Tien hoogtepunten op het eiland La Palma


Tien HOOGTEPUNTEN OP HET EILAND  LA PALMA

Bezoek de tien bezienswaardigheden op het Spaanse eiland La Palma, dan de echte rustzoekers en zeker de natuurliefhebbers is het vaak vergeten Canarische eiland La Palma een ideaal stekkie waar ze hun hart kunnen ophalen.

De Canarische Eilanden worden elk jaar door miljoenen toeristen bezocht het is hiermee een van de meest bezochte vakantiebestemmingen van Europa. Dat heeft het hoofdzakelijk te danken aan zijn heerlijke klimaat en zijn prachtige, eindeloze stranden. De bekendste en drukst bezocht eilanden zijn wel Tenerife, Gran Canaria, Lanzerote en Fuerteventura. Maar echte rustzoekers en zeker de natuurliefhebbers is het vaak vergeten Canarische eiland La Palma een ideaal stekkie waar ze hun hart kunnen ophalen.

TIEN HOOGTEPUNTEN OP HET EILAND  LA PALMA

Foto: Wikipedia

Het is aan de grijze kleur van het zand op de stranden van La Palma te danken dat het eiland niet wordt overspoeld door toeristen. Zolang de meeste bezoekers kiezen voor een verblijf op de grotere Canarische Eilanden met zijn goudgele stranden en wervelende uitgaansleven, blijft het op La Palma aangenaam rustig.

De charme van La Palma is de aangename stilte, de tranquilo eilandsfeer, de authentieke dorpjes en de afwisselende natuur. Dit alles overgoten met hetzelfde zonnige klimaat als op de andere Canarische Eilanden. Op La Palma wordt je niet gezien als een toerist maar voeg je in en ben je tijdens je verblijf onderdeel van het eilandleven.

Booking.com

Populaire overnachtingsplaatsen op La Palma zijn de typische Canarische casitas die door de Palmeros zijn opgeknapt tot aangename vakantiehuizen.

Twee derde van de totale oppervlakte van La Palma bestaat uit beschermd natuurgebied. Meer dan 1000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden maken het eiland tot een Walhalla voor wandelaars. Het eiland is  ongeveer 40 bij 30 kilometer groot en het hoogste punt is 2426 meter hoog .

De Roque de los Muchachos, de hoogste top

Letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van La Palma, een bezoek aan de hoogste top. Vanaf de Roque de los Muchachos kijk je recht in de grootste erosiekrater ter wereld de Caldera de Taburiente. 

Caldera de Taburiente

Aan de noordzijde van de vulkanengroep 'Cumbre Vieja' bevindt zich de Caldera de Taburiente, een erosiekrater met een doorsnede van negen km waarin schitterende wandelingen gemaakt kunnen worden. Het woord caldera is oorspronkelijk hiernaar vernoemd; men ging er toen van uit dat het komvormige gebied was ontstaan door een explosie waarbij een grote vulkaan zichzelf opblies. Al in de 19e eeuw werd aan deze theorie getwijfeld, en onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat het gebied door erosie is ontstaan. De rand vormt met de Roque de los Muchachos het hoogste punt met 2426 meter.

Caldera de Taburiente

Foto: Wikipedia 

Het laurierbos, het nevelwoud La Palma

Terwijl in het westen van La Palma de zon schijnt worden de boomtoppen en planten in de hoger gelegen gebieden in het noordoosten bevloeid door een fijne nevel. In het oerwoud van La Palma groeien reuzenvarens en zijn de boomstronken bedekt met een dikke laag mos.

DE TIEN MOOISTE SPAANSE BRUGGEN

Foto: Wikipedia

Barranco's en laurierbossen

De noordoosthoek van het eiland wordt overheerst door diepe barranco's, kloven ontstaan door tijdelijke rivieren die van de Taburiente naar beneden stromen. In enkele van die kloven zijn nog restanten te vinden van het oorspronkelijke oerbos van de Canarische eilanden, het laurierbos of laurisilva. Bekende plaatsen zijn Los Tilos in San Andrés y Sauces en de Cubo de La Galga nabij San Juan de Puntallana.

 

De vulkanen, een eiland van contrasten

La Palma is een eiland van contrasten. Het noorden is weelderig groen en het zuiden vulkanisch. De laatste vulkaan eruptie vond plaats in 1971. Wandel over de asvelden en de lavastroom van de Teneguia naar de zoutvelden in het zuiden.

 

Las Tricias, drakenbloedbomen en grotten

Las Tricias is een pittoresk dorpje in het noordwesten van La Palma. In de jaren 70 kwamen er hippies naar het dorpje om te wonen in de grotten. Omgeven door een magisch landschap met eeuwenoude drakenbloedbomen vonden ze hier hun gedroomde Utopia.

La Palma staat bekend als La Isla verde ("het groene eiland") en als La Isla bonita ("het mooie eiland"), omdat het eiland het gehele jaar door is bedekt met groene vegetatie. Het eiland dankt al het groen aan de passaatwinden die de wolken aan de loefzijde van het eiland brengen en die boven het eiland losbreken of dichte nevelvelden op de bergen laten zien. Verscheidene plantensoorten profiteren van het vocht van de wolken. Het eiland kent een aantal vegetatiezones, van lavavelden met mediterrane droogvegetatie, Canarische dennenbossen op de westelijke hellingen en hoogvlakten, laurierbossen of laurisilva op de noordoosthellingen en fayal-brezal op de overgangen tussen beide. Onder de plantensoorten op La Palma zijn er 170 inheemse, typisch Canarische soorten, waarvan onder andere de befaamde drakenbloedboom.

Het landschap beeldt een contrast van zwart (basalt), rood en groen (vegetatie) in het Atlantische blauw uit. In het noorden van het eiland de barranco's, diepe uitgesneden kloven, die het water van de bergen naar de zee dragen, de bossen op de centrale bergen van het eiland en de vulkanische activiteit in het zuiden, de lavavelden en vulkaankegels.

 

Santa Cruz de La Palma, de koloniale hoofdstad

La Palma was in het begin van de zestiende eeuws de derde grootste haven ter wereld. De koloniale huizen en kerken herinneren aan een rijk verleden. Behalve gezellige terrassen, restaurants en winkeltjes heeft de hoofdstad sinds kort zijn eigen stadsstrand.

Santa Cruz de La Palma, de koloniale hoofdstad

Santa Cruz de La Palma ligt aan de voet van de beboste berghelling van de vulkaan Cumbre Vieja, en aan de rand van de kleinere hydrovulkaan Risco de la Concepción.

In de zestiende eeuw was deze stad, naast op de eerste plaats Sevilla en de tweede plaats Antwerpen de belangrijkste havenstad van het Spaanse Wereldrijk  Dit komt vooral door haar ligging op La Palma, het westelijkste Canarische eiland, voordat men de Atlantische Oceaan naar bijvoorbeeld Nieuw-Spanje kon zeilen en dus goed als verversing centrum kon dienen

Het authentieke noorden van La Palma

Het noorden van La Palma is ruig met diepe kloven en kleine dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan. De natuur is overweldigend evenals de schoonheid van het landschap.

 

De piratenkloof, een enorme grot met huisjes

Vanaf het dorpje Tijarafe gaat een smalle en steile weg in de richting van de kust. Trek de handrem van de auto nog een keer extra aan om te beginnen aan een korte wandeling naar een mysterieuze grot aan zee.

 

El Proís de Candelaria of el Poris de Candelaria behoort bij de Gemeente Tijarafe dit kleine vissersdorpje Poris de Candelaria ligt in een gigantische grot onder een indrukwekkende klif direct aan zee, in een baai ook wel de Piratenbocht genoemd.

el poris de candelaria tijarafe

Dit kleine sprookjesachtige dorp met huizen die gebouwd zijn in de schaduw van de hoge rotsen, half in en half buiten een grot en aan de rand van het water van de Atlantische Oceaan. Veel bezoekers vragen zich dan ook af wat het dorp is: is het een vissersdorp, zijn het grotwoningen of een van de vele baaien maar zonder een zandstrand.

Porís de Candelaria (ook wel eens Proís de Candeleria genoemd) hoort bij de gemeente Tijarafe en is eigenlijk alles wat we zojuist geschreven hebben. Porís de Candelaria kan bereikt worden over zee maar de meeste mensen bereiken het dorp al wandelend over een mooi aangelegd wandelpad, al is het ook mogelijk om met de huurauto dichtbij het dorpje te komen.

 

Het strand van Tazacorte, meeste uren zon van Europa

De meeste uren zon van Europa; dat klinkt als een verkooppraatje om de badgasten van de grotere eilanden naar La Palma te trekken. Er zijn op dit strand zelfs ligstoelen te huur. De keur van het grijze zand kunnen we niet voor je veranderen.

 

Thuis op La Palma in een huis met oceaanzicht

In het rijtje met hoogtepunten op La Palma hoort wat mij betreft ook een verblijf in een van de gerestaureerde Canarische casitas. Op La Palma huur je een huisje met een veranda en je eigen tuin met zicht over de Atlantische Oceaan. Geniet op La Palma van je privacy en de rust en iedere avond een zonsondergang. Op La Palma ben je thuis tijdens de vakantie!

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :