Spanje: Het moderne Halloween

Gepubliceerd op 29 oktober 2022 om 11:24

Iedereen weet natuurlijk dat Halloween vooral bekend is geworden door de Amerikanen die het feest Halloween  zo een beetje over de hele wereld geliefd hebben gemaakt, en dat ook nog eens door Hollywood dan daar maakt men graag films over angst en terreur. Maar vele mensen geloven namelijk dat de oorsprong van Halloween in Galicië ligt dan daar vieren ze al eeuwenlang het ‘Samain’ binnen een oud keltische cultuur

Het moderne Halloween is daar Galicië de geboorteplaats van?

Foto: Canva

In de 9e eeuw keurde de Westerse Kerk, 1 november goed als de datum van Allerheiligen , mogelijk als gevolg van de invloed van Alcuin , en 2 november werd later Allerzielen . Er wordt aangenomen dat Samhain en All Saints'/All Souls' elkaar in de loop van de tijd hebben beïnvloed en uiteindelijk syncretiseerden met het moderne Halloween .  

  Booking.com

  De meeste Amerikaanse Halloween-tradities zijn geërfd van Ierse en Schotse immigranten. Tot de 19e eeuw hebben folkloristen de naam 'Samhain' gebruikt om te verwijzen naar de Gaelic 'Halloween'-gebruiken. 

   

  Sinds de late 20e eeuw hebben Keltische neopagans en Wiccans Samhain, of iets dat daarop is gebaseerd, als een religieuze feestdag gevierd. 

  Samhain (einde van de zomer) of in het Spaans ‘Samaín’ is van oorsprong een Keltische nieuwjaarsfeest dat begint aan de vooravond rond 31 oktober. Aangezien de Kelten een maankalender gebruikten loopt deze niet helemaal gelijk met de meer gebruikelijke lunisolaire kalender en varieert de absolute dag dus in deze laatste kalender. Men vierde de overgang van de zomerperiode naar het begin van de winter. Een belangrijk element was daarbij het vreugdevuur.

   

  Voor de Kelten begon alles vanuit het donker. Ze lieten hun dagen beginnen na zonsondergang. De winter begon bij hen met Samhain, tevens het begin van een nieuw jaar. Volgens de diverse mythen kwamen in deze nacht de werelden van de goden en van het materiële bestaan het dichtst bij elkaar, zodat een overgang tussen beide dan gemakkelijk mogelijk was. Op een Gallische kalender, gevonden bij Coligny (Frankrijk) en vermoedelijk uit de eerste eeuw na Christus, wordt het feest Samainos genoemd. 

   

  Spanje

  Terwijl men in bijna heel Spanje Halloween viert of daarmee op 31 oktober mee in aanraking komt, is dat in Galicië en op diverse andere plaatsen een ander verhaal en viert men feesten of tradities die met de ‘Samaín’ te maken hebben. In Galicië zegt men dan ook wel ‘O noso Samaín’ ofwel ‘Nuestro Samaín’ ofwel ‘Ons Samhain’.

   

  Met name in de autonome regio Galicië wordt de keltische traditie nog hoog gehouden tijdens speciale festiviteiten in plaatsen als la Coruña, Ferrol, Cedeira, Vigo en Ribadavia.

  Zo viert men in Ribadavia op 31 oktober de ‘noite meiga’ ofwel de heksennacht (noche bruja) waar veel angstige activiteiten met heksen, spoken en vampiers plaatsvinden bij het kasteel.

   

  In La Coruña verstopten de rapaces (jongens) zich op de wegen met geleegde en met kaarsen voorziene pompoenen om de mensen die door de corredoiras (wegen) liepen bang te maken. De meisjes droegen kettingen gemaakt van kastanjes om boze geesten weg te jagen. Ook deze traditie wordt in ere gehouden.

   

  In de stad Vigo is het gebruikelijk om in de nacht van 31 oktober in de historische stad pompoenen te zien en zijn veel huizen aangekleed in de nu meer bekende Halloween stijl.

   

  ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

  SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

  WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

  MISSCHIEN OOK INTERESSANT :