is gelegen in het hetzelfde straatje als de bar Blanco Cerillo, beroemd om haar gemarineerde en gefrituurde vis. Het is zeker verleidelijk om je te laten afleiden door Cerillo, maar loop even een paar passen verder en buig af van de grote winkelstraat en je vindt deze knusse tapasbar: je wordt er vriendelijk welkom geheten. Belangrijker is uiteraard dat je er heerlijk eten geserveerd krijgt. Wat dacht je van in sherry gebraden varkenslevertjes?

Een ideale plek om na sluitingstijd van de kleinere winkels op zaterdag rond 14:00 moe van het winkelen maar voldaan neer te strijken en een uitgebreide zaterdagborrel te doen. 

Waar vind ik deze tapas bar? Calle Jose de Velilla, 7

Borrelen op zijn Spaans in één van de top tien tapas bars in Sevilla

Beeldmateriaal copyright Robin Graham 2013

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SEVILLA NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SEVILLA

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :