Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Twintig weetjes over de provincie Málaga


20 WEETJES OVER DE PROVINCIE MÁLAGA

Wat weet je eigenlijk over de dorpen in de provincie Málaga? Ontdek hier de 20 interessante weetjes over de provincie Málaga!

Je gaat er op vakantie of misschien overwinter je er wel, je kunt er ook heerlijk rondrijden in een huurauto of misschien ben jij wel een van die er wonen, in de heerlijke en prachtige provincie Málaga. Maar zeg nu eerlijk wat weet je eigenlijk van de provincie Malaga met zijn prachtige dorpen en steden? 

20 WEETJES OVER DE PROVINCIE MÁLAGA

O, ja wist je dat er een dorp in de provincie is waar zes van de tien inwoners buitenlanders zijn.  Maar er is ook een dorp waar maar vier buitenlanders wonen of wil je toevallig weten in welk dorp de meeste kindjes geboren worden. Ga je mee met onze ontdekkingstocht door de provincie Málaga en leer al deze wetenswaardige kennen van deze mooie bruisende provincie.

Booking.com

Met deze korte ontdekkingsreis gaan we 20 wetenswaardigheden omschrijven die te maken hebben met de 103 dorpen die de provincie Málaga heeft. Deze provincie in Andalusië is erg populair bij buitenlanders die hier graag op vakantie komen of komen wonen om te genieten van al het moois wat de regio te bieden heeft. De geografie is echter erg divers en de dorpen die in de binnenlanden liggen zijn compleet anders dan die gemeenten die langs de kust liggen en de Costa del Sol vormen.

Wat is de gemeente met de meeste kinderen?
Het dorp Cártama wint de titel als gemeente met de meeste kinderen. Om precies te zijn heeft 20,9% van alle inwoners een leeftijd tussen de 0 en 14 jaar. Als tweede op de lijst staat de gemeente Alhaurín de la Torre en als derde Rincón de la Victoria met bijna dezelfde percentages.

 

Wat is de gemeente met het minste aantal kinderen?
Dat is hetzelfde dorp wat ook het dorp is met het minste aantal inwoners, namelijk Atajate met slechts 8 van de 171 inwoners die jonger zijn dan 14 jaar, een 4,7% van het totaal aantal inwoners.

 

Wat is de gemeente met de oudste inwoners?
Alcaucín is het dorp waar de meeste oudere inwoners te vinden zijn. Een derde van de 2,272 inwoners is ouder dan 65 jaar.

 

Wat is de gemeente met het minste aantal inwoners van 65 jaar en ouder?
Dat is het dorp Cártama waar naast het meeste aantal kinderen tot 14 jaar dus ook de minste 65-plussers te vinden zijn. Slechts 11% van de inwoners heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

 

Wat de gemeente waar de meeste inwoners zijn die ook daar geboren zijn?
Dat is het dorp Alfarnate waar 82% van alle ingezetenen daadwerkelijk in het dorp geboren is.

Wat is de gemeente waar het minste aantal inwoners te vinden is die daar ook geboren zijn?
Dat is het dorp Benahavís waar slechts 7,6% van alle inwoners ook daar geboren is.

 

Wat is de rijkste gemeente van de provincie Málaga?
Hierbij is gekeken naar de gegevens van de Spaanse belastingdienst waaruit blijkt dat Rincón de la Victoria de rijkste gemeente is waar de inwoners een gemiddeld jaarsalaris van 26.228 euro bruto hebben. Het gemiddelde salaris van de hele provincie Málaga is overigens 21.479 euro bruto per jaar.

 

Wat is de armste gemeente van de provincie Málaga?
Dat is het dorp Almáchar waar het gemiddelde inkomen op jaarbasis niet meer is dan 10.995 euro bruto.

 

Wat zijn de meest voorkomende voornamen en achternaam in de provincie Málaga?
De meest voorkomende voornamen zijn Antonio en María (hoe kan het ook anders). De meest voorkomende achternaam van de provincie is García wat overeenkomt met de meest voorkomende achternaam van héél Spanje.

 

Wat is de grootste gemeente wat betreft vierkante kilometer?
Dat is de gemeente Antequera met een gemeente oppervlak van 749,3 vierkanter kilometer. Als tweede staat de gemeente Ronda op de lijst met 481 vierkante kilometer en daarna Málaga hoofdstad met 395 vierkante kilometer.

 

Wat is de kleinste gemeente wat betreft vierkante kilometer?
Dat is het dorp Árchez met slechts 5 vierkante kilometer aan gemeente oppervlakte.

 

Welke gemeente heeft de hoogste bevolkingsdichtheid?
Dat is de gemeente Fuengirola met 7.472 inwoners per vierkante kilometer, daarna Torremolinos met 3.406 inwoners per vierkante kilometer en dan de gemeente Benalmádena met 2.502 inwoners per vierkante kilometer.

Welke gemeente heeft de laagste bevolkingsdichtheid?
Dat wordt dan de gemeente Parauta waar per vierkante kilometer slechts 5 inwoners te vinden zijn.

 

In welke gemeente worden de meeste en minste kinderen geboren?
Je zou kunnen denken dat de gemeente Cártama als zijnde het dorp met de meeste kinderen ook het dorp zou zijn met de meeste geboortes maar dat is niet zo, zij staan op de tweede plaats achter het kleine dorpje in de Valle del Genal, Parauta waar per 1.000 inwoners 20 nieuwgeborenen wonen. Dat is bijna het dubbele van het gemiddelde in de provincie Málaga van 9,4 babys. Er zijn drie gemeenten waar in 2015 geen enkel kind geboren werd, te weten Cartajima, Benalaurís en Jimena de Líbar.

 

In welke gemeente sterven de meeste en minste inwoners?
De gemeente waar de meeste mensen overleden in 2015 was Alpandeire met 39,8 overlijdensgevallen per 1.000 inwoners. Het gemiddelde in de provincie is 8 doden per 1.000 inwoners. Het dorp waar de minste mensen overleden in 2015 was Benahavís waar 3 inwoners per 1.000 inwoners dood gingen.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron::  Spanje Vandaag

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :