Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

8 Spaanse ravijnen & kloven


De acht meest indrukwekkende Spaanse ravijnen & kloven

De acht mooiste en meest indrukwekkende Spaanse ravijnen & kloven

Spanje heeft vele prachtige steden, mooie plaatsen waar je zelfs kunt verdwalen, heerlijke Turquoise blauwe meren om uit te rusten, de mooiste en langste zandstranden… en Spanje heeft ook indrukwekkende ravijnen & kloven. 

O.K. Spanje heeft niet de diepste kloof ter wereld, dat is de Kali Gandaki in Nepal, ook niet de de beroemdste kloof, dat is de Grand Canyon in Arizona, waar de Colorado-rivier doorheen stroomt, maar Spanje kan zich ook niet beklagen. Hier zijn een paar voorbeelden van de diepste kloven in Spanje, voor als je eens een uitstapje naar de wildste ravijnen & kloven met duizelingwekkende routes en spectaculaire uitzicht punten wilt ondernemen.

DE ACHT MEEST INDRUKWEKKENDE SPAANSE RAVIJNEN & KLOVEN

Barranco de la Hoz

Het is een kalkstenen kloof waar de Gallo-rivier doorheen stroomt en die ongeveer 12 kilometer van de stad Molina de Aragón (Guadalajara) ligt. Een natuur die in de loop van miljoenen jaren is gevormd door de loop van het water en die deze indrukwekkende en diepe kloof met verrassende rotsformaties zoals de Tinaja, de Huso of de Cobertera heeft doorkruist.

Booking.com

Vanuit het gezichtspunt, dat toegankelijk is via een trap met steile en onregelmatige treden, kun je de karakteristieke vorm zien waaraan de Barranco zijn naam dankt.
In het midden van de kloof ligt de hermitage van de Virgen de la Hoz, een prachtig 12e-eeuws heiligdom omringd door pijnbomen en populieren.

Tajo de Ronda

Het is een kloof waarop de stad Ronda (Málaga) ligt. Een kloof die de rivier de Guadalevín bereikt, 500 meter lang en 100 diep en heeft een grote helling die uitkomt in de richting van La Caldera. De oorsprong gaat terug tot ongeveer vijf miljoen jaar geleden, toen seismische bewegingen de twee plateaus creëerden, gescheiden door de grote kloof die de Tajo de Ronda vormt. Daarnaast is het een perfecte plek voor liefhebbers van vogels kijken, aangezien je vanaf hier kunt genieten van enkele soorten die op andere plaatsen moeilijk te vinden zijn, zoals onder andere de rood snavel kauw of de kleine torenvalk. Het werd in 2019 uitgeroepen tot natuurmonument van Andalusië en is zeker een bezoek waard.

 

Desfiladero de los Cachorros

De Monachil River Canyon is een van de meest populaire wandelroutes in de provincie Granada: negen kilometer lang, cirkelvormig en eenvoudig, daarom is het erg aantrekkelijk om met kinderen te gaan en te genieten van de hangbruggen, de watervallen en zelfs vanuit een grot. Deze kloof is een middelgebergte gebied van kalksteen materialen, wat aanleiding geeft tot meer abrupte maar sterk erodeerbare formaties.
De vallei waar de kloof doorheen loopt, bevat een grote hoeveelheid vegetatie van struiken en oeverplanten: wilgen, populieren, riet en espartogras. En door deze vegetatievorm is er ook een rijke fauna aan insectenetende en graanetende vogels, amfibieën en zoogdieren zoals wilde zwijnen en populaties berggeiten.

 

Desfiladero de La Yecla

Het ligt in de provincie Burgos, in de zogenaamde Peñas de Cervera, naast Santo Domingo de Silos. Het water van de rivier de Hellechal heeft door de eeuwen heen de smalle kalkstenen kloof gevormd.
De route, die plaatsvindt langs een laaggelegen loopbrug over de rivier, veroorzaakt geen duizeligheid, maar biedt een heel mooi schouwspel met uitzicht op de poelen en gierennesten, met watervallen, steile wanden die ons dwingen te kronkelen, afgelegen hoeken en hoge hellingen die de zon niet doorlaten.

 

Desfiladero de los Gaitanes

Het is een kloof die wordt geopend door de rivier de Guadalhorce en ligt in de provincie Malaga. Het is toegankelijk vanuit de steden El Chorro of Ardales. De drie kilometer lange route met hoogtes tot 400 meter en breedtes van minder dan 10 meter is spectaculair. Tegenwoordig kan deze plaats worden bereisd door de Caminito del Rey – getraceerd aan het begin van de 20e eeuw – 7,7 kilometer wandelend langs hangende loopbruggen van 100 meter hoog.

 

Desfiladero del Río Borosa

Een van de mooiste landschappen van het natuurpark Cazorla, in Jaén. Volg vanaf het Torre del Vinagre Interpretation Centre de weg naar een nabijgelegen forelviskwekerij, waar een pad uitkomt dat langs de rivier de Borosa loopt.
Je kunt een eenvoudige route van 11 kilometer nemen door houten loopbruggen die aan de rotsen zijn verankerd, door kleine watervallen van smaragdgroen water, verschillende poelen met kristalhelder water en bruggen die de rivier van de ene naar de andere kant oversteken totdat je het einde bereikt en verwonder je met de waterval genaamd “Salto de los Órganos”.

 

Desfiladero de la Hermida 

Een kloof die zo smal is dat alleen de Deva-rivier en de kronkelende weg N-621 er doorheen lopen. Met een lengte van 21 kilometer wordt het gecatalogiseerd als de langste van het Iberisch schiereiland en verbindt het de kust van Cantabrië met Potes, de hoofdstad van de Liébana-vallei en de opmaat naar de Picos de Europa. De rotsen die het pad vergezellen bereiken een hoogte van 600 meter en, om de ogen te strelen, zijn er verschillende uitzichtpunten verspreid aan beide zijden van het pad, zoals Santa Catalina, de meest spectaculaire en met de Picos de Europa op de achtergrond. In de Desfiladero is er ook de Via Ferrata de La Hermida voor het geval je niet wilt dat het avontuur stopt.

Desfiladero de Mont-Rebei

Tussen Lleida en Huesca, als een natuurlijke grens, ontspringt de Mont-Rebei-kloof, die de Montsec-bergketen van noord naar zuid uitsnijdt, de eerste grote formatie van de Catalaanse Pre-Pyreneeën en waardoor de wateren van de Noguera Ribagorzana voor miljoenen hebben gestroomd jaren op 500 meter diepte. Sinds 1999 is het een beschermd gebied door de Fundació Catalunya-La Pedrera en beschermt het bijna 600 hectare aan de Catalaanse kust: de kloof zelf en de oevers van de rivier (waar de otter leeft), de kliffen (de thuisbasis van grote roofvogels) ) en een deel van de schaduwrijke helling van Montsec d’Ares (bedekt met eiken). Het is een plek om te wandelen, maar het is ook mogelijk om te kajakken op de rivier.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :