12 Spaanse bezienswaardigheden


Twaalf PRACHTIGE SPAANSE BEZIENSWAARDIGHEDEN

Ontdek, beleef en geniet van de twaalf prachtige Spaanse bezienswaardigheden.

Ontdek, beleef en geniet van de twaalf prachtige Spaanse bezienswaardigheden. Ben je op zoek naar prachtige Spaanse bezienswaardigheden? Misschien wil je genieten van de mooie pleinen en de prachtige architectuur in het oostelijk deel van Spanje, wat dacht je van de grillige kust  met zijn steile bergen in het noordwestelijk deel van Spanje. De steden met hun mooie kathedralen, dit is een land dat vol staat met historische schatten. 

12 PRACHTIGE SPAANSE BEZIENSWAARDIGHEDEN

España, het land gekenmerkt door de geur van sinaasappelbomen en jasmijn en waar de salsa en flamenco door de straten klinken. De steden zijn gekleurd door duizenden bloemen en mozaïek. Versierd met historische schatten. 

Booking.com

Van Moorse paleizen in de warme zon, tot muurschilderingen van Neanderthalers diep onder de grond. De steden en natuur zó mooi, dat vele kunstenaars het land als atelier gebruikten. Het tempo ligt hier net iets lager. Fijn want ‘tranquilo’ is de beste manier om te genieten van de mooiste bezienswaardigheden van Spanje.

1. De recordbrekende grotten van Nerja

Toen in 1959 vijf jongeren op vleermuizen jacht gingen in de stad Nerja, ontdekten ze bij toeval een toegang naar een grot. Een groep deskundigen onderzocht de grot verder en kwam uit op een reusachtig (35.000 vierkante meter) ondergronds gangen complex, dat niet lang erna werd opengesteld voor het publiek. Diep in de duisternis van de grotten liggen waardevolle natuurlijke en culturele schatten verborgen. Recordbrekende schatten.

Neem de zes muurschilderingen van zeehonden. Voor zover bekend, de enige artistieke werken die door Neanderthalers werden gemaakt. Met een leeftijd tussen 42.000 en 43.500 jaar oud, zijn dit de oudste tentoongestelde kunstwerken van de wereld. Nog zo’n bijzonder record wordt gevormd door een samenvoeging van stalagmiet en stalactiet. Met een hoogte van 32 meter en een oppervlakte van 13 bij 7 meter, bewonder je de grootste zuilen van de wereld en de langste stalactiet. Tip: de koelte van de grot is een welkome afwisseling na een warme stranddag, 

 

2. Het atelier van Gaudí: Barcelona

Barcelona en Antoní Gaudí zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bijna nergens anders heeft een architect zo duidelijk zijn stempel gedrukt op een stad. Hoewel niet iedereen vertrouwen had in de architect – zijn leraar twijfelde tussen gek en geniaal – zijn Gaudí zijn levenswerken niet meer uit het straatbeeld weg te denken.

Neem de Sagrada Família: de grootste trekpleister van Barcelona. De eerste steen werd in 1882 gelegd en de kerk is nog steeds niet af. Dat zou eigenlijk ook raar zijn. De ‘Onvoltooide’, zoals de Sagrada Família in de volksmond wordt genoemd, hoort met haar hoog in de hemel prijkende torens in de steigers te staan. Een andere parel is Parc Güell, een park waar eigenlijk een tuindorp met woningen had moeten staan. Maar als je Antoní Gaudí de vrije hand gaf, moest je maar afwachten wat je kreeg. In dit geval een ‘Hal van Honderd Zuilen’, een kronkelende bank van gebroken keramiek en een salamander van mozaïek.

 

3. De parel van de woeste noordkust: Bilbao

De Spanjaarden weten het al lang: Noordwest-Spanje is een van de mooiste streken van hun land. De zee is er woester, de stranden stiller. Met in het noordwesten de steile bergkliffen van de Pyreneeën en in La Rioja glooiende heuvels vol wijngaarden. Stop tijdens je reis langs de noordkust in vredige vissersdorpen zoals Getaria om de frisse witte Txakoli-wijnen te proeven – heerlijk bij vis en zeevruchten.

Een uitblinker aan de noordkust van Spanje is de plaats Bilbao. Een lelijk eendje dat uitgroeide tot een mooie zwaan. Tot de vroege jaren negentig was Bilbao een wat vieze havenstad. Tegenwoordig is dat wel anders. Bilbao is uitgegroeid tot een juweel van moderne architectuur. Het Guggenheim Museum, het Euskalduna Conferentie- en Muziekcentrum en zelfs de fraai vormgegeven metrohaltes tonen de dynamiek van de stad.


4. Ervaar het leven van een Moorse vorst in Alhambra

In het Alhambra, een middeleeuws fort en paleis gelegen in Granada, kan je het leven van de Moorse sultans ervaren. Alhambra, ‘qasr alhamrā’ in het Arabisch, vertaalt naar ‘rode paleis’. Een naam die te danken is aan het gebruik van rode klei in de bouwstenen. Het fort (Alcazaba) kijkt vanaf de top van een heuvel waakzaam over het centrum van Grenada. Tussen de muren van het fort vind je Arabische Nasriden-paleizen, imposante christelijke kerken en middeleeuwse torens. Rust uit in de schaduw van de tuinen die behoren tot het zomerpaleis Generalife.

Indrukwekkend aan het Alhambra is dat de paleizen rijkelijk versierd zijn met Moorse decoraties uit de overheersing van Yusuf I (1333 – 1354). De architectuur is prachtig. Marmeren zuilen en vloeren vormen een bijzonder contrast met plafonds bestaand uit fijn houtwerk en booggewelven met geometrische figuren. Waarbij de met kalligrafieën versierde muren het koninklijke plaatje afmaken.

5. De kleurrijke wijken en flamboyante pleinen van Sevilla

Een bruisende universiteitsstad, die verleidt met prachtige monumenten, heerlijke tapasbars en vrolijke flamenco-lokalen. De stad bestaat uit verschillende kleurrijke wijken, waaronder Santa Cruz. Verdwaal hier in een wirwar van straatjes gekleurd met bloemrijke balkons en ontdek verscholen pleintjes. Moe geworden van het slenteren? Wees gerust, heerlijke tapas-restaurants en typisch Spaanse barretjes zijn nooit ver weg.

Het halvemaanvormige plein Plaza de España is een aanrader. Dit boegbeeld van de stad is opgetrokken in een diverse hoeveelheid van stijlen, maar vormt op de een of andere manier toch een eenheid. Vooral de invloeden van de Spaanse Renaissance zijn goed terug te vinden. Op de gevel bevinden zich 48 wandschilderingen met Andalusische tegeltjes die samen de Spaanse provincies met hun wapenschild vormen. De bruggen symboliseren op hun beurt de vier oude Spaanse koninkrijken van zo’n vijf eeuwen geleden.


6. Op de rand van het ravijn: de Moorse stad Ronda

Het stadje Ronda balanceert gevaarlijk op de rand van een klif, die door de rivier de Guadalevin in tweeën is gekliefd. De rivier heeft een diepe kloof uitgesleten die bekend staat als ‘Tajo de Ronda’. De stad wordt omringd door prachtige riviervalleien die het best te bewonderen zijn vanaf de monumentale brug Puente Nuevo. Deze 98 meter hoge Moorse brug verbindt het oude centrum met het nieuwe gedeelte van de stad.

Ook in de stad zelf zijn schatten uit de Moorse tijd te vinden. Bezoek het Arabische badhuis, daterend uit de 13e eeuw. Bewonder de restanten van de oude stadsmuren en poorten, die er samen met de unieke ligging voor zorgde dat Ronda een van de meest oninneembare steden van Andalusië werd. Toe aan wat verkoeling? Neem een duik bij ‘Cueva del Gato’, de kattengrot die haar naam dankt aan de entree van de grot die, je raadt het al, lijkt op het gelaat van een kat.


7. De historische tempels en fleurige straten van Córdoba

Een moskee die omgebouwd werd tot kathedraal? Dat vind je in het historische centrum van Córdoba. De Mezquita is een spectaculair bouwwerk dat in het jaar 784 werd neergezet door de Moren. Let op de imposante deuren als je de ex-moskee binnentreedt: ze zijn omlijst door gekalligrafeerde teksten en ingelegde stenen. Betreed de romantische binnenplaats waar de geur van de vele sinaasappelbomen je tegemoet komt. Waar ontelbare pilaren met bogen voor een magisch effect zorgen met telkens nieuwe doorkijkjes.

Witte huisjes vol met kleurrijke bloemen, ook dat is Córdoba. Elk jaar strijden de inwoners van Córdoba om de mooiste bloemen patio’s en binnenplaatsen te bezitten. Voor de eer, dus een serieuze taak. Wandel door de kleurrijke straten vol met duizenden bloemen op de grond, tegen de muur of hoog aan de daken. De vele kleuren, die door de Spaanse zon nog feller lijken, zijn in combinatie met de intense geuren van de bloemen een feestje voor de zintuigen.

 

8. Spectaculaire uitzichten op het koningspad: El Caminito del Rey

Ook voor avontuur zit je goed in het zonnige Andalusië. Maak dan een wandeling over het koningspad: el Caminito del Rey. Dit spectaculaire wandelpad met een hoogte van 100 meter is niet voor mensen met hoogtevrees maar heeft wel een indrukwekkend uitzicht. In 1990 stond deze route door verval bekend als ‘het gevaarlijkste wandelpad van Europa’, maar na een groot renovatieplan is het pad nu veilig en geschikt voor iedereen.

Het pad was oorspronkelijk aangelegd om het vervoer van goederen en personeel tussen de Choro- en de Gaitanejo-watervallen makkelijker te maken. Dit was nodig voor de bouw aan energiecentrales. Treed tijdens een wandeling over de duizelingwekkende diepte in de voetsporen van de Spaanse koning Alfonso XIII die bij de inhuldiging van de dam ‘Conde del Guadalhorce’ het pad gebruikte. De route dankt zijn naam – dat letterlijk ‘het kleine pad van de koning’ betekent – aan deze vorst.


9. Op de fiets door het diverse en smakelijke Valencia

Valencia, aan de oostkust van Spanje, is perfect om te ontdekken op de fiets. Begin je tocht in Turia-park. Een voormalige rivier die na een enorme overstroming werd drooggelegd en omgetoverd tot een prachtig park die het oude centrum van Valencia omarmt. Eindig je fietstocht bij Ciudad de las Artes y las Ciencias. Een modern complex van gebouwen die een bijzonder contrast vormen met de historische architectuur van de binnenstad. Bezoek hier het grootste aquarium van Europa of ontdek de wereld van wetenschap in het wetenschapsmuseum.

Honger gekregen na je fietstocht? Valencia is de bakermat van Paella. Of koop iets lekkers in Mercado Central, een levendige markt gevestigd in een schitterende jugendstil-hal. Je weet hier soms niet of je naar boven of beneden moet kijken. Met kramen vol lokale en typisch Spaanse producten zoals serranoham en salchichon. Overdekt door een indrukwekkende dakconstructie van staal, keramiek en glas. Proef daarbij de cocktail ‘Agua de Valencia’, die je met een inhoud van wodka, gin, cava en sinaasappelsap zeker niet moet drinken als water.

 

10. Bewonder het surrealistische levenswerk van Dalí in Figueres

Vele kunstenaars hebben zich laten inspireren door het grillige landschap van de Costa Brava, maar niemand had zo’n nauwe band met de landschapsvormen van de woeste kust als de surrealist Salvador Dalí. Hij werd in 1904 in Figueres geboren en heeft een groot deel van zijn leven in deze kuststreek doorgebracht.

In de jaren zestig en zeventig creëerde Dalí in zijn geboorteplaats het Teatre-Museu Dalí. Het museum huisvest een groot deel van z'n levenswerk, vol met verrassingen en begoochelingen. Eigenlijk begint de collectie al buiten. Van de beelden bij de ingang tot de roze muur met daar bovenop de bekende eivormen. Lopend door een labyrint van schilderijen, beeldhouwwerken en hologrammen voelt het museum wat chaotisch aan. Terwijl je het werk bewondert, vraag je jezelf af of dat niet het plan van de kunstenaar was. Het voelt namelijk alsof je een tocht door de wilde en creatieve geest van de kunstenaar maakt.

11. De belofte van koning Jaime I aan Mallorca: kathedraal La Seu

Omstreeks 1200 was Mallorca in handen van de Arabieren, tot ongenoegen van de Spaanse koning Jaime I. Op weg naar het heroveren van de stad kwam hij in een hevige storm terecht. Een schietgebed volgde: als hij de storm zou overleven zou Jaime I een kerk bouwen ter ere van de heilige maagd Maria. Na veilige aankomst hield de koning zijn woord, hij bouwde een kathedraal op de plek van de door de Arabieren gebouwde moskee. Nou ja, hij gaf opdracht tot. Een opdracht die uiteindelijk vierhonderd jaar zou duren.

De buitenkant afgewerkt in renaissancestijl en het interieur in barokstijl, versierd met altaarstukken, schilderijen en sculpturen. Antoni Gaudí gaf de finishing touch aan de kathedraal. Hij ontwierp kroonluchters en herkleurde de glas-in-lood-ramen. Die 61 gebrandschilderde ramen geven La Seu de bijnaam: ‘Kathedraal van het Licht’. De mooiste is het centrale roosvenster van glas in lood. Met een doorsnede van 12 meter, zorgt het raam bij zonsopgang voor een kleurrijk lichtschouwspel.

 

12. Geniet van de eeuwige lente op Tenerife

Voor wuivende palmen en een lekker winterzonnetje hoef je niet ver te reizen. In ongeveer 4 uur vliegen ben je op Tenerife, het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Door de ligging bij het Afrikaanse continent (400 kilometer van Marokkaanse kust) en de tropische passaatwind schommelt het kwik er het hele jaar door gemiddeld tussen 20 en 25 graden. Niet voor niets staan de Canarische Eilanden bekend als ‘eilanden van de eeuwige lente’.

Tenerife wordt voornamelijk gesymboliseerd door de vulkaan Pico del Teide, die met 3718 meter de hoogste berg van Spanje vormt. Ongeveer een half miljoen jaar geleden ontstaan doordat een gigantische oervulkaan zichzelf opblies. Voor het authentieke Tenerife reis je naar het noorden, waar meer regen zorgt voor meer groen. Een duidelijk contrast met het kalere vulkanische landschap van het zuiden. Bezoek pittoreske vissersstadjes als Garachico, bewonder los Gigantes: de hoogste kliffen van Europa (800 meter) en laat je verbazen door de 500 jaar oude Drakenbloedboom in Icod de los Viños.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  ANWB

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE?

Misschien ook interessant :