DE MOOISTE BEZIENSWAARDIGHEDEN van het spaanse dorpje FRIGILIANA 

Andalusië » Provincie Málaga » het dorpje Frigiliana met unieke informatie, hints en de mooiste bezienswaardigheden.


Andalusië » Provincie Málaga » Reisimpressies van de Andalusische stad Frigiliana met veel unieke  hints, tips en inspiratie voor je vakantie naar Frigiliana. Wij hebben alle nuttige Reis- en Vakantie informatie zoals, weer, klimaat de bezienswaardigheden etc. over de stad Frigiliana voor je verzameld. Het historische centrum is een pittoreske plek, met kronkelende straatjes in een werkelijk prachtige omgeving. Frigiliana is misschien wel het mooiste maar zeker het lieflijkste dorpje in Andalusië. Het dorpje ligt in de streek Axarquía en het is zeker één van de best bewaarde en gelijktijdig één van mooiste Moorse dorpjes in de provincie Málaga!


REISINDRUKKEN VAN HET SPAANSE DORPJE FRIGILIANA 

Het mooie, witte  Moorse dorpje Frigiliana - Beleef Spanje
Het mooie, witte  Moorse dorpje Frigiliana - Beleef Spanje
Het mooie, witte  Moorse dorpje Frigiliana - Beleef Spanje

Het is heerlijk door dit lieflijke dorpje te wandelen, door de smalle en prachtig  geplaveide straatjes. Frigiliana is zeker een must see als je van een heerlijke vakantie geniet  aan het oostelijk deel van de Costa del Sol, Andalusië! Het dorpje is op en rond een heuvel gebouwd


Booking.com

Het mooie, witte  Moorse dorpje Frigiliana

Dus denk aan het juiste schoeisel want het is veel klimwerk, maar ja daarvoor zijn de restaurants goedkoper en de prachtige vergezichten kosten geen geld. Het prachtige kleine mooie gerenoveerd oude centrum met z’n heerlijke schilderachtige smalle straatjes omgeven met de bekende witte huisjes is prachtig om te zien. 

 

Oorsprong en geschiedenis

De oorsprong van Frigiliana gaat terug naar 1700 v.Chr. Verder heeft het zowel een Romeinse als Moorse geschiedenis. Na de 'reconquista' (de herovering van Spanje door de Christenen) is de oorspronkelijke Moorse bevolking er bekeerd tot het Christendom. Ze werden 'moriscos' genoemd. Ondanks hun bekering werden ze gediscrimineerd, tot dat punt dat het tot een opstand zou komen. Hernando El Darra, bewoner van Frigiliana, was één van de hoofdmannen van de zg. 'Rebelión de los Moriscos'.De plaatselijke troepen van Arévalo de Zuazo probeerden op 28 mei 1569 zonder veel succes Frigiliana, waar de rebellen zich op een hoge rots hadden verschanst, te bezetten. Dat lukte pas dagen met behulp van een leger van 5.000 man, dat daarvoor door Filips II uit Italië moest worden overgebracht.

 

Vele 'moriscos', naar men zegt 2.000, vluchtten naar de Alpujarras of verborgen zich in de omringende bergen, om van daaruit door te gaan met een strijd, die steeds minder kansen had. Velen werden op den duur bandieten en 'bandoleros'. Anderen werden in het dorp omgebracht. Deze slag, 'la Batalla del Penón' genoemd, betekende het einde van de 'moriscos' in Andalusië.


Het mooie, witte  Moorse dorpje Frigiliana - Beleef Spanje

Frigiliana in een vogelvlucht

Andalusië herbergt een breed aanbod aan witte dorpjes. Ronda is een heel bekende en ook Mijas is onder veel reizigers populair. Frigiliana is een stuk minder bekend en dat is misschien juist wel de charme. Als we daar met dit artikel nu maar geen einde aan maken…

 

Frigiliana – dat hemelsbreed slechts 7 km ten noorden van de bekende badplaats Nerja ligt – werd meerdere malen uitgeroepen tot het mooiste dorpje van Andalusië en zelfs van Spanje. Het is daarnaast ook nog eens een van de best bewaarde Moorse dorpen van de Spaanse streek.

 

Het beneden- en bovendeel van dorpje vormen samen een groot doolhof van deels autovrije straatjes met witgekalkte huisjes en pastelkleurige deuren. Als je mazzel hebt, hangt er nog een zak met vers brood aan, om het plaatje compleet te maken. Tel daar de rode leien daken en de helderblauwe lucht bij op en je hebt een beeld. Op schrift klinkt het al fantastisch, in het echt maakt het nog veel meer indruk.Wat je niet mag missen in Frigiliana?

Het mooiste deel van Frigiliana is zonder meer het bovendeel, Morisco-Mudéjar. Je moet er even een klim voor aangaan, maar dan krijg je ook wel wat! Want vanaf het hoogste punt, heb je een fantastisch uitzicht over het stadje en de omgeving. En dat is niet het enige voordeel van het bovendeel. Het is ook nog eens het mooiste deel door de vele Moorse invloeden die je er vindt.

 

Slenteren is het fijnst! Zonder kaart. Want dan word je om elke hoek compleet verrast door weer een stukje fijn en charmant Frigiliana. Je kan natuurlijk ook Google Maps aanzetten of een ouderwetse kaart erbij pakken en een route uitstippelen.

 

Kruis dan in elk geval wel Fuente Vieja (de oude fontein), de San Antonoio kerk, de Santo Cristo de la Caña kapel, de botanische tuin van Santa Flora en het Palacio Renacentista de los Condes de Frigiliana aan. Ook de resten van het oude Moorse kasteel bovenaan het dorp zijn de moeite waard.

Én breng een bezoekje aan El Torreón, nabij Calle Real. Bij deze voormalige graanschuur vind je een prachtige patio. En wist je dat je verspreid door het oude gedeelte 12 keramiekplaten vindt? Ze vertellen het verhaal van de Moorse opstand.

 

Kijk ook eens. naar'Casa de los Manrique'. De familie Garcí Fernández Manrique, woonde eens in dit zestiende eeuwse huis, oorspronkelijk nageslacht  van een militair die Isabel van Castilië hielp bij de herovering van Granada in het jaar 1492 en rijkelijk met eigendommen beloond werd. Vanaf  het jaar1630 waren ze zelfs de graven van Frigiliana.

 

Praktische tips!

  • Van al dat slenteren kan je best dorst en trek krijgen. Gelukkig biedt Frigiliana een groot aanbod aan restaurants en barretjes. Een flink aantal biedt een dakterras met uitzicht op het dorp en/of de vallei. The Garden Restaurant (Calla Santo Cristo) is een aanrader. Geniet van dagverse tapas en mediterrane specialiteiten. Extra tip: voor een taartje in de ochtend ga je naar La Tienda (Calle de la Iglesia 7).
  • De beste plek om te parkeren is onder aan het dorp of in de parkeergarage onder het marktterrein. Probeer uit het centrum van het dorp te blijven; parkeren is hier niet te doen en veel straatjes zijn autovrij. Ze zijn daardoor niet eens toegankelijk voor niet-vergunninghouders.

REISINDRUKKEN VAN HET SPAANSE DORPJE FRIGILIANA 

Te doen & zien in de omgeving van Frigiliana!

Ruta del Sol & Vino

Frigiliana maakt deel uit van de Ruta del Sol y Vino in het Nederlands Zon en Wijn route en is ook zeer bekend om z´n ´miel de caña´. Dit is een stroop van suikerriet ,  smaakt vooral lekker bij gefrituurde aubergine. In de maand April wordt dit zelfs gevierd met een speciale feestdag: dia del miel de caña.

 

Zo’n 7 km boven Frigiliana vind je het 17e eeuwse El Acebuchal. Hoewel een deel van het gehucht (want ja, zo klein is het) inmiddels flink is gerenoveerd, vind je er nog overblijfselen uit het Iberische tijdperk. Dan hebben we het over maar liefst 1.000 jaar v.Chr.

 

Mocht je nog tijd over hebben, zak dan af naar de badplaats Nerja. In het van oudsher vissersdorpje (een van de oudste van de Costa del Sol overigens) vind je eveneens de voor Andalusië zo typerende smalle straatjes met witte huisjes. Wat Nerja anders maakt dan de andere dorpjes? Balcón de Europa! Vanaf deze boulevard heb je een geweldig uitzicht over de kustlijn.Het dorpje Frigiliana heeft ook nieuwbouw dat is onder aan het dorp bij de kruising ga je dan naar rechts. Dit is in de dezelfde stijl gebouwd als het oude gedeelte.

 

Voor actieve vakantiegangers is er een heel andere optie! Frigiliana is tegen de heuvel El Fuerte gebouwd. Je kunt de top van deze berg, die op ca. 950 meter hoogte ligt, bereiken via een wandelroute van zo’n 7 km lang. Kies een niet te warme dag uit, trek je wandelschoenen aan en je zult worden getrakteerd op een adembenemend uitzicht over de witte dorpen en de kustlijn.

Wandelen kan trouwens ook in het natuurpark Sierras de Almijara, Tejeda y Almaha. Frigiliana is onderdeel van dit natuurpark.

 

Nog werkende suikerfabriek

In Frigiliana vind je ook bedrijvigheid. Aan het begin van het historische centrum van het dorpje staat de enige nog in bedrijf zijnde suikerfabriek van Europa. Het gebouw waar deze fabriek in gevestigd is was oorspronkelijk een paleizencomplex. Het complex heette officieel het Palacio de los Condes de Frigiliana (Paleis van de Graven van Frigiliana) maar stond beter bekend onder de naam El Ingenio (Het Verstand). Nadat eind 16de eeuw de laatste Moren uit Frigiliana verdreven waren is het paleis gebouwd in opdracht van graaf Manrique de Lara. In het complex werd later de suikerfabriek en de San Antoniokerk gevestigd.

 

Markt van Frigiliana

Elke donderdagmorgen tot 14.00 uur

Taxi Frigiliana Tel. 952 533 331

 

Bezienswaardigheden Frigiliana

  • Iglesia de San Antonio de Padua
  • Casa nata de Liborio Apolinario
  • Callejón del inquisidor
  • Nuestra Sra. del Carmen
  • Tiendas artesanas
  • Adarve callejón del señor
  • Plaza de la iglesia

 

Feesten Frigiliana

De bekendste feesten in Frigiliana zijn : San Sebastian in januari en in augustus het Festival de tres culturas (christenen, moren en joden).

 

Zie jij een dagje Frigiliana wel zitten? We raden je aan om voor een strandvakantie te gaan in Nerja, dat het dichtstbij ligt. Stedentrippers kunnen Málaga als uitvalsbasis nemen. Vanaf daar kun je ook veel andere witte dorpjes bezoeken.Wat gaan we ondernemen in Málaga?