Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Tien typische, maar oh zo heerlijke Spaanse zoetigheden

Tien typische, maar oh zo heerlijke Spaanse zoetigheden

Tegenwoordig kun je van deze oh zo heerlijke Spaanse zoetigheden genieten overal in Spanje en soms ver daar buiten, maar uiteindelijk smaakt het nergens zo lekker als in de regio of stad van herkomst om daar de authentieke en originele recepten te proeven en te genieten en die vaak nog van ervaren hand worden gemaakt! 

TIEN TYPISCHE SPAANSE ZOETIGHEDEN

Panellets

De panellets zijn enkele typische zoetigheden van Catalonië, Aragon, Valencia, de Balearen en het Prinsdom Andorra traditioneel voor te bereiden op 1 november, feest van Allerheiligen, ook wel bekend als castañada in Catalonië en Aragon. De panellets als zodanig dateren uit de 18e eeuw, toen ze werden gebruikt als gezegend voedsel om te delen na religieuze vieringen (panellets van San Marcos en panellets van het Heilige Kruis). Aangenomen wordt dat ze hun oorsprong hebben in Noord-Europa, waar als gevolg van de intense kou een calorierijk voedsel nodig was om de lange nacht van de doden beter te kunnen weerstaan, maar ze komen zeker van Arabische gebakjes, gezien hun samenstelling op basis van amandelen. en de invloed van de Arabische cultuur.

Booking.com

Tarta de Santiago

De Tarta de Santiago is een traditioneel recept uit de Galicische keuken waarvan de oorsprong onbekend is, aangezien het praktisch hetzelfde is als de Tarta de Elche, die zich onderscheidt door het ontbreken van bloem. Momenteel kunnen ze worden gekocht bij bijna alle banketbakkers in de steden en gebieden waar de Camino de Santiago doorheen gaat, van Roncesvalles of Jaca tot Santiago de Compostela; en in de hele autonome gemeenschap van Galicië, vooral tijdens de maand juli en de eerste week van augustus (want 25 juli is Santiago Apóstol). De belangrijkste ingrediënten zijn amandelen, suiker en eieren.

 

Ensaimada mallorquina

Een traditioneel dessert op de Balearen, gekenmerkt door de aanwezigheid van reuzel (“saim” in het Catalaans). Vandaar de naam ensaimada. Ingrediënten: gesuikerd, gefermenteerd en gebakken deeg, sterktebloem, water, suiker, eieren, zuurdesem en reuzel. In de zeventiende eeuw vinden we de eerste schriftelijke verwijzingen naar de ensaimada van Mallorca. Op dit moment, hoewel de belangrijkste bestemming van tarwemeel de vervaardiging van brood was, zijn er documenten waarin de uitwerking van Mallorcaanse ensaimadas ter gelegenheid van festivals en vieringen is opgetekend.

 

Miguelitos de La Roda

Wie heeft nog nooit de Miguelitos de La Roda geprobeerd? Albacete is een provincie met veel aandachtspunten die vooral op gastronomisch gebied de aandacht trekken. En tussen al dat scala aan gerechten en desserts kunnen we de beroemde Miguelitos de La Roda niet weglaten. Fijne bladerdeegkoekjes, gevuld met banketbakkersroom en bestrooid met poedersuiker. Tijdens de Albacete Fair worden duizenden van hen naar de binnenste cirkel van het beursterrein gestuurd, meestal vergezeld van koffie, honing of cider. Uit dit traditionele dessert zijn verschillende varianten voortgekomen, waaronder ook chocolade.

Crema catalana

Crema catalana is een heel typisch dessert uit de Catalaanse keuken en bestaat uit een eierdooier op basis van vla en is meestal bedekt met een laagje gekarameliseerde suiker in het oppervlak voor een helder contrast. Het wordt het hele jaar door gegeten, maar het is gebruikelijk op Sia de San José, gevierd op 19 maart. (Zie hoofdfoto bovenaan).

 

Carolinas de Bilbao

Deze typische Bilbao-gebakjes bestaan ​​uit een taart gemaakt van kort of bladerdeeg, gevuld met room of kokosnoot, en een royale meringue-top, gegarneerd met chocoladesaus en eigeelroom. Volgens de legende werden ze meer dan een halve eeuw geleden gemaakt door een banketbakker uit Bilbao, ter ere van zijn dochter, wiens naam Carolina was en die dol was op merengue. Door de meringue op een “bed” van bladerdeeg te leggen, zorgde hij ervoor dat zijn dochter geen vlekken kreeg en hij vond het blijkbaar zo lekker dat hij het naar haar vernoemde.

 

Los Sobaos Pasiegos de Cantabria

Los Sobaos Pasiegos de Cantabria zijn typerend voor Cantabrië, met name de Valles Pasiegos. Aanvankelijk werden ze gemaakt van brooddeeg, suiker en boter, maar na verloop van tijd is het brooddeeg vervangen door bloem. Het zijn een soort cupcakes die bereid zijn met dezelfde hoeveelheden bloem, boter en suiker. Aan het deeg worden ook bakpoeder, eieren, citroenschil en een beetje rum of anijs toegevoegd. Ze worden gekenmerkt door hun rechthoekige vorm en hun zachte en donzige textuur.

 

Leche Frita

Leche Frita is een zoete maaltijd die met melk en suiker dik wordt gekookt, waarbij het resulterende deeg in porties wordt gesneden die worden gebakken. Het wordt meestal geserveerd als dessert, bestrooid met suiker en kaneelpoeder, een typisch recept uit het noorden van Spanje. De exacte oorsprong van het recept is onzeker, verschillende Spaanse regio’s claimen het auteurschap ervan, hoewel meestal wordt aangenomen dat het in Palencia is ontstaan ​​en zich later over verschillende provincies heeft verspreid.

 

Turrón

Kerst zou in Spanje geen kerst zijn zonder veel eten en drinken, en allerlei typische zoetigheden en desserts, die goed genuttigd kunnen worden onder het genot van een cava’, horen daarbij. Sommige hebben zelfs een eeuwenoude traditie.
Deze lekkernij, gemaakt van honing en amandelen, werd zeer waarschijnlijk tijdens de Moorse overheersing in Spanje geïntroduceerd. In Alicante maakten in die periode Joden en Arabieren al een soort noga, die ‘Halve’ werd genoemd. In Turkije en het Nabije Oosten is nog steeds een zoete spijs te vinden die ‘Halva’ heet.
Tegenwoordig is ‘turrón’ in heel Spanje bekend en het wordt vooral met Kerst gegeten. Het Valenciaanse plaatsje Jijona staat bekend als het centrum bij uitstek van de turrón-productie, vooral van de zachte soort. Door de eeuwen heen is de ambachtelijke bereiding blijven bestaan en zijn amandelen en honing nog steeds de basisingrediënten voor de echte turrón, waarvan twee soorten bestaan: ‘turrón de Jijona’ of ‘turrón blando’ (zachte turrón) en ‘turrón alicantino’ of ‘turrón duro’ (harde turrón).

Rosquilla

De Rosquilla (donut) is een gebakken of gebakken lekkernij gemaakt met verschillende soorten deeg, van een min of meer sponsachtig deeg tot bladerdeeg. Het heeft een geometrisch vergelijkbare vorm, dat wil zeggen een draadvorm, vandaar de naam. Onder de verschillende soorten donuts in Spanje vinden we de gekke donuts, die de oudste zijn en geparfumeerd zijn met anijs; de kant-en-klare donuts die een laagje poedersuiker hebben; de donuts uit Santa Clara die na onderdompeling in eiwit worden bedekt met een laag droge witte meringue (in de hele gemeenschap van Castilla y León worden ze groter gemaakt en staan ​​ze bekend als donuts of donuts uit Castilla).

 

Hojuelas manchegas

Hojuelas manchegas zijn gebakjes die gemaakt zijn van een dun laagje deeg gebakken bloem in olie. Het is een heerlijk traditioneel recept dat al eeuwen bestaat, speciaal bereid voor Allerheiligen, de vastentijd en Pasen. Ze zijn zo goed dat om te verwijzen naar iets dat “onverslaanbaar” is, de uitdrukking “honing op vlokken” wordt gebruikt. Dit is zonder twijfel een van de belangrijkste traditionele desserts van de Manchegan-keuken. Ze zijn gemakkelijk te bereiden, goedkoop en erg lekker. Ze kunnen worden “overgoten” met honing of suiker.

 

Churros

De typische Spaanse lekkernij ‘churros y chocolate’, is een geweldige traktatie tijdens de koude wintermaanden. Churros, soms aangeduid als de Spaanse donut, zijn lang en dun en gedoopt in suiker en meestal in een lus geknoopt. Deze worden vaak op kermissen en markten vanuit wagens verkocht, vers gebakken en geserveerd in een papieren puntzak.
Ze worden echter ook geserveerd in typische Spaanse cafés bekend als ‘Granjas’. Deze cafés (vaak aangeduid als Chocolade Restaurants) zijn over het algemeen alcoholvrij en gespecialiseerd in frisdranken en gebak. Ze serveren hun churros met een dikke, romige chocolademelk die met een lepel gedronken wordt, of waar natuurlijk de churros in gedoopt worden. Churros wordt ook vaak met kristalsuiker gegeten.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Gastroidea.com

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :