Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

13 oude historisch verlaten steden in Spanje


13 OUDE HISTORISCH VERLATEN STEDEN IN SPANJE

Op de plaatsen van deze 13 historisch, oude verlaten Spaanse steden staan tegenwoordig alleen nog maar de resten van oude ruïnes.

Het gehele Iberisch schiereiland is een groot historisch gebied. Door de vele jaren en eeuwen heen zijn hier diversen beschavingen geweest die er een rijke en afwisselende cultuur achterlieten. Een groot aantal van deze steden zijn door de tijd en geschiedenis tot oude ruïnes vervallen. Eens waren dit bedrijvige, levendige steden die tegenwoordig niets meer zijn dan oude vervallen ruïnes.

13 OUDE HISTORISCH VERLATEN STEDEN IN SPANJE

Foto: Wikipedia

Recópolis

Met een Visigotische basis strekte het bestaan ​​van Recópolis zich uit van de 6e tot de 9e eeuw. In het bijzonder is het jaar van oprichting van deze verloren Spaanse stad 578. Het had een paleis, olijfgaarden, tuinen en muren. Zoals de naam aangeeft, is het verwant aan de bekende monarch Recaredo, die verantwoordelijk was voor het feit dat zijn koninkrijk niet langer Ariaans was en katholiek werd. Het was echter niet hij die haar promootte, maar haar vader, Leovigildo. De meest geaccepteerde theorie is dat hij het uitvoerde ter ere van zijn nageslacht.

De overblijfselen van deze stad liggen in de provincie Guadalajara, in de gemeente Zorita de los Canes. Deze stad staat bekend om zijn citadel en de nabijgelegen kerncentrale van Zorita. Het was precies het Zoritean Arabische kasteel dat verantwoordelijk was voor de verdwijning van Recópolis. De gotische crisis voorafgaand aan de invasie had gevolgen voor de stad en het paleiscomplex. Dus toen de moslims het overnamen, werd het belang ervan steeds kleiner totdat het ophield te bestaan. Een dorp dat de vrucht was van de christelijke herbevolking werd in de 11e eeuw op de plek gebouwd en werd ook verlaten. Hetzelfde gebeurde met een hermitage uit de XV, die halverwege de moderne tijd niet meer diende.

Booking.com

Cáparra

De Vía de la Plata was een van de grootste snelwegen van de oudheid in Spanje. Bekend als de Romeinse weg, is het een stap die eerder werd gebruikt door schiereiland- of Punische volkeren. Hoe het ook zij, het zag de opkomst van grote steden zoals Augusta Emerita (Mérida) of Asturica Augusta (Astorga) in respectievelijk zijn zuidelijke en noordelijke uitersten. Op een tussenliggend punt lag Cáparra, waarvan de ruïnes de enige getuigen zijn van het bestaan ​​ervan. Het kwam de geschiedenis van Rome binnen in de 1e eeuw voor Christus als een stipendiaire stad, hoewel men denkt dat het vroeger een Veton-stad was. Later zou het een welvarend Municipium worden. De crisis van het rijk en de Arabische invasie leidden echter tot het verdwijnen ervan.

13 OUDE HISTORISCH VERLATEN STEDEN IN SPANJE

Foto: Wikipedia

De Ambroz-rivier domineert de vlakte waarop deze kleine stad was gebaseerd. Hoewel de ommuurde omtrek niet te groot is, wordt aangenomen dat het stedelijke gehucht zich daarbuiten uitstrekte. De centrale as was en blijft de eerder genoemde Vía de la Plata, die van zuid naar noord liep. De centrale straat wordt nog steeds gebruikt door pelgrims naar Santiago de Compostela, die onder de vierkante boog doorgaan. Dit monument is het meest herkenbare en opmerkelijke monument van de Romeinse site. In feite is het uniek in Spanje en dient het als symbool van de route die de weg volgt.

 

Clunia Sulpicia

Gelegen in de huidige provincie Burgos, nabij Gumiel de Izán of Peñaranda de Duero, kende deze stad een zeer turbulente geschiedenis. Het was het eerste deel van de domeinen van de Arevacos. De Romeinse verovering betekende het verplaatsen van de stedelijke kern van een hoogte naar de positie waar de ruïnes zich vandaag verzetten. Kort daarna had het echter de pech om een ​​basis van verzet te zijn voor de Romeinse rebel Sertorius. In haar strijd tegen de Senaat, gepersonifieerd in Pompeius, werd ze uiteindelijk met de grond gelijk gemaakt nadat ze hem had verslagen.

13 OUDE HISTORISCH VERLATEN STEDEN IN SPANJE

Foto: Wikipedia

De heroprichting van Clunia Sulpicia zou bijna een eeuw moeten wachten, al in keizerlijke tijden en met Tiberius op de troon. Het werd van groot belang dankzij de ligging aan de weg die het oosten met het westen van Hispania verbond. Dit ging van Tarraco (Tarragona) naar het huidige Astorga. Daarnaast maakte hij een stop in Caesaraugusta (Zaragoza). Daarin vonden belangrijke gebeurtenissen plaats, bijvoorbeeld de zelfverkondiging tot keizer van Galba als in het geval van Cáparra was het echter het slachtoffer van het verval van het Romeinse rijk. Hoewel het geen grote schade opliep tijdens de gotische en Arabische invasies, nam het overwicht geleidelijk af tot aan zijn ontvolking.

 

Petavonium

Het is tijd om naar Santibañez de Vidriales, in Zamora, te gaan om de volgende oude verlaten steden van Spanje te zien. Het is gelegen in het gehucht Rosinos de Vidriales en heeft een uitstekend museumontwerp, dat structuren uit het oorspronkelijke Romeinse kamp herschept. Degene die de leiding had over de stichting was de Legio X Gemina, die een permanente post vestigde op de plaats na de Spaanse campagne die begon in 25 v.Chr. Het was de favoriete eenheid van Julius Caesar en het waren zijn soldaten die de geschiedenis van Astorga begonnen.

13 OUDE HISTORISCH VERLATEN STEDEN IN SPANJE

Foto: Wikipedia

De stad, een ommuurde kazerne met een veelvoud aan huizen eromheen, zag de Legio X Gemina vertrekken, kreeg een zware klap. Het werd hersteld met verschillende kantonnementen, maar het militaire karakter stond het niet toe de barbaarse invasies te overwinnen. Hierdoor verdween het in de 10e eeuw.

Medina Azahara

Niet alle oude verlaten steden van Spanje zouden Romeinse, Visigotische of pre-Romeinse steden zijn. In dit geval was de bevolking Arabisch, even ambitieus als van korte duur. Het diende als de hoofdstad van het kalifaat van Córdoba, een entiteit die het emiraat verving dat dezelfde stad zijn naam gaf. Abderramán III was de monarch die besloot plaats te maken voor het kalifaat om de controle over het Iberisch schiereiland te behouden, ondanks de druk van zijn vijanden die zich in Noord-Afrika vestigden. Terwijl de Cordobanen soennieten waren, beoefenden hun Arabische rivalen het sjiisme, die beide de twee belangrijkste leerstellingen van de islam waren.

13 OUDE HISTORISCH VERLATEN STEDEN IN SPANJE

Foto: Wikipedia

Samen met deze interne druk was er de gespannen relatie met de christelijke koninkrijken. De spelletjes van allianties en verraad waren continu. Daarom, als teken van de macht die hij had, gaf Abderramán III in 936 opdracht tot de bouw van een nieuwe paleisachtige hoofdstad. Deze zou Medina Azahara heten en zou naast Córdoba zelf liggen. De naam komt mogelijk van zijn geliefde Azahara, wiens naam is afgeleid van de Arabische naam voor de witte bloemen van de sinaasappelboom. Het ensemble was weelderig en de kronieken van die tijd, zoals de Aragonese, vertelden het bestaan ​​van grote luxe en verfijning. Het zou echter snel verdorren. De burgeroorlog tussen de moslims betrof een Berberse invasie die de plaats verwoestte. In 1010 hield de prachtige stad op te bestaan.

 

Segóbriga

Een van de meest bekende op de lijst, Segóbriga is een klassieker als het gaat om de Spaanse Romeinse ruïnes. Door de goede staat van instandhouding kan het theater tot op de dag van vandaag in gebruik blijven. Hoewel het wordt geassocieerd met Rome, is de naam van Keltiberische oorsprong. De sufigo “briga” betekent stad terwijl “sego” overwinning is. Dit veronderstelt een bevestiging van zijn meest afgelegen verleden, geassocieerd met de inheemse volkeren van het centrum van het schiereiland. Op de heuvel waar het zich bevindt, nabij Saelices in Cuenca, zijn pre-Romeinse overblijfselen gevonden die het begin van de stad minstens vijf eeuwen voor Christus vormen.

13 OUDE HISTORISCH VERLATEN STEDEN IN SPANJE

Foto: Wikipedia

Nadat het in handen was gekomen van de Republiek Rome, profiteerde het van de Sertorius-oorlog, omdat het het zenuwcentrum van het gebied werd. De doorgang naar het rijk kwam hem ook goed van pas, aangezien hij in 12 na Christus de titel van Municipium kreeg. Dit betekende dat patriciërs zich relatief snel in de plaats vestigden. Vanaf dat moment werden de grote monumenten ontwikkeld. De economische en politieke crises van de 3e en 4e eeuw, die de basis legden voor het toekomstige middeleeuwse feodalisme door de versterking van plattelandsgebieden en steden, hadden ernstige gevolgen voor Segóbriga. Het belang ervan nam af en een groot deel van de gebouwen werd verwoest voordat de Visigoten arriveerden. Ondanks een kleine heropleving van de gotiek was de mosliminvasie een genadeklap en kwijnde weg totdat deze volledig ontvolkt was in de 11e / 12e eeuw.

Saelices nam de plaats in van Segóbriga en ze raakte bijna in de vergetelheid. Hierdoor werden de overblijfselen niet allemaal geplunderd. Hoewel Uclés profiteerde van de stenen van zijn constructies, is de plant nog steeds herkenbaar. Het eerder genoemde theater of amfitheater zijn de beste voorbeelden. Sinds de 19e eeuw is het niet gestopt met opgraven en tegenwoordig is het een aanbevolen bezoek.

Numancia

Deze verwoeste stad is een essentieel onderdeel van de folklore van Spanje. Het heroïsche verzet dat de Iberiërs voerden, bracht Numantia ertoe om te overleven als een voorbeeld van vasthoudendheid. De eerste nederzettingen dateren van rond 1800 voor Christus en evolueerden tot een onneembaar fort. Tijdens de 2e eeuw voor Christus besloot hij zich aan te sluiten bij een van zijn bondgenoten op het schiereiland in plaats van Rome. Als gevolg hiervan zouden de Celtiberians de toorn van de republiek ondergaan. Dit gebeurde in 153 voor Christus en was zijn doodvonnis.

13 OUDE HISTORISCH VERLATEN STEDEN IN SPANJE

Foto: Wikipedia

Na bijna twee decennia van nederlagen gaven de Romeinen Publio Cornelio Escipión Emiliano het bevel. Hij was de adoptie kleinzoon van de generaal die Hannibal wist te verslaan, Carthago Nova (Cartagena) te veroveren en Rome in Hispania te introduceren. Hij was net klaar met het werk dat zijn grootvader had gestart om Carthago te vernietigen. Om deze reden kreeg hij de bijnaam “Minor African”.

Al met een formidabel leger versterkte hij zijn positie en zette de Celtiberians in hun eigen huis gevangen. 15 maanden na het begin van het beleg, in 133 voor Christus, staken de belegerden hun stad in brand en pleegden later zelfmoord. Hiermee voegde Scipio aan zijn bijnamen “Numantino” toe. Op de ruïnes werd een dorp gebouwd, verwoest in het eerder genoemde Sertorius-conflict, en later een ander, al puur Romeins maar bevolkt door de lokale bevolking. Het verzette zich slechts tot de IV n.Chr. In zijn omgeving zou de gemeente Garray veel later ontstaan, wat tot op de dag van vandaag heeft standgehouden.

 

Los Millares

De oudste van deze verlaten Spaanse steden is die op de huidige locatie van Los Millares. Deze overblijfselen zijn te zien in de provincie Almería. Ze behoren tot de bronstijd. De eerste fasen van deze prehistorische stad dateren uit de XXXIII eeuw voor Christus en de laatste uit, min of meer, de XXIII voor Christus In deze tijd werd een complex met drie concentrische muren ontwikkeld. Op een gemetselde basis werden lemen muren en plantmateriaal gebouwd. De hoogte bereikte meer dan zes meter. Op de top was een fort als citadel.

13 OUDE HISTORISCH VERLATEN STEDEN IN SPANJE
13 OUDE HISTORISCH VERLATEN STEDEN IN SPANJE

Fotos: Wikipedia

Van de verschillende perioden dat het leefde, vond de meest welvarende plaats in de tweede helft van het tweede millennium voor Christus In die tijd hadden ze verschillende externe verdedigingswerken die het omliggende gebied domineerden. Aan het begin en het einde van zijn bestaan ​​bleef de bezetting echter beperkt tot de citadel. Naast de overblijfselen van muren, huizen, ovens en winkels, valt de begraafplaats van Los Millares op. Ongeveer 80 gezamenlijke, ronde en half ondergrondse graven vormen een van de belangrijkste oude necropolen op het Iberisch schiereiland.

 

Julióbriga

De spanningen tussen Cantabriërs en Romeinen tijdens het begin van het Romeinse rijk waren de reden dat de eerste keizer, Augustus, Julióbriga stichtte. Het kerkgenootschap is een rechtstreeks eerbetoon aan zijn mentor, Julius Caesar. Dankzij de invloed van de plaats kwam de situatie tot rust. De bouw ervan werd toevertrouwd aan het Macedonische Legio IV . 

13 OUDE HISTORISCH VERLATEN STEDEN IN SPANJE

Foto: Wikipedia

Na de pracht van de 1e eeuw hebben verschillende van haar burgers op verschillende plaatsen burgerlijke functies verworven, zoals in verschillende documenten is vastgelegd. Toen begon het een voortdurende achteruitgang te leven die eindigde in de derde eeuw. Kleine dorpen en tempels verrijzen uit de ruïnes. Er is echter nooit een echte herbevolking geweest en vandaag bevolken de overblijfselen het binnenland van Cantabrië.

 

Contrebia Leucade

In La Rioja wacht deze Spaanse verwoeste stad. Het is een populatie waarvan nog veel te ontdekken valt. De wortels zijn Keltiberisch, uit de bronstijd. Het was ongeveer het einde van het tweede millennium voor Christus toen het zijn reis begon. Dit blijkt uit de begrafenis van de Grot van de Meren. Later werd de nederzetting ontwikkeld tijdens de eerste ijzertijd, tot de komst van de Keltiberische volkeren in Europa. 

Contrebia Leucade
Contrebia Leucade

Fotos: Wikipedia

Door de plaats rond de rivier de Alhama uit te breiden, waren ze de belangrijkste kracht tot de komst van de Romeinen. Deze versterkten de muren waarvan de overblijfselen vandaag de dag te zien zijn, aangezien ze enorm hebben geleden tijdens de voortdurende schermutselingen voorafgaand aan de verovering. Na te zijn geromaniseerd, bleef het tot de 9e eeuw bewoond.

 

Itálica

Stad van keizers, sinds het de geboorte van Trajanus zag, was het een van de eerste Romeinse fundamenten buiten Italië. Het werd geboren als resultaat van de acties van Publio Cornelio Escipión, adoptiegrootvader van de eerder genoemde Scipio, tijdens de Tweede Punische Oorlog. In een pre-Romeinse stad, in 206 voor Christus, werd een bevolking gevestigd die bestemd was om oorlogsveteranen te huisvesten. Een ruimte die vanaf het begin de goedkeuring van de hoofdstad had, waardoor ze een krachtige economie kon ontwikkelen. Zo bloeide het zowel in de republiek als in het rijk. Het had alle luxe en ontving verschillende uitbreidingen, vooral onder het keizerlijke bewind van Hadrianus.

13 OUDE HISTORISCH VERLATEN STEDEN IN SPANJE

Fotos: Wikipedia

Keizerlijk verval leidde ertoe dat de nieuwe takken werden verlaten. De Visigoten gaven het echter een groot belang. Zoveel eeuwen prestige verdienden hem om te overleven, ondanks wat hij er niet in slaagde de Arabieren te overwinnen. Ontvolkt, bevond zich in de 14e eeuw een klooster op het grondgebied van Italica. Door overstromingen brachten ze de inwoners van Santiponce ertoe zich te vestigen op de Romeinse ruïnes van het oude gebied. Veel van het erfgoed is echter bewaard gebleven. Grote huizen met mozaïeken en infrastructuur vormen wat er vandaag de dag te zien is. Een geweldige toevoeging is de nabijheid van de hoofdstad van Sevilla.

 

Ampurias

Ampurias, van Griekse oorsprong, dankt zijn bestaan ​​aan de Griekse expansionistische ijver. Opgericht voor commerciële doeleinden om de goederen van Iberia te exploiteren, duurde het niet lang voordat het floreerde. De primitieve kern dateert uit het begin van de 6e eeuw voor Christus en was een utilitaire haven die zich in slechts een paar decennia landinwaarts uitbreidde. Door de ups en downs die de Grieken leden tijdens hun avonturen in de Middellandse Zee, nam hun rijkdom nog meer toe. Als ze echter om iets bekend staat, is het wel vanwege haar rol in de Tweede Punische Oorlog. De Scipios gebruikten het als een speerpunt om de Carthagers te confronteren. De loyaliteit van Ampurias was de sleutel tot de Romeinse overwinning in een dergelijk conflict.

13 OUDE HISTORISCH VERLATEN STEDEN IN SPANJE

Fotos: Wikipedia

Ondanks het behoud van de status van bondgenoot tot het rijk. Gedurende de voorgaande twee en een halve eeuw leefden Romeinen en Grieken gelijkelijk samen. Al met het Romeinse staatsburgerschap nam het overwicht ervan af bij de achtervolging van Tarraco. Beetje bij beetje werd het kleiner en aan het einde van de 3e eeuw verhuisde de bevolking naar het oude havengebied. Zo werd het een Visigotische stad, de basis van het huidige San Martín de Ampurias. Deze stad slaagde erin om de provinciehoofdstad te zijn, hoewel de moeilijke verdediging van het gebied ervoor zorgde dat het verhuisde. Zo bleef het tot op de dag van vandaag een dorp.

 

Tiermes

Om deze lijst met oude verlaten steden in Spanje af te sluiten moet je naar Soria, naar de gemeente Montejo de Tiermes. Deze stad stond op het punt haar lot te vermijden, aangezien het in de Visigotische tijden een opmerkelijke ontwikkeling kende. In die tijd was hij in staat om een ​​basiliek, een klooster en zelfs een paar necropolen te ontwikkelen. Het feit dat ze in een grensgebied was, veroordeelde haar echter. Het niemandsland dat dit Soria-gebied was, zorgde ervoor dat de bevolking wegkwijnde tijdens de hoge middeleeuwen. Hoewel toen het gebied eenmaal was hersteld door de noordelijke christenen, er een poging werd gedaan het te herstellen, was het onmogelijk. Slechts één dorp bleef daar tot de 16e eeuw. Een hermitage in de plaats is de enige levende erfenis die het heeft, aangezien het nog steeds pelgrimstochten maakt.

13 OUDE HISTORISCH VERLATEN STEDEN IN SPANJE

Fotos: Wikipedia

Vroeger was het een belangrijk Romeins centrum. Het had een goede infrastructuur en warmwaterbronnen. De basis van zijn economie was vee. Vóór de komst van Rome zijn er bewijzen van zowel Keltiberische nederzettingen als culturen die eraan voorafgingen. Een van de grote bezienswaardigheden van Tiermes, afgezien van de verscheidenheid aan overblijfselen die het heeft, is dat het zich in een gebied met zandstenen bevindt. Zo zijn de grotten en de grote sneden in de grond een interessante aanvulling op de ruïnes zelf, die laten zien dat de stedenbouwkundige opzet was aangepast aan dit bijzondere terrein.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :