DE MOOISTE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN DE andalusische stad ronda

Andalusië » Provincie Málaga » de stad Ronda met unieke informatie, hints en de mooiste bezienswaardigheden.


Andalusië » Provincie Málaga » Reisimpressies van de Andalusische stad Ronda met veel unieke  hints, tips en inspiratie voor je vakantie naar Ronda. Wij hebben alle nuttige Reis- en Vakantie informatie zoals, weer, klimaat de bezienswaardigheden etc. over de stad Ronda voor je verzameld. Ontdek de tover krachtige kloof van de stad Ronda. Beleef en ontdek de meest betoverende Spaanse stad Ronda en zijn bezienswaardigheden. De Spaanse stad Ronda ligt ongeveer 750 meter boven zee niveau in de provincie Málaga, regio Andalusië. De stad ligt in centraal Andalusië omgeven door een bergachtig gebied rond de 50 kilometer van de Costa del Sol. Het stadje wordt in tweeën gesplitst door de rivier Guadalevín,  waardoor een diepe kloof is ontstaan, beter bekend als Tajo de Ronda. Oostelijk van de stad Ronda ligt het park Sierra de las Nieves ("Sneeuwgebergte") en westelijk van de stad ligt de Sierra de Grazalema.Een bezoekje aan Ronda

Vakantiegangers die aan de Costa del Sol verblijven, maken graag een dagtrip naar Ronda om dit met eigen ogen te bewonderen én om die typische Andalusische sfeer op te snuiven.

Gezien de afstand kan dat ook prima; vanaf Málaga is het ca. 1,5 uur rijden, dat geldt ook voor Torremolinos en Fuengirola. Vanuit Marbella ben je ca. een uurtje onderweg. Het meest ideale is om zelf op pad te gaan met de huurauto, maar ook per bus is het stadje prima bereikbaar.


Booking.com

Puente Nuevo, het hoogtepunt van Ronda

Het is het meest gefotografeerde plekje van Ronda en ook het meest iconische; Puente Nuevo. Deze brug, bestaande uit drie bogen, loopt over de rivier de Guadelevin en verbindt het oude deel van Ronda met het nieuwe deel.

De bekende brug van Ronda werd gebouwd in de 18e eeuw en dit nam maar liefst 42 (!) jaar in beslag. Zo zonde om dan alleen op de brug te blijven staan, want de echte schoonheid is dan niet te zien. Die zie je daarentegen wel vanaf enkele andere plekken in Ronda.


REISINDRUKKEN VAN DE SPAANSE STAD RONDA

De Geschiedenis van Ronda

De oorsprong van de stad Ronda is Keltisch, hoewel er oudere prehistorische resten in de omgeving zijn gevonden, met name in de Cueva de la Pileta.

Na de Kelten bevolkten de Feniciërs en de Grieken het gebied rond Ronda. Later noemden de Romeinen de plaats Arunda, omdat het stadje uitkeek over de omgeving en zo rondom een strategisch uitzicht had. In die tijd begon ook de handel in Ronda op te bloeien.Tijdens de Moorse overheersing werd Ronda uitgeroepen tot hoofdstad van de provincie Andalusië de Takurunna en later werd het de hoofdstad van het zelfstandige Taifa van Ronda, geleid door de Berberse stam Banu Ifran. Het merendeel van de belangrijke historische bouwwerken stamt uit deze tijd.

Het kwam later in handen van de Marokkaanse Almohaden-dynastie, die de Arabische baden van Ronda bouwde. In de periode voor de Reconquista maakte Ronda deel uit van de Nasriden-dynastie binnen het koninkrijk Granada.

In 1485 werd Ronda door de christenen op de Moren terugveroverd en in 1572 werd de Koninklijke Ruiterschool Real Maestranza de Caballería de Ronda opgericht. Hier werden de paarden en ruiters getraind die ingezet werden in diverse oorlogen.


REISINDRUKKEN VAN DE SPAANSE STAD RONDA

De mooiste uitkijkpunten

Vanaf Puente Viejo, een lagergelegen brug in Ronda, kun je de tuinen van Cuenca betreden. Deze tuinen lopen langs een rotsachtige wand, met bovenaan de voor Andalusië zo typerende witte huisjes.

Je wandelt van de ene naar de andere balkonkoepel, waarvandaan je prima selfies met de Puento Nuevo op de achtergrond kunt maken. Vanaf de Puento Viejo is het wel een stukje klimmen, maar als je eenmaal bovenaan bent en weer het centrum van Ronda inloopt, vind je vervolgens genoeg terrasjes.

 

Wie geen moeite heeft met nog wat extra activiteit, loopt even door naar Plaza Maria Auxiliadora. Vanaf dit schattige pleintje loopt een trap naar beneden, die je feitelijk de kloof in leidt. Na een flink stuk afdalen – en denk nog even niet aan de terugweg – word je getrakteerd op misschien nog wel het mooiste zicht op het pareltje van Ronda.

 

Voor mensen met zwakke knieën is er nog een derde optie in Ronda; Mirador de Aldehuela. Dit uitzichtpunt vind je op de hoek van de brug en je hoeft hiervoor geen trap te beklimmen.  De maker van het uitzichtpunt had bij het ontwerpen een klein beetje eigenbelang; hij had de brug ontworpen en wilde dat iedereen deze in volle glorie zou kunnen bewonderen. Missie geslaagd!Ook zien in Ronda!

Hoewel de brug dé highlight is van Ronda, is hier echt niet alles mee gezegd. Het Spaanse stadje biedt meer! We maakten een kleine selectie:

  • Ciudad is het oude centrum van Ronda. Slenter hier door de straatjes vol witte huisjes. Je vindt hier ook een aantal moois pleinen, zoals Plaza Duquesa de Parsent. Aan dit plein pronkt o.a. de 15e eeuwse kerk Santa Maris la Mayor. De bouw van deze kerk duurde nog langer dan de bouw van de brug, maar liefst 200 jaar!
  • Neem een kijkje bij Baños Arabes, net buiten het oude stadscentrum in de wijk San Miguel. Dit 13e eeuwse Arabische badhuis is een van de best bewaarde Moorse badhuizen van Spanje!
  • Ook Casa del Rey Moro is een aanrader! Dit paleis wordt omgeven door prachtige tuinen en als je 200 traptreden naar beneden loopt, kom je uit bij een watermijn. Vanaf hier schiet je gegarandeerd mooie plaatjes.

 

En tot slot: wat is een Spaanse stad zonder stierenarena? In Ronda vind je een van de mooiste én oudste arena’s van Spanje. Deze stamt namelijk al uit 1785 en wordt gezien als de bakermat van de stierengevechten. Opvallend detail: de arena werd ontworpen door Jose Martin Aldehuela, die ook verantwoordelijk was voor de Puente Nuevo.Praktische tips!

  • Vind jij het niet erg om vroeg op te staan tijdens je vakantie? Zorg dan dat je op tijd in Ronda bent. Bijvoorbeeld rond 09.00 uur. Je bent dan de vele toeristenbussen voor en kunt in meer rust genieten van de stad. Zodra de stad tot leven komt, zie je weer een heel andere kant.
  • Reis je per (huur)auto af naar Ronda? Parkeren kan je het beste in het nieuwe deel. Hier vind je enkele (ondergrondse) parkeergarages.
  • Op zoek naar een fijne plek om te dineren? Ga naar Casa Maria. Een menukaart doen ze hier liever niet aan; ze vragen naar je wensen en allergieën en op basis daarvan worden er verschillende gerechten op tafel gezet. To share!

 

Kerken

Een van de kerken van Ronda is de Santa María la Mayor. In deze kerk staat het beroemde Mariabeeld Nuestra Señora de la Paz (Onze-Lieve-Vrouwe-van-de-Vrede). Andere kerken zijn de Sint-Cecilia en de kerk van Padre Jesús.

 

Stierenvechten

Vanaf de achttiende eeuw begon het stierenvechten steeds belangrijker te worden in de omgeving en in 1784 werd in Ronda een Plaza de Toros gebouwd, de oudste nog bestaande stieren vecht arena van Spanje. De beroemde torero Pedro Romero werd in Ronda geboren en won aldaar veel gevechten. Thans worden er nog maar vier stierengevechten per jaar gehouden in het Plaza de Toros (alle in september), voor de rest van het jaar is het een museum.

 

Ernest Hemmingway in Ronda

Als journalist en oorlogscorrespondent raakte de beroemde Amerikaanse schrijver Ernest Hemmingway verbonden met de Spaanse burgeroorlog. Hij spendeerde vele zomers in Ronda en beschreef ook de brug in het boek For Whom the Bell Tolls. Hij beschrijft hoe de fascisten hun politieke tegenstanders van de kliffen van El Tajo en van de Puento Nuevo gooien. Ook Ernest Hemmingway was een tegenstander van de nationalisten, en steunde de republikeinen (al dan niet openlijk). 

 

Ronda… Je kunt er niet vertrekken zonder eerst in katzwijm te vallen. Wat is dit Spaanse stadje mooi en bijzonder!Hoe gaan we ondernemen in Ronda?