Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Tien rariteiten over kastanjes


TIEN RARITEITEN OVER KASTANJES

Kastanjes, Spaans Castañas tien rariteiten over kastanjes die je zullen verbazen

Kastanjes, Spaans Castañas tien rariteiten over kastanjes die je zullen verbazen. In de maand Oktober en november zijn Dé maanden om deze bijzondere droge vrucht te eten, de Castañas heeft een lange traditie in verschillende delen van Spanje. De eerste november was traditie getrouw de nacht van de castanyada in de regio Catalonië, waar op vele plaatsen kastanjes met zoete aardappelen werden gegeten.

Maar ook in het westen van Spanje kom je deze gewoonte om kastanjes met zoete aardappelen te eten vaak voor, waar de magosto een zeer populair festival is in Galicië, El Bierzo, ten noorden van Extremadura en ten westen van Toledo, evenals in Asturië onder de naam amagüestu. In Navarra en Euskadi staat deze gewoonte bekend als de gaztain jana.

TIEN RARITEITEN OVER KASTANJES

Met andere woorden, de kastanje is een voedsel dat al eeuwenlang diep geworteld is in de Spaanse culturele en gastronomische traditie, ondanks dat het een boom is die oorspronkelijk uit Azië komt. Als het in onze voeding is bewaard ondanks dat het geen overvloedige gedroogde vrucht is en uitsluitend in het herfstseizoen voorkomt, is dat omdat sommige van zijn kenmerken uitzonderlijk zijn en zijn kookkwaliteiten opmerkelijk zijn.

Booking.com

Hier zijn tien curiosa over kastanjes waarvan je verrast zult zijn te weten.

1 Ondanks dat het een gedroogde vrucht is, lijkt het meer op een graansoort. De reden is dat het vlees melig is, met 44% koolhydraten en slechts 1,25% vet en 1,63% eiwit.

 

2 Het is caloriearm gedroogd fruit
52% van de kastanjes is water, wat ze eigenlijk tot een zeer caloriearm gedroogd fruit maakt. Aan de andere kant, als we ze geroosterd consumeren, moeten we er rekening mee houden dat ze een deel van hun water verliezen, maar hun lage verteerbaarheid -ze zijn erg melig- zal ons er ook toe brengen ze met mate te eten.

3 Ze zijn rijk aan vezels
Bovendien is een groot deel van de hydraten zowel onoplosbare als oplosbare vezels, waardoor ze de opname van vrije suikers sterk vertragen. Ondanks hun zoete smaak zijn ze met mate geschikt voor diabetici. Als we hieraan toevoegen dat de glycemische index de lage calorische kracht niet verhoogt, worden we geconfronteerd met een van de meest geschikte noten om een ​​dieet te begeleiden.

 

4 Ze kunnen rauw worden gegeten
Hoewel het normaal is om ze geroosterd te consumeren, kunnen ze inderdaad rauw worden gegeten, hoewel ze vanwege hun hoge tanninegehalte en onoplosbare vezels te onverteerbaar kunnen zijn. Als het rauw wordt gegeten, is het voordeel dat de vrucht het hele scala aan vitamines behoudt: C en een groot deel van die in groep B, evenals foliumzuur. Hiervoor wordt aanbevolen om ze na de oogst zeven tot tien dagen te bewaren om de tannine-index te verlagen en om ze met mate te consumeren.

 

5 Het is erg belangrijk om ze goed te kauwen
Omdat het rijk is aan zetmeel, is de structuur erg melig; Om ervoor te zorgen dat het zetmeel de suikers vrijgeeft die het een aangename smaak geven, is het nodig dat de enzymen in het speeksel het beetje bij beetje afbreken. Een ontspannen kauwen waarbij het voedsel goed gemengd is, helpt hierbij.

TIEN RARITEITEN OVER KASTANJES

Foto: Jorge Franganillo

6 Ze hebben een krachtig laxerend effect
Zowel vanwege de aanwezigheid van hoge gehaltes aan onoplosbare vezels en tannines als vanwege het lage vetgehalte, door het stimuleren van de productie van galzouten in de galblaas, zullen deze de opname van vetten niet beïnvloeden, maar in plaats daarvan de darmtransit bewegingen stimuleren, wat de darmwerking bevordert. bewegingen bij mensen met constipatie problemen.

 

7 Ze zijn diuretisch
Ze hebben een zeer belangrijke bijdrage van kalium -bijna een halve gram per 100 gram-, een regulator van het celmembraan die de bloeddrukdaling en diurese stimuleert.

 

8 Voorkom krampen
Hoewel niet in de verhoudingen van melk, is de bijdrage van calciumkastanjes interessant -120 mg per 100 gram-, maar valt vooral op door de 30 mg magnesium per 100 gram die het samen met de bijdrage van kalium tot een gedroogd fruit ideaal om onwillekeurige spiersamentrekkingen die optreden bij krampen te voorkomen.

9 Ze kunnen worden gebruikt om brood te maken
Omdat ze een hoog zetmeel gehalte hebben, hebben ze een bloemige textuur waardoor ze kunnen worden gedroogd en vervolgens met hitte kunnen worden geschild, maar zonder te koken, om ze later te malen en het zogenaamde “pilongas-kastanjemeel” te verkrijgen, typisch voor het Galicische gebied. Brood en traditioneel gebak worden meestal met dit meel gemaakt. Op het eiland Corsica wordt pap gemaakt met de bloem genaamd polenta en gegeten met kaas.

 

10 Ze zijn perfect voor veganisten
Naast alle bovengenoemde bijdragen, hun hoge vezelgehalte, hun lage vet- en calorische waarde, vallen kastanjes op omdat hun eiwitfractie alle essentiële aminozuren voor de mens bevat en dus wordt geclassificeerd als hoogwaardig eiwit . Dat gezegd hebbende, moet worden opgemerkt dat het eiwit slechts 1,63% van de kastanje is en daarom is de bijdrage ervan laag; maar ze zijn interessant als aanvulling voor veganisten.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: eldiario.es

Wat gaan we ondernemen Spanje?

Misschien ook interessant :